Matig Sporting Martinus buigt achterstand om tegen Diemen

Zondag derdeklasser Sporting Martinus heeft zich goed herpakt van de nederlaag vorige week tegen SDZ. Hoewel de ploeg van Ron Gerlof op eigen veld allerminst goed speelde tegen Diemen, was het wel het meest gelukkig: 2-1.

Met name de eerste helft speelde Sporting Martinus ondermaats. Na een redelijke openingsfase, waarin Ralph Jurka net niet goed uitkwam bij terugleggen van Fabian van Ginkel, viel het spel van de thuisploeg terug naar een zeer bedenkelijk niveau. “Als je geen bal over vier/vijf meter in elkaars voeten kan spelen, wordt het heel lastig voetballen”, zei Gerlof. “Ik kan er wel oorzaken voor bijhalen, maar het was gewoon niet goed. Diemen is een heel matige ploeg, wij waren in de eerste helft nog matiger.”

Diemen kwam langzaam beter in de wedstrijd en beloonde dit halverwege de eerste helft met de openingstreffer. Marco Moelee stuurde Bright Osei Owusu de diepte in en met een strak diagonaal schot liet de spits doelman Niels Wuthrich kansloos: 0-1. “Een fantastische aanval, over bijna dertig schijven”, was trainer Gerrie Breugem enthousiast. “Ik vond ons in de eerste helft echt geweldig spelen. Maar op twee momenten waarbij je niet scherp bent, niet oplet, word je geslacht. De verschillen zijn niet zo groot in deze afdeling, dus als je even met je ogen knippert, ligt die bal er in.”

Daarmee doelde de oefenmeester vooral op de gelijkmaker van Sporting Martinus, op slag van rust. Werkelijk uit het niets besloot Jurka een omhaal te maken en de Amstelveners daarmee op gelijke hoogte te brengen. Dat terwijl Diemen via Gianno dos Passos (over en naast) dicht bij de tweede treffer was. “Die 1-1 viel op een prima moment. Lekker om de rust mee in te gaan”, glimlachte Gerlof. Hij gebruikte de rust om duidelijk te maken dat het voetbal niet goed was, bracht David Soesan en het temperament van de invaller was precies wat Martinus nodig had om even het oude niveau te halen.

In het begin van de tweede helft had de thuisploeg een overwicht. Jurka zag zijn kopbal naast gaan, een schot van Soesan werd goed gepakt en Siem Klok kwam een voet tekort om de 2-1 binnen te glijden. Joël Cornwall slaagde hier in de zeventigste minuut wel in. De aanvallende middenvelder begon aan een solo en sloot deze af met een hard schot.

Pas na die tegentreffer pakte Diemen het weer op en kregen de gasten ook voldoende kansen op de gelijkmaker. Owusu mikte te hoog terwijl Wuthrich al op de grond lag, Maxim Stefels raakte van afstand de lat, Niels Verheul schrok zo erg van een enorme kans uit de rebound dat hij hoog over schoot en Dos Passos zag zijn hakbal afgekeurd worden wegens buitenspel. Breugem: “Dat zijn kansen die Martinus wel afmaakt en wij niet. Zij hebben aan een halve kans genoeg, wij hebben er vijf nodig voor een doelpunt. Hier winnen had echt een boost gegeven. We hebben punten nodig om er weer mentaal op te komen.”

In plaats daarvan sloot Sporting Martinus door een 2-1 overwinning weer aan bij de top van de ranglijst. Diemen staat met zes punten uit vijf wedstrijden in de middenmoot. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.