JOS/Watergraafsmeer herenigt Tony Tol (De Dijk) en Hanne Hagary (Lisse)

‘Hoe leuk zou het zijn om lekker dicht bij huis weer samen te voetballen?’, vroegen Tony Tol en Hanne Hagary aan elkaar. Ze speelden tussen 2014 en 2016 samen bij IJsselmeervogels, maar na een lange carrière in de top van het amateurvoetbal kiezen zij nu voor hun privéleven. Bij zondag eersteklasser JOS/Watergraafsmeer worden de twee herenigd.

“Op een gegeven moment is het mooi geweest. Voetbal heeft jarenlang op de eerste plaats gestaan, maar mijn vriendin en ons kind verdienen ook de aandacht. Ik weet nu toch dat ik honderd procent zeker de Eredivisie niet ga halen”, zegt Tol. De dertigjarige rechtsback van De Dijk legde een aanbieding uit de Derde Divisie bewust naast zich neer. “Ik begon mij af te vragen: wil ik dat nog wel? Heb ik het ervoor over om vier keer in de week te reizen? Voor de entourage hoef ik het niet te doen, daar heb ik bij IJsselmeervogels van genoten. Het was een goede aanbieding, maar ik vond het niet de moeite waard.”

Hanne Hagary maakte dezelfde afwegingen. Zijn loopbaan bracht hem langs Feyenoord (waar hij het eerste elftal haalde), Excelsior en Almere City, waarna hij in het amateurvoetbal voor FC Lisse en IJsselmeervogels uitkwam. “Jarenlang heb ik het hele land doorgereisd, overal en nergens naartoe. Daar ben je dan een beetje klaar mee. Net als Tony had ik ook iets lopen, maar dat was het niet waard. We hebben nauw contact gehad. Ik heb drie leuke seizoenen met hem bij IJsselmeervogels gehad en samen hebben we knoop doorgehakt om voor JOS te kiezen. Bovendien ga ik daar ook met mijn zwager Kevin Huijsman voetballen.”

Allebei wonen ze in de buurt van Amsterdam-Oost. Een groot voordeel volgens Hagary, die dit seizoen voor tweededivisionist FC Lisse speelt. “Voor het eerst in mijn leven kan ik op de fiets naar de club”, glimlacht de 29-jarige aanvallende middenvelder. Voor Tol is het ook een stuk beter te combineren met zijn werk. “Ik weet dat het een lager niveau is, maar ik vind het leuk om met de jongens te voetballen. Met Huijsman heb ik bij IJsselmeervogels gespeeld en ook Renaldo Jongebloet ken ik goed.”

Van de Tweede Divisie naar de eerste klasse is een bewuste stap naar beneden die ze zetten. “Ik heb tegen Hanne gezegd: ‘als jij deze stap maakt, ga ik met je mee'”, vertelt Tol. Hagary vervolgt: “Ik heb JOS een paar keer zien spelen. Een echte ouderwetse Amsterdamse club. Het klikte meteen vanaf ons eerste gesprek. Gezelligheid gaat daar samen met prestatie. De eerste klasse is helemaal nieuw voor mij, maar met de spelers die we volgend seizoen hebben, kunnen wij zeker een goed jaar draaien.”

Naast Tol en Hagary komt ook Mark Simons de Amsterdammers versterken. Simons is afkomstig van zaterdag eersteklasser FC Breukelen. Clubtopscorer Omar Limon, dit seizoen goed voor zeventien treffers, heeft toegezegd te blijven op Sportpark Drieburg.

Foto boven: Erik de Weerd | Tony Tol namens De Dijk in actie tegen de club die zowel hij als Hagary diende: IJsselmeervogels

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!