JOS/Watergraafsmeer drukt Legmeervogels verder weg

Koploper JOS/Watergraafsmeer heeft in de zondag eerste klase A geen fout gemaakt tegen Legmeervogels. De ploeg van Cor ten Bosch was voor rust al klaar met de Uithoorners, die door een 3-2 nederlaag zelfs naar de voorlaatste plaats zakten. JOS/Watergraafsmeer staat alleen aan kop.

Achteraf gezien kon de wedstrijd worden opgedeeld in twee delen: een vermakelijke eerste helft en een zoutloze tweede. Dat het begin zo vermakelijk was, kwam mede door een energiek Legmeervogels dat hoopte de neerwaartse spiraal in Amsterdam-Oost te kunnen beëindigden. Na drie minuten had het zo al 1-1 kunnen staan. Binnen negentig seconden schoot Legmeervogels-aanvaller Puck Postma tegen de paal en vrij snel daarna zag Reggie Schaap zijn schot via de vingertoppen van doelman Clé Vos de Mooij rakelings over vliegen.

De score werd (pas) in de zestiende minuut geopend. Richmond Bossman bracht een afgeslagen hoekschop opnieuw voor het doel en JOS-spits Malcolm Esajas kopte de 1-0 binnen. Direct vanaf de aftrap was Postma opnieuw dicht bij een treffer, maar schoot hij recht op doelman Colby Harmon af. De gelijkmaker viel halverwege de eerste helft alsnog. Hier ging wat geluk en kunst- en vliegwerk aan vooraf. Een voorzet van Postma werd slecht verwerkt, Martijn Tjon-A-Njoek pikte de bal op en slaagde erin de 1-1 binnen te tikken.

De gelijkmaker gaf de Uithoorners vertrouwen dat hier iets te halen viel, totdat Esajas de bezoekers een nieuwe tik uitdeelde. Reggie Schaap slalomde langs de achterlijn en bezorgde de bal bij Esajas. Op twee meter van de doellijn rondde de spits koelbloedig af voor zijn achtste competitietreffer van het seizoen: 2-1.

Deze achterstand kwam Legmeervogels niet meer te boven. Het leek een letterlijke knak in het vertrouwen, dat na meerdere even ongelukkig als onnodige verliespartijen al behoorlijk broos was. Nadat Jimmy Spruit een hattrick van Esajas kon voorkomen, sloeg JOS/Watergraafsmeer in de blessuretijd van de eerste helft andermaal toe. Uit een vrije trap van Bossman kopte Frank Abbring de 3-1 binnen.

In de tweede helft probeerde de ploeg van Florian Wolf de spanning terug te brengen in de wedstrijd. Veel konden de bezoekers overigens niet uitrichten. Legmeervogels oogde inspiratieloos, creëerde nauwelijks grote kansen en doelman Colby Harmon hoefde enkel een paar hoge ballen uit de lucht te plukken. JOS/Watergraafsmeer speelde het duel op routine uit. Dat Legmeervogels nog in de wedstrijd gehouden werd, konden de Amsterdammers zichzelf aanrekenen door meerdere gevaarlijke momenten om zeep te helpen.

Vier minuten voor tijd deed Yasin Poyraz (ex-JOS) met een vlammend afstandsschot iets terug. Het bleef bij die 3-2, waardoor JOS/Watergraafsmeer de achtste competitiezege kon bijschrijven. Omdat concurrent Boshuizen punten liet liggen bij Velsen (0-0), gaan de Amsterdammers nu alleen aan kop. Twaalf plaatsen lager staat Legmeervogels, met slechts zeven punten uit negen wedstrijden.

Na het weekend een samenvatting en uitgebreide reacties op de Wedstrijd van de Week.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.