Jordy Klein grote man bij TOB tegen DZS

Zaterdag 4e Klasser TOB heeft zich op uitstekende wijze gerevancheerd voor de nederlaag vorige week bij en tegen FC Velsenoord. Tegen het DZS van trainer/coach Adri Looijen wonnen de noord-Amsterdammers in een boeiend duel nipt met 2-1 en zagen na afloop dat de koplopers in 4B verloren. Met nog een wedstrijd tegoed, betekent dat dat TOB nu de minste verliespunten heeft. De wedstrijd had een speciaal tintje met aan de kant van DZS de oud TOB-ers Ferry Sarabi en Hans Oosterga.

Direct vanaf de aftrap weigerden beide teams zich in te graven. Het enige verschil was dat TOB direct druk probeerde te geven op de opbouw van DZS. De gasten gunden de thuisploeg op eigen helft de bal en gaven pas druk zodra de Amsterdammers in de buurt kwamen van de speelhelft van DZS. De strijdwijze van TOB leek al snel voor succes te zorgen, toen Jordy Klein op de rand van het strafschopgebied een bal onderschepte en Sergay Gemin bereikte. Hij stond echter buitenspel.

Ook een goede actie over links van José Bebeto Ngeze leek voor gevaar te zorgen, maar zijn voorzet bereikte geen ploeggenoot en ging uiteindelijk voorlangs het doel van Bram Wichert. Na deze openingsfase kwam het duel steeds meer in evenwicht, waarbij de ploeg uit Wijdewormer via Oosterga een aantal keer dreigend werd. Eerst was dat middels een indraaiende hoekschop die ternauwernood weggewerkt kon worden door de Amsterdamse defensie. Niet veel later was het diezelfde Oosterga, die een vrije trap fraai op het TOB doel schoot maar deze werd gekeerd door de alerte Giorgio Kuiper. Halverwege de 1e helft leek het duel een beslissende wending te krijgen, toen TOB doelman-Kuiper buiten zijn strafschopgebied onbesuisd uitkwam en DZS spits Martijn Schilder ondersteboven liep. Daar waar ieder dacht aan een rode kaart trok arbiter Grupstra slechts geel.

Het kwalitatief niet goede, maar wel boeiende duel, leek op een 0-0 ruststand af te stevenen. Totdat wederom Oosterga een niet te missen kans kreeg na gestuntel in de TOB achterhoede. Oog-in-oog met Kuiper schoot de DZS aanvaller echter ruim naast. Met minder dan twee minuten op de klok was het aan de andere kant wel raak. Een goede combinatie van de gastheren leverde een hoekschop op die nog geen treffer opleverde maar de hoekschop die hier direct opvolgde was wel raak. Miles Tigchelaar vond het hoofd van Klein, die de bal knap in de verre hoek kopte achter de kansloze Wichert, waardoor de ruststand alsnog op 1-0 kwam.

De tweede helft was de formatie van Remco van Twiller een stuk balvaster en werd er veel minder balverlies geleden dan voor rust. De Wijdewormers probeerden op hun beurt hoger druk te geven, maar brachten TOB in de beginfase niet in de problemen. Na wat speldenprikjes over en weer sloegen de Blauw-Witten nog binnen het uur voor de tweede keer toe. Goed voorbereidend werk van Ngeze, die in stelling werd gebracht door een splijtende pass van Jessey Bodemeijer, bracht Klein vrij voor Wichert. De TOB spits had nog de tijd om de bal te controleren en vervolgens onberispelijk de 2-0 binnen te schieten.

Ondanks de ruime marge was al snel duidelijk dat het duel nog lang niet gespeeld was. Looijen bracht met drie wissels extra aanvallend elan in en voerde de druk op het Amsterdamse doel op. Dit resulteerde in diverse hoekschoppen en een aantal vrije trappen, maar voor echte grote doelrijpe kansen zorgde dit niet. Aan de andere kant gaf de DZS-achterhoede steeds meer ruimte weg. Daardoor kon TOB via de counter een aantal keren gevaarlijk worden. Doordat het niet goed genoeg wasi n het eindpass, kwam ook het doel van Wichert weinig tot niet onder vuur te liggen. Met nog tien minuten te spelen kwam de spanning alsnog terug in de wedstrijd, toen de Wijdewormers alsnog de aansluitingstreffer wisten te maken. Een goede aanval van de gasten leverde een grote doelkans op die nog door Kuiper met moeite onschadelijk kon worden gemaakt. Het balbezit bleef echter voor DZS en de voorzet die volgde werd door Gregor de Jong alsnog in het TOB doel gewerkt en bracht de stand zo op 2-1.

Wat volgde was een laatste slotoffensief van de gasten, die de noord-Amsterdammers vast op eigen helft zetten, en met man en macht opzoek ging naar de gelijkmaker. Toch leek het TOB te zijn die vlak voor tijd de alles beslissende treffer in de boeken schoot maar na een perfecte uitbraak schoof Gemin vrij voor Wichert de bal naast het DZS doel. Op hun beurt werd DZS nog dreigend via Youri Fanger maar zijn kopbal ging over en naast het doel van Kuiper.  Zodoende klonk het laatste fluitsignaal van Grupstra alles en iedereen wat TOB was als muziek in de oren en waren de drie punten met bloed, zweet en tranen op Sportpark Oostzanerwerf gebleven.

Volgende week volgt de volgende uitdaging als het op bezoek gaat bij de nieuwe koploper Blauw Wit Wormerveer. Ook weer een wedstrijd met een speciaal tintje met de oud-TOB trainer Pieter van Netten aan het roer.