Matig Aalsmeer gaat op bezoek bij Arsenal onderuit

Koploper FC Aalsmeer is er niet in geslaagd om zijn winstreeks een vervolg te geven. Op bezoek bij ASV Arsenal ging de ploeg van hoofdtrainer Jesse Donker met 2-0 onderuit.

Bekijk hier de uitslagen en stand in Zaterdag 2A

De omstandigheden waren vanaf de openingsfase niet ideaal. Beide ploegen speelden op een glad kunstgrasveld, wat door de vele regenbuien alleen maar lastiger bespeelbaar was. Het resulteerde al in de openingsfase in diverse glijpartijen, waarbij wonder boven wonder geen grote blessures ontstonden. FC Aalsmeer probeerde vanaf het begin het spel te maken met snel positiespel, waarbij het de voorste drie in stelling bracht. Veel verder dan een afgezwaaid schot van Diederick Hoogerwaard en een zelfgecreëerde mogelijkheid van Calvin Valies kwamen de bezoekers echter niet.

De Amsterdammers probeerden ondertussen de opbouw van Aalsmeer zoveel mogelijk te verstoren, wat naarmate de eerste helft vorderde steeds beter lukte. Arsenal stichtte gevaar via onder meer enkele vrije trappen, waarbij Junior Toretta en Kemal Gezer bijna erin slaagde om keeper Nick van der Wiel te verrassen. De doelman had op beide pogingen echter een antwoord, waardoor de gelijke stand op het scorebord bleef staan. Vlak voor rust probeerde Mike Dam het eveneens met een vrije trap, maar ook hij stuitte op de keeper. Beide teams gingen daarom met een 0-0 stand aan de thee.

Na de rust kreeg Aalsmeer het nog lastiger in de opbouw, omdat Arsenal in de pauze duidelijk de puntjes op de ‘i’ had gezet wat betreft het doorjagen. De bezoekers kwamen er nauwelijks nog uit, terwijl Arsenal juist steeds vaker voor Van der Wiel te vinden was. Binnen een mum van tijd stond het dan ook 1-0 voor de gastheer. Toretta trapte een hoekschop vanaf de linkerkant voor, die keeper Van der Wiel probeerde weg te stompen. Vanwege de gladheid van de bal raakte hij deze echter verkeerd, waardoor hij een eigen doelpunt maakte.

Het was een flinke klap voor Aalsmeer, dat Arsenal in het vervolg van het duel nóg feller zag worden. De Amsterdamse vereniging kreeg steeds meer kansen en zag Jan Roeters via wederom een hoekschop raakkoppen, maar scheidsrechter Bram van den Boorgaard floot de treffer af vanwege een handsbal. Aalsmeer maakte steeds minder aanspraak op een gelijkspel of zelfs een overwinning, en zag Arsenal in de laatste minuten de genadeklap uitdelen. Invaller Kiet Versluys ging alleen op doelman Van der Wiel af. De sluitpost raakte bij het uiteindelijke schot van Versluys de bal nog wél aan, maar kon er niet genoeg aanzitten om de 2-0 tegen te houden. Dat was direct de eindstand van de middag.

FC Aalsmeer-trainer Jesse Donker was logischerwijs teleurgesteld in het resultaat. “We wisten van tevoren dat dit een lastig duel zou worden, en dat bleek ook wel in de eerste helft. Tijdens de rust gaf ik daarom aan dat we in ieder geval alles achterin gesloten moesten houden, om minimaal een punt mee te nemen. Hopelijk konden we dan alsnog een doelpuntje maken. Dan is het balen dat je via een hoekschop een tegendoelpunt krijgt. Vervolgens probeerde ik als coach nog wel in te grijpen met een wissel en wat omzettingen, maar het zat er simpelweg vandaag niet in.”

Het strijdplan van Arsenal-coach Imro Wielkens toonde zaterdagmiddag juist resultaat. “Gedurende de wedstrijd probeerden we Aalsmeer zoveel mogelijk vast te zetten. Dat deden we vanaf de eerste minuut met veel energie, maar niet altijd goed genoeg. Naarmate de wedstrijd vorderde, slaagden we daar gelukkig steeds beter in. Het was heerlijk dat we op voorsprong kwamen en hebben dat vervolgens een uitstekend vervolg gegeven. Dan zie je dat wij een lastige ploeg hebben om te verslaan.”

Tekst: Jordi Smit
Foto’s: Ton van Eennenaam, bekijk hier het foto album van de wedstrijd.