Mark Steur

Mark Steur uitgeroepen tot Trainer van het Jaar: “Geeft extra energie om door te gaan”

Mark Steur zette afgelopen seizoen een verdiend kampioenschap met SC Buitenboys neer. Met twintig overwinningen, vier gelijkspellen en twee nederlagen was de Almeerse vereniging een maatje te groot voor de concurrentie. De prestatie van de oefenmeester was dermate knap dat hij de meeste stemmen kreeg en daarom Trainer van het Jaar bij Het Amsterdamsche voetbal is geworden.

SC Buitenboys was vorig seizoen met Collins John in de spits en twee rappe aanvallers op de vleugels een plaag voor elke verdediging. De destijds derdeklasser speelde verzorgd aanvallend voetbal, waarmee het in het najaar van 2021 direct de eerste periodetitel in de wacht sleepte. SC Buitenboys hoopte vervolgens de weg te vervolgen, maar door de coronacrisis besloot de KNVB de competitie wederom tijdelijk stil te leggen en moest Steur het voor elkaar krijgen om zijn spelersgroep in vorm te houden.

Begin 2022 konden de wedstrijden weer doorgang vinden en merkte Steur dat er een bepaalde wilskracht in zijn team kwam. “De spelers waren erop gebrand om de tegenstanders te verslaan”, zo stelt de hoofdtrainer, die zag dat John een van de grote smaakmakers was. “Het is voor een elftal absoluut fijn als je een speler op het veld hebt staan die eenvoudig 25 doelpunten op zijn naam zet. Hij brak voor ons met regelmaat de ban, waardoor de tegenstander moest komen en wij van de ruimte konden profiteren.”

John was echter zeker niet de enige speler die belangrijk was in het kampioenschap van Buitenboys. Steur merkte vooral dat hij over een hecht team beschikte waarbij spelers voor elkaar wilden strijden. “Maar er vonden uiteraard ook wel eens discussies tussen spelers plaats, zoals in elke kleedkamer het geval is”, zo blikt de trainer terug. “Dat is niet erg, want dat houdt een elftal alleen maar scherp. Als hoofdtrainer is het dan belangrijk om de spelers daarna naar je toe te roepen en het erover te hebben. Op die manier konden we de weg richting het kampioenschap vervolgen.”

Op 10 mei kon Buitenboys door resultaten op andere velden al de titel pakken tegen JOS Watergraafsmeer, maar vanwege een 1-2 verlies moest het dit een paar dagen uitstellen. In het weekend was het wel raak na een 4-0 zege op SV Kadoelen. “Dat is natuurlijk een speciale dag om naar toe te werken. We hadden er gezamenlijk hard voor gewerkt en wisten dat het moest gebeuren. Het vertrouwen in de groep was echter intussen dermate groot dat ik er geen twijfel over had dat wij kampioen zouden worden.”

De titel van Trainer van het Jaar lijkt Steur voor het seizoen 2021/2022 dan ook perfect te passen. “Al vind ik ook dat er meer trainers zijn die dit seizoen een geweldige prestatie hebben neergezet. Ik heb de prijs uiteindelijk gekregen en daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee. Ik voel daarmee toch de waardering van de mensen die allemaal op mij hebben gestemd. Het geeft alleen maar extra energie om door te gaan.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)