TABA op bezoek bij Swift in september 2023. Komend seizoen ook weer competitiegenoten en beiden ambitieus

Kleurrijke ‘voetbalreiziger’ Carel van der Velden wil kampioen worden met TABA

De ‘deux-chevaux” van de Watergraafsmeer, afc TABA(K), maakt met veel ijver flinke stappen. De club doet het buiten de lijnen goed op alle socials, spelers uit Amsterdam en omstreken zien de potentie en de immer gedreven trainer-coach Carel van der Velden is de Haarlemmerolie bij de club en een spil tussen spelers, staf, TC, bestuur en jeugdopleiding. ,,We gaan komend seizoen voor het kampioenschap, dat is wel zeker.”

Renovatie accommodatie

De club, op 31 mei 1933 opgericht door een aantal sigarenhandelaren in de Nes, ondergaat – in de positieve flow waarin het zit – tegelijkertijd een innerlijke en uiterlijke metamorfose. De vereniging is populair, heeft ongeveer 1.000 (voetballende) leden. Er komt een nieuw kurk infill kunstgrasveld, nieuwe dug-outs, nieuwe omheiningen en looppaden en een gerenoveerd clubgebouw mét goede kleedkamers. Van der Velden: ,,Het leeft bij ons en daarbuiten, het was ook heel lang geleden dat de club zo hoog eindigde en meedeed met de play-offs voor de Tweede klasse. We willen als vereniging sportief stappen omhoog maken. Komend seizoen kampioen worden in de derde klasse, daarna switchen naar de zaterdagcompetitie om écht mee te gaan doen”, aldus de spraakzame Van der Velden.

Ajax

Toch is de gepassioneerde trainer-coach toe aan de zomerstop. De club vreet energie. ,,Ja, gelukkig nu wel even wat afstand nemen. Ik ga me drie weken opladen in Italië, daarna nog een paar weken thuis ‘hangen’ om vervolgens aan de voorbereiding te beginnen. Die voorbereiding ziet er ook leuk uit, met als één van de hoogtepunten de opening van ons nieuwe veld op 17 september tegen Ajax.”

Belastend

Voor Van der Velden is TABA super positief bezig, maar de club heeft ook een andere kant van de medaille. ,,Het is erg belastend, zeker voor een amateurtrainer in een lagere klasse. Mijn voorgangers kunnen daar over meepraten. Alles eromheen wordt (ongevraagd) op je afgevuurd. In het belang van de club moet je schipperen of knarsetandend zaken accepteren. Er worden ook fouten gemaakt. Door mij, door het bestuur, de TC. Dat is inherent. Het is en blijft van oudsher een studentenvereniging, zoals er velen zijn in Amsterdam, Utrecht. Familie, werk en school staat op de eerste plaats. Maar, tegelijk doen we ook aan een teamsport. Je wilt samen ook iets leuks bereiken. Ik ben er dus nu wel even klaar mee, maar sta straks weer met heerlijke zin op het veld”, is Van der velden openhartig.

Houding

TABA deed dit seizoen lang mee en zette een serie van acht duels op rij zonder nederlaag. Toch was het nog onvoldoende om promotie af te dwingen. Van der Velden: ,,De houding was niet altijd wat je zou willen zien als trainer-coach en vereniging. Jongens die prestatief bezig waren en spelers die een andere houding aannemen. Die zitten dan in één kleedkamer voor een wedstrijd om tegen elkaar te zeggen dat de mouwen opgestroopt moeten worden. Er is wel een ommezwaai bezig binnen de vereniging, maar de gewenning van het prestatieve bezig zijn en committment tonen moet indalen en dat kost tijd. Vanuit de jeugdopleiding wordt dat nu ook meer gevoed. We willen jeugdspelers betrekken, maar dan moeten ze wel heel graag willen.”

Mond op mond reclame

In de twintig maanden dat Van der Velden bij TABA de scepter zwaait, zag hij liefst zesenveertig spelers uit de selecties van 1 en 2 verdwijnen en moest de nodige obstakels overwinnen. ,,Het is niet altijd makkelijk voor ze hoor”, verdedigt Van der Velden zijn jongens. Soms hebben studenten huurcontracten voor zes maanden of een jaar en moeten ze weer op zoek naar nieuw onderdak. Dat maakt het voor een club als TABA lastiger om stabiliteit te krijgen. Dat willen we anders gaan managen. We hebben een goede selectie staan, dat gaat echt crescendo. We werken goed met elkaar samen binnen de vereniging. De aanvullingen die we krijgen komen uit het netwerk dat we opbouwen. Spelers kennen elkaar, er is mond op mond reclame omdat er bij ons fanatiek wordt getraind, aandacht is voor speltactische zaken. Ik ga wedstrijden bij andere clubs kijken, ik onderhoud mijn contacten en bouw persoonlijke relaties op. Ik ben super tevreden over de spelers die bij ons blijven. Zeker, omdat bijna de helft van de Amsterdamse clubs bijvoorbeeld achter onze topscorer aanzat.”

Dat roept toch wel eens vraagtekens op, bij de buitenwereld. ,,Onze (nieuwe) jongens moeten gewoon hun eigen biertje betalen, de contributie voldoen en de kleding aan het einde van het seizoen inleveren, zodat we een ander team blij kunnen maken. We willen in de winterstop op trainingskamp. Maar, dat is niet het ‘lokkertje’ hoor. Ik heb inmiddels ook een groepje van totaal zeven-acht spelers uit Almere, dat tekent meer de liefhebbers. Ze zien elkaar bij de personal trainer, in de gym en praten met elkaar. Het gaat als een olievlek. Ik laat mijn jongens dan ook nooit vallen, ik sta voor iedereen klaar. Ik zorg voor goede trainingen en dat zal met mijn passie en emotie blijven.”

Voorbereiding 2024-2025

10 augustus: Amstelveen Heemraard – TABA (14.30 uur)

13 augustus: ZSGO/WMS – TABA (20.15 uur)

17 augustus: HBOK – TABA (14.00 uur)

21 augustus: UVV (Utrecht) – TABA (14.30 uur)

17 september: TABA – AJAX (20.00 uur)

Selectie 2024-2025 afc TABA

Achraff Bouanani
Andrei Saracin
Danilio Rotgans
Doganay Goc
Gavin Manders
Gianluca de Jong
Gilbert Oord
Ismail el Khatabbi
Kenneth Dames
Leando Resida
Luigi Zottoli
Massin el Azzouzi
Max Meiboom
Maxim  Peerels
Nico Wogne
Oseanu Doorn
Perlshemar Margaritha
Rahim Abdul
Revelino Vermeer
Rigwenio Dijksteel
Rory  de Meier
Serhino Sanches
Thierry Grebnijw
Tymo  Harmsen
Yassin Roosblad
Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)