KNVB-directeur Van der Zee: “Voetbalpiramide gekaapt door opportunisme en eigen belang”

Jan-Dirk van der Zee hoopt dat de grootste ophef rond de voetbalpiramide voorbij is nu de bondsvergadering met grote meerderheid voor een ‘verbeterde opzet’ heeft gekozen. In zijn wekelijkse column blikt de directeur amateurvoetbal van de KNVB nog één keer terug.

“Sinds ik bij de KNVB werk, ben ik minder zwaar gaan tillen aan dingen waarop ik gedeeltelijk, nauwelijks of helemaal geen invloed heb. De voetbalpiramide is zo’n ding. Ooit bedacht met de intentie om het voetbal nog spannender en beter te maken, maar snel nadien gekaapt door opportunisme, eigen belang en wijsheid achteraf. Wat weer leidde tot oeverloze discussie en geruzie over promotie/degradatieregelingen, licentievoorwaarden en deelname van beloftenelftallen uit het betaalde voetbal”, schrijft Van der Zee. “Het amateurvoetbal zag geen toegevoegde waarde in deze punten. Toen de vertegenwoordigers van betaald voetbal begin 2017 het verzoek deden om de hoeveelheid beloftenelftallen te verdubbelen, was de maat vol. In datzelfde jaar besloten alle partijen terug te gaan naar de ‘tekentafel’.”

Door Eric Gudde, directeur betaald voetbal, werd alles zelfs samengevat als een ‘Gordiaanse knoop’. “Het is daarom een wonder dat de Bondsvergadering afgelopen donderdag met 47 van de 60 stemmen de verbeterde opzet van de voetbalpiramide heeft goedgekeurd, met aantrekkelijke uitkomsten voor het amateurvoetbal”, vervolgt Van der Zee. “Natuurlijk had een groot gedeelte van mijn achterban het liefst alle beloftenelftallen zien verdwijnen, toch valt er met het beperkte aantal clubs uit de huidige afspraak (tien, waarvan zes in de amateurcompetities) goed te leven en doet het recht aan het uitgangspunt van de voetbalpiramide: Optimale ontwikkeling van toptalent in Nederland en voor alle clubs spannende én eerlijke competities.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)