JOS/Watergraafsmeer houdt hoop op titel levend na late derbywinst op Zeeburgia

Door een zwaarbevochten overwinning op Zeeburgia mag JOS Watergraafsmeer blijven hopen op het kampioenschap in de zondag eerste klasse A. Na twee vroege goals aan beide kanten bleef de Amsterdamse derby lange tijd gelijk, maar vlak voor tijd besliste Hanne Hagary de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg: 2-1.

Na vijf minuten spelen was de eerste grote kans voor JOS Watergraafsmeer. Raymond Fafiani zette Richmond Bossman vrij voor Gregory Martin, maar de buitenspeler schoot via de doelman over. De thuisploeg was de betere ploeg in de openingsfase en beloonde zichzelf na ruim tien minuten spelen. Malcolm Esajas profiteerde van een slippertje van Jesse Pacuka en schoof de bal van dichtbij binnen. Twee minuten later kwam Zeeburgia al langszij via een schitterende vrije trap van Massin El Azzouzi.

Hoewel de thuisploeg een licht veldoverwicht had, was de beste kans voor Zeeburgia. Een inzet van Denzel Plettenberg rolde via keeper Colby Harmon maar net voorlangs. In de slotfase van de eerste helft kregen beide ploegen nog een grote mogelijkheid om met een voorsprong te gaan rusten. Bossman wist in kansrijke positie geen medespeler te vinden en aan de andere kant schoot Cherinho Griffith oog-in-oog met Harmon naast.

In de tweede helft dacht JOS Watergraafsmeer na tien minuten door een kopbal van Esajas op voorsprong te komen, maar de spits bevond zich in buitenspelpositie. Een minuut later mocht Pengel alleen op Harmon af. Een nonchalant lobje eindigde echter in de handen de goalie. Vervolgens ging het spel op en neer en waren beide ploegen gelijkwaardig. Waar JOS Watergraafsmeer probeerde met combinatievoetbal openingen te creëren, loerde Zeeburgia vooral op de snelle spitsen voorin.

De thuisploeg moest scoren om in de race te blijven voor het kampioenschap, maar wist geen grote kansen te creëren. Het gevaarlijkste moment was een voorzet van invaller Reggie Schaap die net niet op maat was voor Bossman. JOS Watergraafsmeer mocht Harmon danken dat hij de stand met een goede redding op 1-1 hield. De slotfase van de toch al enerverende derby was spectaculair. Esajas zag een goed schot gekeerd worden en uit de daaropvolgende counter schoot Pengel net naast. JOS Watergraafsmeer en Zeeburgia leken zodoende op een gelijkspel af te stevenen, totdat invaller Hanne Hagary de wedstrijd een minuut voor tijd besliste. Na een combinatie met Esajas schoot de aanvaller feilloos raak: 2-1.

Dankzij de late zege mogen de Amsterdammers blijven hopen op het kampioenschap. Die beslissing valt volgende week. JOS Watergraafsmeer gaat op bezoek bij LSVV en Velsen reist af naar Uithoorn voor het duel met Legmeervogels. Kijk hier voor de overige uitslagen, de stand en het programma in de zondag eerste klasse A.

Foto’s: Mario Wormhoudt