Home / slideshow / Maureen de Jong maakt jubileumboek voor ASV De Dijk: “Geweldige vereniging langs een idyllische dijk”
Nieuwe nederlaag voor De Dijk

Maureen de Jong maakt jubileumboek voor ASV De Dijk: “Geweldige vereniging langs een idyllische dijk”

ASV De Dijk bestaat in 2021 honderd jaar. Het was voor de Amsterdamse vereniging een reden om Maureen de Jong te vragen om een jubileumboek te maken. Niet een exemplaar waarbij in chronologische volgorde de clubgeschiedenis naar voren komt, maar een boek waarbij verschillende thema’s het fundament van de club zichtbaar maken.

De Jong zag het als een grote eer om voor De Dijk aan de slag te gaan. “Ik werkte vroeger bij De Echo, waardoor ik Amsterdam-Noord goed ken. Bovendien kom ik daar zelf vandaan. Toen Ton Langelaar en Loek Wisman mij vroegen om aan de slag te gaan, was ik daarom direct enthousiast. Alleen al qua locatie, een club langs een idyllische dijk, is De Dijk een geweldige vereniging om bij aanwezig te zijn. Er gebeurt bij de club altijd wel wat.”

De Jong zat vanaf het begin wekelijks met Wisman en Langelaar om de tafel om het jubileumboek speciaal te maken. Thema’s moesten de rode draad van het boek zijn. “We zijn uitgekomen bij twaalf tot veertien thema’s, waarbij alle jaartallen door elkaar heen lopen. Het gaat over de fusie van de club, waarbij Rood-Wit A en Schellingwoude samenkwamen, maar ook over de opmars van de vereniging tussen 2007 en 2018. Daarnaast komen grote namen als Patrick Kluivert, Ruud Krol, Edgar Davids en Martijn Reuser langs. Dat trekken we door naar de huidige tijd met de veelbelovende jeugdafdeling.”

De schrijfster van het jubileumboek ziet zelf een groot verschil tussen vroeger en de huidige tijd. “Waar Schellingwoude een buurtclub was, speelden bij Rood-Wit A veel grote families als Reuser en Fafiani. Dan is het altijd spannend wat er gebeurt wanneer een fusie plaatsvindt. Het is positief om te zien dat de clubs écht zijn samengekomen. Ze wisten simpelweg dat ze elkaar voor het voortbestaan nodig hadden.”

De afgelopen maanden werkte De Jong hard aan het boek, waarbij ze onder meer verschillende grote spelers mocht interviewen. “Zo sprak ik Ruud Krol die in Spanje woont. Hij kon prachtig vertellen over vroeger. Daarnaast vertelt Martijn Reuser over hoe hij als klein jongetje op het complex rondliep. Zijn opa was voorzitter, terwijl zijn vader ook actief was binnen de club. Het boek lijkt me voor de voetballiefhebber en leden van De Dijk dan ook erg leuk om te hebben.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)