Jorik Hollewand kopt JOS/Watergraafsmeer naar belangrijke zege

Het is bijna een unicum: Jorik Hollewand die twee weken op rij scoort. De verdediger van JOS/Watergraafsmeer tekende tegen FC Uitgeest voor de belangrijke en beslissende 2-1, waardoor de Amsterdammers aan kop gaan in de zondag eerste klasse A.

Normaal gesproken maakt Hollewand twee doelpunten per seizoen. Nu heeft hij dat aantal eind oktober al bereikt, nadat hij vorige week ook trefzeker was tegen Hillegom (0-2). “De laatste keer dat ik twee weken op rij scoorde, was in de E’tjes”, herinnert Hollewand zich. Reden genoeg dus om een nieuw doel voor zich te stellen: zes goals.

Zijn treffer tegen FC Uitgeest was een belangrijke. De Amsterdammers hadden moeite met de zeer defensieve speelstijl van de bezoekers. “FC Uitgeest stond met elf man achter de bal, wij hadden tachtig tot negentig procent balbezit. De eerste helft hebben we niet heel veel kunnen creëeren.” Extra vervelend voor JOS/Watergraafsmeer was dat FC Uitgeest op slag van rust door een benutte penalty Jorn Brouwer aan de leiding kwam: 0-1.

Met een ‘klotegevoel’ zocht Hollewand de kleedkamer op voor de rust, nadat hij zelf de (lichte) overtreding maakte waardoor de strafschop werd toegekend. “We speelden hun eigenlijk in de kaart, want nu konden ze nog meer achterover hangen.” De ruimtes bleven erg klein. De individuele klasse van Kevin Huijsman zorgde voor een terechte gelijkmaker. De middenvelder speelde twee verdedigers uit en schoot de 1-1 binnen.

“Op dat moment dacht ik: nu vliegen we eroverheen”, blikte Hollewand terug. Dat vliegen nam hij blijkbaar letterlijk. Nadat een afgeslagen hoekschop door Reggie Schaap opnieuw voor het doel werd gebracht, torende de verdediger boven iedereen uit om de bal met zijn hoofd richting de bovenhoek te sturen: 2-1. “Voor mij één van mijn mooiere doelpunten”, bekende de matchwinner.

Na afloop bleek de 2-1 zege extra belangrijk omdat JOS/Watergraafsmeer nu aan kop gaat. De ploeg van Cor ten Bosch heeft een beter doelsaldo – meer gemaakte doelpunten – dan Boshuizen, dat de eerste nederlaag leed. Over twee weken kunnen de Amsterdammers op bezoek bij Zaanlandia de eerste periodetitel in de wacht slepen.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.

Archieffoto: Mario Wormhoudt