Matige derby tussen AGB en Zeeburgia eindigt onbeslist

AGB en Zeeburgia hebben elkaar geen pijn kunnen doen in de zondag eerste klasse A. De Amsterdamse derby leverde geen winnaar op, die het eigenlijk ook niet verdiende. De 1-1 eindstand stond na dertien minuten al op het scorebord.

Niet alleen het aantal punten of goals was gelijk, ook de strafschoppen waren evenredig verdeeld. In de eerste dertien minuten legde scheidsrechter Rampersad de bal twee keer op de stip, aan beide zijden één keer. Eerst mocht Arsenio Dihalu de thuisploeg aan de leiding brengen, vlak daarna trok Zeeburgia-middenvelder Aaron Bruijn de stand gelijk. Vervolgens probeerden beide ploegen de voorsprong te pakken, alleen waren de kansen behoorlijk schaars.

Imar Kort was namens de bezoekers twee keer dichtbij, maar vond de lat en schoot voorlangs. Aan de andere kant moest het meeste gevaar komen van aanvoerder Hursut Meric. De routinier, spelend met hamstringklachten, had het vizier niet scherp staan. Meer kon AGB niet creëren, tot ergernis van trainer Imdat Ilguy. “Ons middenveld stond niet goed. Ze kwamen er niet bij, gingen er niet overheen. Als je middenveld stilstaat, ga je niets creëren. We gingen ook veel te veel lopen met de bal. De eerste helft was nog redelijk, de tweede helft ging helemaal nergens over.”

Na de rust was de gevoelstemperatuur langs de kant inmiddels behoorlijk gedaald en het lukte zowel AGB als Zeeburgia niet om warmte over te dragen. Het was erg flets en vaak ook slordig. “Als het niet met mooi voetbal kan, moet je keihard werken”, vertelde Zeeburgia-trainer Bert Blank. “Dat hebben we gedaan. Voor ons is dit ook een stukje ontwikkeling. We zijn kunstgras gewend, dat gaat allemaal vloeiend, en nu moesten we op gras. Ik denk dat veel teams het hier moeilijk gaan krijgen, op dit grasveld.”

Zijn jonge ploeg – in de basiself was alleen spits Edwin Milton (30) ouder dan 25 jaar – hield zich redelijk goed staande. Echt aanspraak op de overwinning maakten de bezoekers niet. Het bleef bij een verdwaalde voorzet van Jamil Moestalem (op het dak van het doel) en een paar standaardsituaties. De grootste kans van de tweede helft was voor AGB, ook de enige. Met een fraaie lob zette Meric de ingevallen Amine Ennali vrij voor doelman Eric Antwi. De aanvaller kreeg de bal niet eens tussen de palen; zijn rollertje ging ver naast.

Zeeburgia eindigde het duel overigens met tien man. Twee minuten voor tijd maakte Derinio Manhoef een slaande beweging richting Bakary Jobe, onder het oog van de scheidsrechter. Manhoef kon met een rode kaart alvast gaan douchen. Veel invloed op de wedstrijd had het niet meer. Zeeburgia blijft door de puntendeling laatste staan, AGB klom juist een plek op de ranglijst en staat nu vijfde.

Achteraf gezien had de wedstrijd na dertien minuten misschien beter schriftelijk afgedaan kunnen worden. “Maar ik heb nu wel weer een aantal dingen gezien. Er gaan consequenties volgen”, kondigde Ilguy aan. “Een aantal spelers gaan buiten de boot vallen. Die doen niet wat er gevraagd wordt. Dat is structureel, daar ben ik een beetje klaar mee.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.