‘Machine’ SDZ streept Sporting Martinus als eerste weg

Koploper SDZ kan deze weken alle concurrenten in de strijd om het kampioenschap van de zondag derde klasse C wegstrepen. De vier achtervolgers komen één voor één aan de beurt voor de ploeg van Kai Meeuwsse, die de belangrijke periode aftrapte door Sporting Martinus te elimineren: 4-2.

Het eerste kruisje staat op het bord. Meeuwsse was na afloop uitermate tevreden. “Voorafgaand aan het seizoen heb je iets in je hoofd en het heeft lang nodig gehad om dat ook zo neer te kunnen zetten. We zijn langzaam een machine aan het worden en dat is mooi om te zien. De komende weken kunnen we alles aan gort spelen. Dat is ook de bedoeling en daar leven we voor. Martinus staat nu op tien punten achter ons, dus zij zijn klaar.”

Tegen Martinus kwamen de Amsterdammers niet in de problemen. Na tien minuten opende Raymon Lagerburg de score door goed voor zijn man te komen en met een listige kopbal doelman Niels Wuthrich in de korte hoek kansloos te laten. Martinus had het antwoord echter snel paraat. Jan Sjerps slingerde een vrije trap richting het doel en aanvoerder Jesse Correia verlengde deze, genoeg om Ryan Kool te kloppen: 1-1.

De Amstelveners waren van plan om SDZ in de eerste helft, met wind tegen, onder druk te zetten. Het lukte de thuisploeg eenvoudig om zich hier onderuit te voetballen. In de dertigste minuut nam SDZ de leiding weer in handen. Ongedekt kon Floris Reurts uit een hoekschop van Robin de Weij raak koppen: 2-1. Nog voor de rust liepen de Amsterdammers verder uit. Waar scheidsrechter eerst geen strafschop zag in een duidelijke overtreding van Correia op Tim Klaasen-bos, ging de bal een paar minuten voor de theepauze voor lichter contact tussen de twee wel op de stip. Giliano Eijken maakte vanaf elf meter geen fout.

Sporting Martinus liep in het restant van de wedstrijd achter de feiten aan. “Je ziet dat SDZ een betere ploeg. Slimmere spelers, completer”, wist trainer Ron Gerlof. “Daar kan je een keer van verliezen, of echt alles moet kloppen. We krijgen twee kopdoelpunten tegen, maar zijn zelf gemiddeld een stuk langer dan de spelers van SDZ. Dat heeft met scheprte te maken, een keer een tikje durven uitdelen.”

De tweede helft had op het eerste oog beter schriftelijk afgedaan kunnen worden. Totdat SDZ een kwartier voor tijd even aanzette en de score naar 4-1 tilde. Een fantastische aanval mondde uit bij Klaasen-bos die de bal panklaar voorgaf op de doorgelopen Reurts. Drie minuten later deed Sporting Martinus iets terug via invaller Hassan Makdan, opnieuw uit een standaardsituatie, maar meer zat er voor de gasten niet in.

Bovenop de zege kwam voor SDZ ook het puntverlies van achtervolger RODA’23 tegen middenmoter Ouderkerk (3-3). Daardoor is de voorsprong van de Amsterdammers opgelopen naar vier punten. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.