Dit seizoen mocht TOB al 44 keer juichen, de ploeg kreeg de minste doelpunten tegen in de competitie.

Jose Bebeto Ngeze beslist derby van Tuindorp Oostzaan

Onder soms barre herfstomstandigheden werd op Sportpark Oostzanerwerf voor het eerst is twee jaar weer eens De Derby van Tuindorp Oostzaan gespeeld tussen TOB en De Meteoor. Her en der liepen er diverse dwarsverbanden tussen beide noord-Amsterdamse clubs. Zo spelen bij De Meteoor diverse voormalig TOB-spelers en bij TOB weer voormalige Meteoorders en is de TOB trainer/coach Remco van Twiller werkzaam bij De Meteoor als Buurt Sport Coach. Beide teams hadden een week eerder hun wedstrijd gewonnen en wilden daar graag een positief vervolg aan geven.

Het duel begon explosief want direct vanaf de aftrap zocht De Meteoor de aanval en stond binnen tien seconden in het strafschopgebied van TOB. De thuisploeg kwam met de schrik vrij, doordat de gasten niet tot scoren wisten te komen. De Meteoor bleef vaak dreigend de aanval zoeken via de snelle buitenspelers, die vooral de TOB-backs in verlegenheid brachten. Een vroege voorsprong voor de bezoekers was dan ook een logisch gevolg van het sterke begin en die kwam er ook binnen de eerste tien minuten. Tommy van Gellekom stond met een scherp aangesneden vrije trap, halverwege de helft van TOB, aan de basis van de openingstreffer. Zijn voorzet kwam op het hoofd terecht van Mohammed Amarkan, die geheel vrij gelaten tegendraads de 0-1 mocht binnen koppen.

Het overwicht van De Meteoor hield ook na deze openingstreffer aan. Maar na 20 minuten nam dit af en kreeg TOB meer grip op het duel. De thuisploeg drong wat meer aan en kreeg steeds meer hoekschoppen te nemen zonder dat hier grote kansen uit voortvloeiden. Net na het half uur kreeg De Meteoor twee klappen te verwerken. Eerst viel verdediger Musa Ozer uit met een hamstringblessure en in de 35e minuut kwam TOB op gelijke hoogte. De bal kwam na een goede inzet via Danny Hillegers voor de voeten van Paul Bekker terecht. Hij hield het overzicht en wist Jose Bebeto Ngeze te vinden, die van dichtbij 1-1 maakte. Nog voor de rust kwam TOB ook nog op voorsprong en ook nu was Ngeze weer de doelpuntenmaker. Uit een vrije trap vanaf 20 meter draaide hij de bal op fraaie wijze langs de muur de verre hoek in en zorgde zo voor een 2-1 ruststand.

Bij de start van de 2e helft was TOB wel bij de les en zocht meteen weer de aanval om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Hoewel van het enorme TOB-overwicht van het eind van de 1e helft geen sprake meer was, bleef TOB de bovenliggende partij en had het al vroeg de wedstrijd moeten beslissen toen Moamar Heerenveen oog-in-oog kwam met Hilligers. De verdiende 3-1 bleef echter nog even uit. Steeds meer werd het duel een slijtageslag op het door de steeds meer vallende regen zwaarder wordende veld. Het sterke middenveld van TOB bleef de aanvallers zoeken, waar ook wel mogelijkheden uit voortkwamen maar TOB weigerde het duel in het slot te duwen. Hierbij werd de thuisploeg ook zeker niet geholpen door de scheidsrechter Stuurop die zeker twee keer de bal op elf meter had kunnen en misschien wel moeten liggen na overtredingen op Heerenveen en Bekker.

Uiteindelijk kwam TOB pas een kwartier voor tijd op 3-1 nadat de buitenspelers van TOB van kant werden gewisseld. En weer was Ngeze bij deze treffer betrokken. Hij gaf vanaf rechts een afgemeten voorzet die door Bekker kiezelhard in de linker bovenhoek gekopt werd. De wedstrijd leek beslist maar De Meteoor weigerde te capituleren. Het duel werd steviger zonder dat het overigens over de schreef ging. Het bleef een sportief gevecht waarbij beide teams tot het gaatje gingen. Vlak voor tijd werd het nog even spannend toen wederom Amarkan via de linkerkant het vijandelijk strafschopgebied kon binnen dringen en de bal de verre hoek inschoot, 3-2. Dit was voor De Meteoor het sein om alles of niets te gaan spelen en de kopsterke Robbin Kieft mee naar voren te sturen. Hierdoor kwam er wel veel ruimte op de counter voor TOB maar bij twee overtalsituaties wist het niet tot uitgespeelde kansen te komen. Aan de andere kant kreeg De Meteoor nog twee vrije trappen te nemen maar daar waar de bal er aan het begin van de wedstrijd nog in vloog daar bleef doelman Giorgio Kuiper nu de baas in zijn doelgebied. Het eindsignaal werd zodoende toch nog een verlossende voor de TOB-ers die wederom drie punten konden bijschrijven na een sportieve en aantrekkelijke derby.

De Meteoor mag zich volgende week proberen te herstellen thuis tegen RCZ. TOB, dat door deze zege in de Top-5 bleef, gaat volgende week op bezoek bij Jisp.

Bekijk hier alle foto’s van Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)