Matig TOB beleeft uitstekende dag in Zaandam bij PSZ

Ondanks een niet overtuigende wedstrijd heeft TOB toch een prima tiende speelronde gehad. Een zéér stroeve eerste helft kreeg een wat beter vervolg in het tweede bedrijf, waarbij de noord-Amsterdammers er uiteindelijk toch met de winst naar huis gingen.

Tegen de nog puntloze degradant PSZ kwamen de gasten bijzonder moeizaam uit de startblokken. Op het boterzachte veld van Sportpark Jagersveld grossierde de formatie van trainer/coach Remco van Twiller vanaf het beginsignaal in dom en onnodig balverlies, vaak door verkeerde keuzes. Het was dan ook volkomen logisch dat het eerste gevaar in de beginfase van de thuisploeg kwam via Palle Duivis die brutaal de aanval zocht en gevaarlijk door kwam in de TOB-defensie. Zijn voorzet werd gemakkelijk onschadelijk gemaakt door doelman Giorgio Kuiper. Het veldspel van de TOB-ers leek met de minuut slechter te worden, waardoor de zo gewenste vroege openingstreffer uitbleef, omdat er niet één goede uitgespeelde aanval te noteren viel en er dus ook geen doelrijpe kansen kwamen voor de Amsterdammers.

Pas in de 19e minuut werd TOB voor het eerst echt dreigend, toen goed voorbereidend werk van Miles Tigchelaar Michel Dol een goede mogelijkheid bood. Zijn schot belandde op de kruising achter PSZ-doelman Danny Moerenhout. Dit was de start van een betere periode van de gasten, die niet veel later de eerste echt goed uitgespeelde aanval direct beloond zagen worden. Sergay Gemin ging de combinatie aan met Jordy Klein die met een snel uitgespeelde een-twee Gemin vrij voor Moerenhout zette en die op zijn beurt zijn ploeg met een diagonale schuiver op een 0-1 bracht. TOB wilde snel doorpakken en niet veel later was het weer Gemin die een goede mogelijkheid kreeg maar dit keer mikte hij de bal over het PSZ-doel. Het bleek uitstel van executie, want in de 37e minuut tilde TOB de stand wel naar 0-2. Dit keer was het Tigchelaar die met een afgemeten vrije trap het hoofd van Klein vond, die goed tegendraads inkopte en de voorsprong zo verdubbelde. Direct daarna was het weer Klein met een goede mogelijkheid, maar dit keer mikte de Amsterdamse topscorer op de paal. Omdat TOB na deze aanval niet goed stond, kon PSZ nog een keer de aanval zoeken en zij waren wel succesvol. Een lange bal van achteruit kwam bij Duivis terecht, die met vier TOB verdedigers voor zich vrij mocht aanleggen en met een geplaatst schot Kuiper kansloos liet en zo de 1-2 ruststand aantekende.

Deze waarschuwing vlak voor rust nam TOB zich niet direct ter harte, want nog geen drie minuten na rust had de thuisploeg de 2-2 op het scorebord moeten zetten. Een scherpe voorzet vanaf rechts werd echter op een haar na gemist door Gemini Wiebers, waardoor TOB met de schrik vrijkwam. Dit schudde de bezoekers wel wakker en beter dan in de eerste helft zochten de Amsterdammers nu met meer overtuiging de aanval. Dit resulteerde al snel in de 1-3, door wederom Gemin, maar hij zag zijn treffer geannuleerd worden door de assistent scheidsrechter Van Oostenbrugge die voor buitenspel vlagde. Een signaal dat door arbiter Schimmel werd overgenomen. TOB ging niet bij de pakken neer zitten en grossierde gedurende vijftien in grote en minder grote kansen maar zowel Tigchelaar (2x), Gemin als Esterno Vreugd, die vanaf vijf meter van het PSZ-doel hoog over mikte, wisten hun ploeg niet aan de bevrijdende derde treffer te helpen. Ruim een kwartier voor tijd wist TOB het duel eindelijk naar zich toe te trekken. En weer was het koppel Gemin-Klein voor deze treffer verantwoordelijk. Nu was het Gemin die de assist verzorgde en Klein die zijn tweede van de dag maakte en de stand zo naar 1-3 tilde. In deze stand kwam verder geen verandering meer. Zo behaalde TOB de zesde zege van het seizoen, maar was het vergeten aan het doelsaldo te werken.

Na afloop zagen de noord-Amsterdammers dat diverse concurrenten puntverlies hadden geleden, waardoor het weer net zoveel verliespunten heeft als koploper Fortuna Wormerveer met een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week ontvangt TOB angstgegner Westzaan. Een ploeg waarvan vorig seizoen twee keer werd verloren.