Reda Kharchouch

Kharchouch ‘happy’: “Deze kans moest ik pakken”

Reda Kharchouch beleeft een fantastisch seizoen bij Telstar. De geboren Amsterdammer staat met zijn club elfde in de Keuken Kampioen Divisie en speelt woensdag in de tweede ronde van de KNVB-Beker tegen niemand minder dan Ajax. Met Kharchouch kijken we terug op de eerste seizoenshelft en blikken we vooruit op de wedstrijd tegen de koploper van de Eredivisie.

Overstap

Het lijkt eeuwen geleden, maar Kharchouch is pas kort bij Telstar. De aanvaller kwam deze zomer over van OFC Oostzaan waar hij een jaar voetbalde. Daarvóór kwam de voetballer uit voor Quick Boys, Ajax Amateurs en Spartaan. Telstar gaf Kharchouch dé kans om zich in het Betaald Voetbal te bewijzen. “Nu ben ik een prof en dat is heel wat anders dan de amateurwereld. De droom om het Betaald Voetbal in te gaan, bleef bij mij levend. Deze kans moest ik pakken en dat heb ik gedaan”, zo vertelt Kharchouch. “Telstar is bovendien voor mij om de hoek, dus ik speel lekker dicht bij huis. Dus ik heb het risico genomen en tot nu toe gaat het goed.”

Kharchouch speelt bij Telstar momenteel behoorlijk goed in de Keuken Kampioen Divisie en is zelfs een van de topscorers in de competitie. “Naast mijn vele doelpunten ben ik vier keer in het elftal van de week gekomen. Dus qua statistieken en hoe ik voetbal mag ik best tevreden zijn. Het is tot nu toe mijn meest fitte seizoen uit mijn carrière.” De buitenspeler scoort niet alleen veel doelpunten, ook zijn het vaak de goals die het verschil maken in de wedstrijd. “De laatste tien wedstrijden heb ik negen keer gescoord, waarvan meestal de winnende of het eerste doelpunt. Voor mezelf zijn dit soort doelpunten zeker prettig.”

Koninklijke HFC

Dat Kharchouch belangrijk is voor zijn elftal, bleek wel uit de eerste ronde van de KNVB-beker. Zijn ploeg nam het op tegen en bij Koninklijke HFC. Het was een lastige wedstrijd voor de club uit Velsen en de stand bleef lang 1-1. Totdat de ploeg van trainer Andries Jonker na drie minuten in de blessuretijd een penalty meekreeg. “Glynor (Plet, red.), onze ervaren spits, liep naar de bal toe. Ik zat natuurlijk vol zelfvertrouwen door mijn doelpunten van de wedstrijd ervoor. Dus ik liep naar hem toe en zei: deze bal gaat 100 procent zitten. Toen gaf hij mij de bal en mocht ik de penalty van hem nemen.”

“Ik stond achter de bal en het publiek probeerde me uit mijn concentratie te halen, alleen ik hoorde letterlijk niets. Achteraf zag ik filmpjes dat er zoveel kabaal was, maar gek genoeg hoorde ik helemaal niemand meer. Mijn focus was volledig op het doel gericht en ik voelde eigenlijk vrijwel geen druk. Ik nam vervolgens de penalty en was al onderweg naar de toeschouwers voordat de bal zat. Natuurlijk ben je na zo een doelpunt blij.” Het was voor Telstar een belangrijke wedstrijd, want de club wist de afgelopen 14 jaar slechts twee keer tot de tweede ronde van de KNVB-beker door te dringen. “Ik schoot Telstar met mijn doelpunt naar de tweede ronde, dus dat is simpelweg erg belangrijk voor de club.”

Ajax

Telstar kon in de tweede ronde van de KNVB-beker vrijwel geen sterkere tegenstander loten dan Ajax. De Amsterdammers staan bovenaan in de Eredivisie, doen het goed in de Champions League en veroverden vorig seizoen de dubbel. “We hadden Ajax uiteraard graag een ronde later willen loten, maar nu moet je simpelweg de underdog zijn en in eigen huis proberen te winnen. Of ik meer gespannen ben voor de wedstrijd tegen Ajax? Eigenlijk niet. Met Andries Jonker als trainer weten wij fris te voetballen. Dus ik denk niet dat wij tegen Ajax zomaar de lange ballen gaan spelen als wij gewoon kunnen voetballen. Als dat niet lukt, dan ga je natuurlijk opportunistischer spelen. Maar als wij kunnen voetballen, dan gaan we dat gewoon doen.”

Andries Jonker

Met Andries Jonker heeft Telstar een trainer met een Amsterdamse mentaliteit. “Ik merk goed dat het een man uit Amsterdam is. Zelf ben ik daar natuurlijk ook geboren en getogen, dus ik zie wel een aantal dezelfde karaktereigenschappen. Ook wil hij voetballen en ziet hij graag de straatmentaliteit op het voetbalveld. Je ziet dat hij niet bang is en dat hij graag het initiatief neemt in het spel. Als Amsterdammer wil je natuurlijk altijd voetballen, dus dat pik je toch van hem op.”

Kharchouch ziet dat ook terug in het spel van Telstar. “Mensen noemen ons dit jaar een van de betere teams in de Keuken Kampioen Divisie. We hebben een frisse ploeg, voetballen graag en hebben een aantal goede spelers achterin die allemaal kunnen voetballen. Wij geven dan ook niet zomaar de lange bal.” Het verzorgde spel wordt door de Telstar-fans duidelijk gewaardeerd. “De trainer zei tegen ons: elke week komen er meer toeschouwers naar het stadion. We hebben nu twee keer bijna een uitverkocht stadion gehad, dus dat is mooi om te zien.”

Vooruitblik

De club is dus aan een uitstekend seizoen bezig, maar uiteraard is pas de helft van de wedstrijden gespeeld. Er kan dan ook nog van alles gebeuren. “Telstar is normaal een club die rond de 14de of 15de plaats eindigt. Wij willen als club zo hoog mogelijk eindigen en wie weet zit er een play-offs in. Als je dat bereikt, dan is dat alleen maar lekker voor het elftal. Het is niet ons doel, maar je kunt er wel naar streven. Zeker omdat we goede voetballers in ons elftal hebben en iedereen voelt dat het kan.”

Persoonlijk hoopt Kharchouch de komende seizoenen zijn momenteel ingezette lijn door te zetten. “Ik hoop op een gegeven moment een niveau hoger te gaan voetballen. Wellicht de top van de Keuken Kampioen Divisie of een laagvlieger in de Eredivisie. Nu geef ik eerst alles bij Telstar en dan kijk ik wel wat de komende jaren op mijn pad komt.”

Tekst: Jordi Smit

Foto: Orange Pictures

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC