Martinus steeg boven ZSGOWMS uit

Sporting Martinus declasseert ZSGOWMS en gooit titelstrijd helemaal open

De titelstrijd in de zondag tweede klasse B ligt helemaal open. ZSGO/ WMS was lang dé favoriet voor de bovenste plaats, maar moest vorige week al de eerste periode aan zich voorbij laten gaan. Sporting Martinus was zondagmiddag in Amstelveen met 4-2 te sterk in de onderlinge topper, door doelpunten van Martijn Guitink en Ralph Jurka. Het was een verdiende zege op een onmachtig ZSGO/WMS, dat niet uit de ‘vorm-dip’ weet te ontsnappen. Een tweede nederlaag op rij tot gevolg. Onder Martinus en SCPB’22 staat ZSGO/ WMS én RODA’23 op inmiddels gepaste afstand met respectievelijk vier en zeven punten.

ZSGO/ WMS leek fel van start te gaan tegen Martinus, maar werd al in de vierde minuut verrast door Martinus. Het eerste schot was een lichte waarschuwing. De bal ging weliswaar over het doel van keeper Tamba Do Santos, de thuisploeg gaf eventjes zijn visitekaartje af.

Tot aan de twintigste minuut bleef het duel relatief gezien in evenwicht, de meeste doelpogingen waren voor de thuisploeg. ZSGO/ WMS zocht de linkerzijde op om aan te vallen, al werd dat snel te voorspelbaar. Stephane Eliano Apagui zocht met de lange bal de diep staande Mustapha Ait Hassan of Yassine Farah, die continu loerden. Onder druk van de solide spelende Bjorn van Breenen leverde de ploeg van Rob Rijnink veelvuldig eenvoudige ballen in, als er al eens een riskante pass door het midden kwam, dan was dat een makkelijke prooi voor de hechte Martinus defensie.

Na een kort incident, waarbij het vuurtje langzaam aanwakkerde mocht ZSGO/WMS de tweede poging van de middag afvuren op het doel van Danny de Bruijn. In die fase leek Martinus het duel steeds meer naar zich toe te trekken, maar juist op dat moment viel een lange bal tussen keeper De Bruijn en verdediging. Waar doelman de Bruijn zich verkeek, daar ging Farah er mee heen. Met een bekeken stift zette hij zijn team op 0-1. Het doelpunt fungeerde niet als wake-upcall voor ZSGO/ WMS, want het spel bleef stroef. De ploeg van Rijnink/ Fritz was slordig in balbezit en wist de opbouw van Martinus niet vroeg genoeg in de kiem te smoren.

Martinus trok ten strijde, maakte het veld groot, voerde enkele scherpe aanvallen uit en kwam dichter bij de gelijkmaker. Waar eerst nog – vanwege een duw – de 1-1 niet op het bord kwam, daar was de poging direct daarna wel raak.  Via een wisselpass werd Van Breenen bereikt, hij stelde Guitink in staat de gelijkmaker aan te tekenen: 1-1. Gaandeweg bepaalde Martinus wat er gebeurde op het veld.

Van Breenen waagt het erop, van grote afstand

Na rust was het vooral Martinus wat de klok sloeg. Over de flanken werd de aanval gezocht, het ongeorganiseerde ZSGO/ WMS wist zich geen raad met de gevarieeerde aanvalsdriften. Een blunder van doelman Tamba Do Santos zette Martinus op voorsprong. Op de achterlijn bracht Guitink de bal in het vijf meter gebied, een eenvoudige bal voor de keeper normaal gesproken. De opzichtige fout bracht de thuisploeg wel aan de verdiende leiding: 2-1. De stoomtrein genaamd Martinus denderde verder. Coach Verhoek bracht een dubbele wissel en één met een gouden randje. Invaller Ralph Jurka stond koud in het veld, toen Martinus weer eens de aanval zocht. Zijn eerste balcontact was de aanname in de vijandelijke 16.5 meter. De tweede aanraking was een harde schuiver in de lange hoek: 3-1.

ZSGO/ WMS leek aangedaan en tegelijk wakker gemaakt. Met upportuun spel werd de bal sneller naar voren gespeeld, in dat opzicht kwam dit het schouwspel verder ten goede. Van breedte passes en terugspelen werd het niet veel wijzer. Met wat meer ruimte kreeg Martinus kansjes, maar ook ZSGO/ WMS mocht nog hopen op een aansluiting. Een kopbal op de lat waar de Bruijn het nakijken had, bracht de gasten dichtbij de aansluiting. Het werd toch nog erger voor de Amsterdammers: met bekeken slimme passjes werd de ZSGO/ WMS verdediging opengescheurd. De invallers Tiago Canceicao dos Santos en Sem van Bruggen zetten met elkaar een mooie aanval op over de linkerzijde. Voor het doel stond Jurka al klaar. Daar was de genadeklap voor ZSGO/ WMS: 4-1. Dat Yassine Farah kort voor het eindsignaal van de goed leidende arbiter Gerrit van Sprang nog 4-2 kon maken, ook hier zag doelman de Bruijn er niet heel zeker uit, was slechts een doekje voor het bloeden.

Martinus had zich als koploper gemeld aan de start van dit duel en wist deze positie met verve te behouden. Het is inmiddels een regelrechte titelkandidaat in 2B en dat mag opmerkelijk knap genoemd worden. Het zal zich sowieso als torenhoge favoriet naar zondag gaan toewerken, waar het stadgenoot RODA’23 treft. Zij verloren vandaag in Hooglanderveen en staan inmiddels op gepaste afstand.

De zeer tevreden Tom Verhoek reageerde opgetogen na de verdiende winst: “Ik ben vooral trots op de staf en spelers. Wij zitten al vijf jaar bij ZSGO/ WMS in de competitie en ik heb voor het eerst het gevoel gehad dat wij vandaag bepaalden wat er gebeurde. Via welke kant zij mochten aanvallen en hoe wij de opbouw konden spelen. Daarnaast moet ik echt Roel Turkenburg (assistent-trainer, red) en Jeroen van Kempen prijzen! Roel is iedere training alleen maar bezig met de inhoud en het ontwikkelingen van de speelwijze en zorgt ervoor dat als wij succes boeken hij gelijkt verder denkt aan weer de volgende stap/ ontwikkeling. Jeroen zorgt ervoor dat wij het hier überhaupt over kunnen hebben. Hij zorgt voor alle randvoorwaarden. Op naar de derby tegen RODA’23.”

Sebastiaan Fritz, assistent coach bij de Amsterdammers, kon alleen maar zijn collega Tom Verhoek feliciteren met de overwinning: “Martinus is de terechte winnaar.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag tweede klasse B

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!