Home / Algemeen / Lopik wekt degradatienachtmerrie van HBOK tot leven

Lopik wekt degradatienachtmerrie van HBOK tot leven

Er zijn van die wedstrijden die een tijdspanne binnen negentig minuten kunnen samenvatten. Het nacompetitieduel van HBOK tegen Lopik was er zo eentje. Het eindresultaat was iets wat sommigen in Zunderdorp misschien in hun nachtmerries al voorbij zagen komen: degradatie naar de derde klasse.

Nog nooit in zijn leven is trainer Jan de Haze gedegradeerd. Tot vandaag. Ergens wist hij dat dit tot de mogelijkheden behoorde nadat hij in januari bij de tweedeklasser instapte als opvolger van de vertrokken Marc Onsia. “Het was een risico met instappen. Dat wist ik. Maar we dachten dat we het zouden gaan redden.”

Ook in dit duel dacht HBOK te kunnen overleven. Daarvoor moesten de Zunderdorpers wel een vroege 0-2 achterstand goedmaken, door doelpunten van Jonathan Werrie en Bas Landman. Sommige spelers waren nog niet helemaal wakker, terwijl het vorige week tegen Hellas Sport ook mis ging in de openingsfase. “Het is dat Raymond Dirven nog twee ballen pakte, anders stond het na een kwartier al 0-4”, was De Haze zichzelf ook bewust.

Pas halverwege de eerste helft nam de thuisploeg de touwtjes in handen, resulterend in een aansluitingstreffer van Stein Wiedemeijer. Na 55 minuten was de comeback helemaal compleet. Uit een afgeslagen hoekschop belandde de bal voor de voeten van Sverre Ubbels en hij zette HBOK weer naast Lopik: 2-2. “We hadden de wedstrijd helemaal in handen. Lopik zat erdoorheen en wij hadden hun precies waar we ze wilden hebben. Dan moet je ze eigenlijk afslachten. Maar wij worden toch weer slordig en gaan lichtzinnig denken.”

In plaats van door te drukken en de 3-2 te maken – daar waren Niall Raben (schuiver voorlangs) en Wiedemeijer (voorkomen door Lopik-verdediger Mark Broekhuizen) ook dichtbij – liet HBOK zich in de slotfase verrassen door de bezoekers. Een onnodig weggegeven hoekschop werd de thuisploeg fataal. Jacco Borst kwam voor zijn directe tegenstander en kopte de 2-3 binnen. Nog geen twee minuten verzegelde Werrie met een afstandsschot het lot van HBOK: 2-4.

Tot overmaat van ramp eindigden de Zunderdorpers zelfs met negen man. Mick Römer kreeg direct na zijn invalbeurt een rode kaart na een luchtduel met doelman Twan Schimmel en Sverre Ubbels mocht ook vroegtijdig inrukken. Diep in de blessuretijd verlichtte Dani Braspenning met een benutte strafschop nog de pijn voor HBOK, maar de 3-4 was slechts een doekje voor het bloeden.

De degradatie naar de derde klasse werpt HBOK ver terug. Met het aantrekken van een hoop routiniers was het de bedoeling weer een stabiele tweedeklasser te worden. “We horen niet in die derde klasse, maar we staan er wel”, beseft De Haze zich. “Over een geheel seizoen hebben we het niet verdiend en te weinig gebracht. Zelfs met alle pech die we hebben gehad. Nu moeten we helemaal opnieuw beginnen.”

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)