Koploper Ajax door Purmersteijn met beide benen op de grond gezet

De Ajax amateurs moesten zaterdagmiddag even van hun roze wolk afkomen. De titel leek steeds dichter bij te komen, maar er moest nu weer worden aangetreden tegen Purmersteijn. In oktober had Ajax het lastig in Purmerend en wist Ajax uiteindelijk met enig fortuin in blessuretijd de zege mee te nemen.

Ajax was dus gewaarschuwd vooraf, maar kreeg na 4 minuten spelen nogmaals en flinke wake up call, toen Rachad Madi binnen de 16 meter hard uithaalde. Maar Virgil Deen wist op sublieme wijze met de voet te redden. De Amsterdammers ondervonden grote weerstand van de bezoekers, die prima uit de startblokken kwamen. Zo zagen we in de 14e minuut weer een grote mogelijkheid voor Purmersteijn. Toen Danyl Plasmeijer zijn kansrijke schot gesmoord zag worden via een Ajax-verdediger.

Toch was Ajax in de 20e minuut dicht bij de 1-0, in een fase dat het leek dat Ajax beter ging voetballen. Jordi Bitter schoot in een druk strafschopgebied hard en hoog over. Maar de Amsterdamse formatie had het gewoon verder lastig met een uitstekend voetballende opponent en met zichzelf.

Nee, Ajax was niet de vloeiende machine die het doorgaans is. Het kwam ook nog op een 0-1 achterstand, Purmerstiejn scoorde op fraaie wijze. De voorzet van Danyl Plasmeijer was messcherp en de droge harde knal was eveneens fraai van Hicham Lechkar. Beide teams hielden elkaar best wel in balans, maar bij Purmersteijn liep het net even wat soepeler en daarom waren de kansen die Purmersteijn kreeg net even wat dreigender dan die van Ajax.

Ajax had zichzelf een uitstekende dienst kunnen bewijzen in de 38e minuut, toen Tristan Buis een aanval onderschepte en Jordi Bitter weg stuurde. Bitter mocht op doelman Nick van Santen aflopen. Hij passeerde de goalie, maar zijn schot ging daarna luttele centimeters naast de paal over de achterlijn .   Het was des te wranger dat de prima spelende bezoekers in de 42e min iets wat fortuinlijk op 0-2 kwamen, toen de voorzet van Timo Polman door Carlos Opoku werd binnen gegleden.

Kon Ajax na rust nog potten breken? Nee, leek het antwoord. Want al in de 47e minuut viel de 0-3. Het was op de rechterkant Timo Polman die een heerlijke actie en dito voorzet in huis had op de inkomende Omar Acha Nait, die meedogenloos de 0-3 binnen ramde. Daarbij moet worden aangetekend dat op het moment dat de gasten scoorden Kevin van Kippersluis aan een blessure behandeld werd.

Met een uur op de klok werd Omar Acha Nait van de 0-4 afgehouden door Deen. Ajax kon uiteindelijk iets terug doen en wel in de 63e minuut toen de panklare voorzet van Kenneth Misa Danso op het hoofd belandde van Jordi Bitter, die zo de 1-3 scoorde. Ajax rook dat er meer mogelijk was en kreeg via invaller Kaj de Jong in de 67e minuut de kans op 2-3 maar zijn schot ging hard en hoog over. Het duel golfde op en neer zo was Purmersteijn in de 69e minuut via Omar Acha Nait dichtbij de 1-4, maar zijn geplaatste schot ging maar net naast.

Ajax ging op zoek naar de 2-3, maar grote kansen kwamen er niet meer. Ondanks meer balbezit van Ajax, kon Purmersteijn de voorsprong zo redelijk makkelijk verdedigen. Ondanks dat Purmersteijn in de slotminuten nog in ondertal kwam, na twee gele kaarten voor Nathan Sibilo, kwam de zege voor de bezoekers nooit echt in gevaar.

De Amsterdammers staan weer met beide benen op de grond en zagen nummer 2 Huizen dichterbij komen. Over twee weken vervolgt Ajax de competitie tegen ARC, dat voor handhaving strijdt. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Tekst: Marcel Wagenmakers

Foto’s: José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)