JUBILEUM | 100 jaar (fusieclub) Eendracht ‘82

,Sportieve successen zijn ons een beetje vreemd’

Op zaterdag 29 maart 2025 was er een heugelijke mijlpaal te vieren in Geuzenveld. JHK (Jan Hanzenkwartier), DVOS (Door Vriendschap Opgericht Staatsliedenkwartier) en ASV Geuzenveld zijn ontstaan uit een fusie van drie voetbalclubs op 13 Augustus 1982: JHK werd opgericht op 29 Maart 1925, DVOS op 26 September 1942 en ASV Geuzenveld op 23 Februari 1956. De oprichtingsdatum van JHK als oudste van de drie verenigingen werd bij de fusie aangehouden als oprichtingsdatum van de nieuwe club: SC Eendracht ’82. De mengelmoes van verenigingen bestond eind maart 100 jaar, mede door de Ramadan wordt het clubfeest pas aankomende zaterdag 5 april groots gevierd.

Rijke historie

Aan de Bok de Korverweg in Amsterdam Nieuw West ligt een rijke historie. De reden om met drie verenigingen in 1982 samen verder te gaan was overigens uit nood. Door teruglopende ledenaantallen bij alle verenigingen kwam de fusie tot stand. De naam die werd gekozen had te maken met het Sportpark waarop werd gespeeld: “De Eendracht.” ,,Eendracht maakt macht”, grapte Amsterdammer Caglar Caglayan (42). De joviale clubman, al zeventien jaar betrokken lid maakte als lid van het bestuur vier verschillende besturen mee in wisselende samenstelling en kan inmiddels een prima woordje meepraten over de vereniging, die zaterdag 5 april het 100-jarig bestaan viert met een historische tentoonstelling, een unieke kijk in de clubgeschiedenis met foto´s en verhalen en het clubfeest. Een ontmoeting met oud-spelers, trainers en vrijwilligers die in al die jaren de club op de been hielden en groot maakten, staat op de rol. Ook is er muziek, entertainment en voor de inwendige mens wordt gezorgd. ,,Een prachtige club dag ligt in het verschiet. We hopen dan ook dat zoveel mogelijk mensen langs komen.”

Bouw clubgebouw

Sportieve successen

Eendracht biedt heden ten dage alleen nog voetbal aan. ,,Dat is juist” bevestigt Caglayan. ,,Maar in de beginjaren weet ik dat er handbal én voetbal waren. “Uiteindelijk is er voor het voetbal gekozen.” Sportieve successen waren schaars in de geschiedenis. ,,In het verleden zijn we kampioen geworden van de Amsterdamse competitie. Verdere sportieve successen zijn ons vreemd, haha.”

Het voltooide gebouw

Caglayan zet zich in om de club in stand te houden en door te geven aan de volgende generaties: “Behalve het wedstrijdsecretariaat doe ik ook de club merchandise, regel de inkoop voor het clubgebouw. Met een kleine groep bestuursleden, waaronder een voorzitter, secretaris en uiteraard de technische zaken houden we samen de ballen in de lucht. Tegenwoordig is het knap lastig, het vrijwilligerswerk.” SC Eendracht ’82 heeft 225 leden en voornamelijk seniorenteams, maar wil professionaliseren en het aantal jeugdteams binnen een jaar verdubbelen. Bestuurslid Onur Ozyigit vertelde daarover eind 2024: “We willen als club professionaliseren. Dat betekent dat de organisatie goed in elkaar zit en we onze taken goed uitvoeren. “Daarvoor heb je kennis nodig.” Daarom nam de club deel aan de MVKT-cursus (Meer Vrijwilligers in Korte Tijd) een kans die ze met beide handen grepen. Onur ontdekte dat een directe benadering het beste trucje is voor het werven van vrijwilligers. “Dat heb ik toegepast, bijvoorbeeld door een bijeenkomst te organiseren voor ouders van jeugdteams. Dat werkt echt. De leden zeggen nu: ‘Wij staan klaar als je ons nodig hebt, zeg het maar.’ “Dat is nog nooit eerder gebeurd.” 

Bekende spelers

Michael Mols en Abdelhak Nouri zijn de bekendste spelers die de club in het verleden heeft gehad. Toen Nouri vijf jaar was, kreeg hij van de trainer toestemming om deel te nemen aan de trainingen van SC Eendracht ’82, waar zijn oudere broers speelden. Hoewel hij vanwege zijn leeftijd geen wedstrijden mocht spelen, viel hij zoveel op dat hij nog voor hij officieel voor Eendracht had kunnen uitkomen, gevraagd werd door DCG. Ook daar bleef zijn talent niet onopgemerkt en in 2004 stapte hij over naar AFC Ajax. In Geuzenveld is een voetbalterrein vernoemd naar ‘Appie’ Nouri.

