Met een handicap tussen de grote mannen: “Wij hebben dezelfde voetbalbeleving”

Het is voor Myron Gebbink een droom die uitkomt. Als gehandicapte voetballer met Only Friends in een reguliere competitie spelen. Tussen de grote jongens, in het Ajax-shirt. De handicaps beletten dan misschien het voetballen een beetje, het plezier is er niet minder onder.

Met een dubbelzijdige hersenbeschadiging – Gebbink werd te vroeg geboren – is hij beperkt in het voetballen. Als de bal over hem heen vliegt, is Gebbink in zijn hoofd al bezig met de volgende actie, maar moeten zijn benen nog draaien. “Ook als ik in een duel ben, kom ik soms in de problemen, terwijl ik het gevoel heb dat ik daar uit kan blijven.” Gebbink speelde eerder als dispensatiespeler in het 35+-elftal van De Meteoor en was zelfs jarenlang international van het Nederlands CP-team (paralympisch voetbalteam). Daar is hij nu mee gestopt, maar er lopen nog wel een paar voetballers met internationale ervaring rond in het team van Only Friends.

Het team bestaat uit zes gehandicapte spelers, waarvan één dame (Eva, de aanvoerster), en een aantal oud-topamateurs. Zo voetbalt zijn vader en oprichter Dennis Gebbink (oud-AFC) op zaterdagmiddag mee in de reserve vijfde klasse, net als onder anderen Ton Vega (ex-DWS) en Enrico Small (ex-DWV). Het eerste seizoen verliep moeizaam. De afstanden zijn erg groot voor de gehandicapte voetballers, tegenstanders fysiek een stuk sterker en de eerste wedstrijden werden met dikke cijfers verloren. Toch worden de verschillen nu steeds kleiner. Only Friends is weliswaar als laatste geëindigd; ze schreven clubhistorie met de eerste en voorlopig enige overwinning. De Meer 9 werd met 2-1 verslagen. Vervolgens ging het dak eraf.

Only Friends speelt haar wedstrijden in het shirt van Ajax, dat de vereniging heeft geadopteerd. Dat maakt de spelers extra trots. “Elke zaterdag dat ik het shirt aantrek, geeft het mij een fijn gevoel. Het ziet er toch stoer uit”, zegt Gebbink, die net als zijn vader een controlerende middenvelder is (“keihard werken, dat vind ik lekker”). Ajax wordt door Only Friends zelfs internationaal vertegenwoordigd. Een maand geleden reisden de G-voetballers onder de vlag van Ajax af naar Wenen (Oostenrijk) voor een speciale versie van de Champions League. Daar werden zij derde van Europa.

Inmiddels zijn Gebbink en zijn ploeggenoten binnen de club uitgegroeid tot idolen. Elke keer worden ze aangemoedigd door de jeugdspelers, die vol bewondering naar het eerste elftal kijken. “Dat willen zij ook. Het leeft allemaal enorm, onze thuiswedstrijden worden echt goed bezocht.” Wat de resultaten ook zijn, deze ervaringen neemt niemand ze af. “Het maakt ons super trots dat wij met autisme of spasme ook in de valide wereld mee kunnen voetballen. Wij hebben ook kleedkamergrappen en dezelfde voetbalbeleving als de rest. Dit is een overwinning voor onszelf.”

Tekst: Joachim van der Marck

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)