Home / slideshow / Met ‘familievereniging’ TOB terug in de tijd

Met ‘familievereniging’ TOB terug in de tijd

Voetbalvereniging TOB beleefde de afgelopen 73 jaar prachtige momenten, die gelukkig niet alleen in de hoofden van de leden zijn gegrift. Wim Nuij, die twee jaar geleden overleed, en Bob Bakker stonden tijdens feesten namelijk steevast met de camera klaar om beelden te schieten. “Het was toen een andere tijd. Waar mensen hedendaags met hun telefoontjes filmen, hadden we toen nog ouderwetse filmcamera’s”, vertelt Marcel Stam, voorzitter van TOB. Wij vroegen aan Stam om zijn top drie samen te stellen van de filmpjes die Piet de Roo en Fred Stam monteerden, een opdracht die hij graag aannam.

3. Vijfenvijftigjarig jubileum

De Amsterdamse voetbalclub houdt eens in de vijf jaar een jubileumfeest, zo ook in 2002. “Het was een jaar waarin we een tijdperk afsloten”, stelt Stam. “Destijds stopte Cor van Breemen bij ons als omni-voorzitter. Ik was toen al voorzitter van de voetbaltak, maar nam het omni-voorzitterschap graag over.” Als dankbaarheid voor zijn bewezen diensten droeg de club Van Breemen op hetzelfde feest voor tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Dat gebeurde tijdens de reünie in de hal, waar het natuurlijk hartstikke druk was met mensen. Het was kortom prachtig om mee te maken.” Door de extreme drukte van vijf jaar daarvoor besloot Stam, die op dat moment eveneens in de feestcommissie zat, om security in te huren. “Maar al snel kon die de drukte ook niet meer in de toom houden. Sindsdien deden we met de reünies een stapje terug. Als voetbalvereniging ben je daarop gewoon niet ingesteld.”

2. Vijftigjarig jubileum

In 1997 bestond TOB precies een halve eeuw, wat eveneens een groot feest opleverde. Waar het feest op het sportpark van de club plaatsvond, moest het eerste elftal tegelijkertijd een beslissingswedstrijd tegen FC Abcoude spelen op het complex van AFC. Met Peter de Graaf destijds als trainer won TOB met 2-1, waardoor de club promotie in de tas had. “Toen zij vervolgens naar de club terugkeerden, werden ze natuurlijk vol enthousiasme ontvangen door onze leden. Dat was echt een cadeautje voor onze vereniging.” Overigens is op dezelfde video ook het gezicht van Hans Helsloot te zien, die het clublied De inzet en kracht voor TOB maakte. Dat nummer is tijdens thuiswedstrijden van het eerste elftal nog altijd door de luidsprekers te horen. “Het nummer is in deze tijd misschien wat oubollig, maar dat hoort er soms ook gewoon bij.”

1. Medewerkersdag

Het absolute hoogtepunt vindt Stam echter de medewerkersdag in 2001, waarbij alle vrijwilligers van de club in het zonnetje werden gezet. “Vroeger was het een stuk eenvoudiger om vrijwilligers te werven. Wij hadden destijds meiden op handbal en jongens op voetbal, waaruit een hoop huwelijken zijn ontstaan. Dan kwamen ouders vaak bij ons vrijwilligerstaken doen door bijvoorbeeld achter de bar te staan of als bestuurslid hun steentje bij te dragen. Dat is hedendaags een stuk minder.” Op de video uit 2001 zijn een hoop oud-clubleden te ontdekken, waaronder Louis van Hoof, Fritz Rooth, Els Laarhoven, Theo Bruitzman, Edwin Bruitzman en Nel Houben. “Bovendien zie je nog Theo Booyen, een echte alleskunner. Op die dag werd hij zelfs uitgeroepen tot Lid van Verdienste. Theo leeft gelukkig nog, al zit hij in een tehuis. Alle gezichten bij elkaar laten nog maar eens zien dat TOB een schitterende familievereniging is. We kijken uit naar 4 juni 2022, wanneer TOB 75 jaar bestaat.”

Tekst: Jordi Smit