Mols begon zijn carrière als spits bij de club ASV Geuzenveld. Nadien vertrok hij naar SC Eendracht ’82, Blauw-wit en later Ajax. Bij Ajax speelt Mols geen wedstrijd in het eerste elftal. Na zijn korte carrière bij Ajax ging hij in 1991 naar Cambuur Leeuwarden, waarmee hij kampioen van de Eerste divisie werd. Later voetbalde Amsterdammer Mols onder andere nog voor FC Twente, FC Utrecht, Glasgow Rangers en Feyenoord.

Groei

Voor de coronatijd was het marginaal, met nog slechts drie seniorenteams in de KNVB-competitie. Tegenwoordig zit de club weer flink in de lift omhoog qua ledengroei. Daar is men in Nieuw West trots op; er wordt volop geïnvesteerd in de jeugd en de toekomst van de club. Want, de ambities zijn er wel degelijk. Momenteel telt de vereniging acht seniorenteams, twee 35+ teams, een O23 jeugd dat uitkomt in de landelijke Vierde divisie (koploper, promotiekansen naar de Derde divisie) en nog vijf jeugdteams variërend van van O18 tot O9. Caglayan: “We zijn groeiend, onze leden bestaan uit vriendenteams maar ook uit de omgeving komen onze leden. “Meestal wonen ze in de buurt.” De club heeft een steady plaats, want al vanaf de oprichting is het behuisd op de huidige locatie waar vijf andere voetbalverenigingen zich bevinden: A.C. Amsterdam, Germaan/ De Eland, SV Parkstad, SC Urban en Nieuw West United. Caglayan: ,,Van echte rivaliteit kun je niet spreken, vind ik. We zitten wel met elkaar in een competitie, maar over het algemeen spelen we allemaal vierde of vijfde klasse. Wij willen wel met ons vlaggenschip stappen gaan zetten. Dat is nog niet zo eenvoudig. Onze inzet en blik is ook op en voor de jeugd, we hebben bijvoorbeeld echt een goed O23 team dat kan doorstromen. We willen elk seizoen een aantal spelers aan het eerste toevoegen en zo stappen maken. “Met beleid.”

Goede begeleiding

Ook het vrouwen, meisjes en jeugdvoetbal staat op de rol bij Eendracht. Caglayan: “Uiteraard,” zou ik zeggen. ,,Daar willen we wel naar toe. Maar dat betekent ook dat we dit moeten kunnen verzorgen. Sommige kwetsbaardere groepen, zoals jeugd en meiden/vrouwen voetbal hebben goede begeleiding nodig. Speciale zorg. Dan moeten wij de juiste mensen aanstellen. Kortom: wij willen eerst mensen opleiden. Datzelfde doen we met arbitrage. Daar zijn we ook mee aan de slag gegaan. We hebben inmiddels zes mensen die opgeleid worden als KNVB-arbiter.”

Maatschappelijk betrokken

Niet alleen binnen de lijnen wordt gezwoegd om de punten, daarbuiten probeert de vereniging zijn steentje bij te dragen in de wereld en is maatschappelijk betrokken. Door hitte en droogte waren er twee jaar geleden bosbranden in Turkije. ,,We hebben toen geld ingezameld namens Eendracht en in het bos is daar een herdenkingsplek. Ook hebben we ballen en andere spullen richting Gambia gestuurd voor de lokale bevolking. Verder zamelen we regelmatig geld in om arme mensen te steunen. Dat doen we meestal rondom de Ramadan. Zo kunnen we helpen en ons steentje bijdragen. Ons volgende project is het financieren van een waterput in een Afrikaans land. We gaan eerst inzamelen, dan bepalen we het land en de plaats. Dat heeft ook met de kosten te maken, we weten nooit hoeveel we bij elkaar kunnen krijgen en de kosten per land verschillen.”

Dat de vereniging leeft mag duidelijk zijn. De club is gezond, heeft ambities en zet in op jeugd en opleiden. ,We hopen een jeugdcoördinator en jeugdsecretaris in te gaan zetten komend seizoen. We willen meer investeren in de jeugdopleiding door middel van cursussen, hopelijk komt de KNVB hier komend seizoen de opleiding VC1 verzorgen. Met onze eigen mensen, de eigen poppetjes willen we concreet stappen gaan zetten.” Het is een fijne gedachte dat in al die honderd jaar er altijd mensen zijn geweest die hun schouders onder de club hebben gezet. Het is op de schouders van al die vrijwilligers, die zich door de jaren heen voor de vereniging hebben ingezet, dat dit jubileum gevierd kan worden. Veel zullen persoonlijke herinneringen hebben aan en uit het verleden. Het zou zo mooi zijn om dit samen op zaterdag 5 april met elkaar te delen. Meemaken en erbij zijn dus.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
Bezoek ook de clubpagina(s)