Menno Willems

Menno Willems bouwt een nieuwe fundering voor Real Sranang

Menno Willems is dit jaar aan een nieuw avontuur begonnen bij Real Sranang zaterdag 1. De oud-profvoetballer was vorig jaar nog actief bij Zeeburgia, maar daar verloor hij helaas een beetje zijn plezier. Naast het coachen werkt Willems nu met een kleine groep mensen aan een nieuwe fundering voor Real Sranang. 

De voormalige verdediger speelde in het seizoen 1996/97 twee duels voor Ajax. Een doorbraak in Amsterdam bleef uit, waarna hij voor Vitesse en FC Den Bosch in de Eredivisie speelde. Na tweeënhalf jaar in Engeland bij Grimsby Town diende Willems in de Eerste Divisie nog Haarlem, Sparta en Go Ahead Eagles voordat hij in 2006 vanwege kraakbeenslijtage in zijn knie noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan moest zetten. Na zijn spelerscarrière werd Willems trainer in de jeugd van DWS, SDW, SDZ en behaalde hij zijn trainersdiploma. 

Willems is bezig aan zijn tweede grote avontuur in Amsterdam. Naast de zaterdag 1 en traint hij ook elke zondag met de jeugd. Real Sranang is een grote familie, vertelt de oud-Ajacied. “Bij Real Sranang werken er nog heel veel vrijwilligers en dat is bij andere Amsterdamse clubs wel anders. Er heerst een familiegevoel en je hebt niet allemaal kleine eilandjes die niet voor elkaar hun handen in het vuur steken,” aldus Willems. Het bestuur van Real Sranang haalde Willems vooral naar binnen dankzij het goede verhaal. De club wilde de voormalig profvoetballer graag op het eerste elftal zetten, maar voornamelijk ook om te werken aan een nieuwe fundering. De jeugd is voor elke club de fundering en een bron van kwaliteit en positiviteit. Helaas ontbreekt dat op dit moment bij de club. Samen met Julian Emanuelson en Quillermo Edwards is de trainer op zondag een voetbalschool gestart. Uit die voetbalschool proberen zij de aankomende jaren jeugdspelers op te leiden. 

De fundering wordt gelegd, maar Willems moet zich ook nog altijd bezig houden met zaterdag 1. De ploeg was goed gestart in de 4 klasse, maar wordt door het virus COVID-19 tegengehouden. Willems heeft het naar zijn zin en ziet niet zo heel veel verschil tussen de tweede klasse en de vierde klasse. “Het gaat meer om kwaliteit in de selectie. Al heb je 3 of 4 hele goede spelers, met veel kwaliteit kom je al heel ver. De motivatie is naast kwaliteit het belangrijkste en dat zit bij ons wel goed,” vertelt de trainer van Real Sranang. De Amsterdamse club was goed begonnen aan de competitie. Met 12 punten uit 4 wedstrijden was Willems nog altijd ongeslagen. De trainer zag veel goede dingen aan het begin van het seizoen en denkt dat zijn ploeg klaar is voor een stap hoger op. “De derde klasse is het doel en we waren goed op weg. Helaas worden we nu even onderbroken, maar als we weer mogen zullen wij er 100% voor gaan,” vertelt de trainer overtuigend aan de telefoon.

De oud profvoetballer speelde in 96/97 onder Louis van Gaal en onder andere samen met Jari Litmanen, Danny Blind en Frank de Boer. Blind is bondscoach geweest van het Nederlands elftal en de Boer is op dit moment bondscoach, maar Willems ziet dat niet als een teleurstelling. “Ik heb er zelf voor gekozen om in deze sector te gaan en werken en daar heb ik geen spijt van. Ik heb ook meegelopen bij Ajax en met jongens zoals Kenneth Taylor, Naci Unuvar en nog veel meer mogen trainen, maar het amateurniveau trok mij meer,” vertelt Willems. 

De trainer van zaterdag 1 is blij voor zijn oud-teamgenoten, maar spreekt die mannen bijna nooit meer. “Dit is de weg die ik bewandel en waar het eindigt zullen we zien,” aldus Willems. Nu alles stil ligt gaat Willems met de club kijken of hij in groepjes van vier kan trainen en of hij vaker met de voetbalschool aan de gang mag gaan.

Tekst: Auke Kooreman

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)