Home / Algemeen / Maurice Renger gaat voor trainerspapieren: “Ambitie om trainer van JOS te worden”

Maurice Renger gaat voor trainerspapieren: “Ambitie om trainer van JOS te worden”

Na vijftien jaar is het mooi geweest. Maurice Renger zet over een paar weken een punt achter zijn loopbaan op hoog niveau en ruilt zijn voetbalschoenen in voor de trainersmap. Renger gaat zijn TC2-cursus volgend seizoen combineren met een rol als assistent van Cor ten Bosch bij JOS/Watergraafsmeer.

Het is een doel voor hem om ooit hoofdtrainer te worden van ‘zijn’ JOS. De inmiddels 35-jarige middenvelder, bezig aan zijn laatste weken bij Ajax, droeg negen seizoenen het shirt van de zondag eersteklasser. Twee jaar geleden werd er al over een nieuwe rol gesproken, voor als Renger van plan was zijn trainerspapieren te willen halen. “JOS geeft mij de kans om mijn TC2 te halen. Het is toch mijn club. In de toekomst is het mijn ambitie om trainer van JOS 1 te worden.”

Renger kijkt ernaar uit om onder de nieuwe trainer Ten Bosch te werken. “Ik ben heel blij dat ik bij hem kan aansluiten. Ik wil heel veel van hem leren. In Amsterdam staat Cor toch bekend als kampioenenmaker.” Over de invulling is nog niet concreet gesproken. Dat ligt ook aan zijn opleiding. Hij gaat de cursus overdag volgen op het CIOS in Haarlem, waar hij met zijn eigen bedrijf tijd voor kan vrijmaken. “Dan hoef ik niet ‘s avonds weg en alleen mijn stage-uren in de avond te draaien. Twee keer in de week, dat is in ieder geval één keer minder dan bij Ajax. Die drie keer trainen was voor mij persoonlijk iets teveel.”

De laatste jaren was de middenvelder al voorzichtig bezig met een rol buiten het veld. Hij wilde met de technische staf meepraten over de tactiek, de speelwijze. Soms dacht hij: ‘dat zou ik anders doen’. “En dan bepaalde ik het ook zelf in het veld”, grinnikt hij. “De ambitie is er om als trainer verder te gaan. In de jeugd heb ik een paar teams van JOS getraind, maar ik zie het seniorenvoetbal meer zitten. Op welke manier, dat zal de toekomst uitwijzen. Ook als trainer wil ik straks voor het hoogst haalbare gaan.”

Toch zal het vooral de eerste weken even wennen zijn. Het spelletje blijft kriebelen, terwijl Renger zich in zijn nieuwe rol als assistent-trainer moet schikken. “Sommige mensen vragen of het lastig wordt om te werken met jongens met wie je vorig jaar nog samen hebt gespeeld. Dat denk ik juist niet. Ik heb altijd een bepaalde rol gehad als oudere speler door de jongeren tips mee te geven. Ik denk dat ik hun respect heb en zij kennen mij ook. Ze weten hoe ik over voetbal denk.”

De kans is aanwezig dat dit zijn laatste seizoen is als actieve voetballer. De overstap naar Hoofdklasser Ajax – Renger maakte de cirkel rond door af te sluiten bij de club waar hij in de jeugd speelde – was daar vorig jaar al een voorbode voor. “Misschien is dit wel het einde. Ik had er ook voor kunnen kiezen om in een vriendenelftal te gaan spelen, maar daar vind ik het iets te vroeg voor. Het is mooi geweest.”

Foto boven: Richard Maertens

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend