Home / Algemeen / Michael Kronenburg over bestuurscrisis SDZ: “Wij willen rust, reinheid en transparantie”

Michael Kronenburg over bestuurscrisis SDZ: “Wij willen rust, reinheid en transparantie”

Al maanden wordt achter de schermen bij SDZ op bestuurlijk gebied een flinke strijd uitgevochten. Aan de ene kant staat Annette Schautt met acht kandidaat-bestuursleden, terwijl aan de andere kant Jan Stoopendaal en Michael Kronenburg met hun bestuur dolgraag het stokje willen overnemen. De strijd gaat er zeer heftig aan toe en de beschuldigingen vliegen over en weer. Komende maandag staat een Algemene Ledenvergadering op het programma en hoopt Schautt met haar bestuursleden aan de slag te mogen, hoewel Stoopendaal en Kronenburg deze vergadering als onrechtmatig beoordelen. Wij gingen met beide partijen in gesprek om het verhaal van beide kanten te horen. Onderstaand het interview met Michael Kronenburg.

Allereerst, wat heeft er de afgelopen maanden bij SDZ plaatsgevonden?

Het interim-bestuur van eerder dit jaar bestond uit onder meer Annette Schautt. In de loop van de tijd ontstond grote verdeeldheid binnen het bestuur. Zo werden contracten niet geregeld voor trainers, een taak die bij mevrouw Schautt lag. Bovendien ontstond een discussie over Football Talent, waarmee de club een contract sloot. Annette draaide deze deal terug met als gevolg dat er een schadeclaim van 80.000 euro bij ons ligt. Vervolgens hebben we haar vriendelijk verzocht om uit het bestuur te stappen, simpelweg vanwege de wanorde waarvoor zij wat ons betreft verantwoordelijk was.

Wat was het moment dat jij besloot om in het kandidaat-bestuur te stappen?

Dennis de Borst, Dick Meerman en Jan Stoopendaal vroegen mij toe te treden tot de sponsorcommissie, aangezien ik tot mijn 22ste voetballer was van SDZ en de club dus goed ken. Daarna vroegen ze mij of ik bereid was tot het nieuwe bestuur toe te treden. Jan en ik hebben vervolgens een aantal andere mensen, allemaal voetbal-gerelateerd, bereid gevonden om in hetzelfde bestuur plaats te nemen. Dan moet je denken aan mensen van het G-voetbal, vrouwenvoetbal, selectievoetbal en de breedtesport, zodat we zo’n breed mogelijke kennis hadden. Ondertussen had mevrouw Schautt echter ook een kandidaat-bestuur gevormd.

De KNVB en de gemeente Amsterdam hebben geprobeerd om jullie bij elkaar te brengen. Waar ging dat mis?

Jan zit al zijn hele leven bij SDZ, waardoor het belangrijk is dat hij een rol in het bestuur bekleedt, en ik zou de zakelijke kant voor mijn rekening nemen. Wij vonden het echter belangrijk dat het nieuwe bestuur op een zo breed mogelijke steun kon rekenen, dus leek het ons ook goed een aantal mensen van het andere bestuur toe te voegen. Zij wilden dat echter niet en bestempelden ons als kapitalisten en de elite. We kregen van de KNVB en gemeente Amsterdam niet het dringende, maar dwingende advies om nader tot elkaar te komen. Helaas leidde deze oproep niet tot het dichter bij elkaar komen.

Ondertussen gaat een verhaal rond over De Regenboog Groep. Hoe zit dit verhaal volgens jou?

Mevrouw Schautt heeft De Regenboog Groep (helpt kwetsbaren in de samenleving, red.) naar onze club gehaald, maar dat was onwerkbaar. Jongetjes van 7 à 8 jaar oud zagen mensen met een zak methanol op het terrein lopen. Ook stond een drugsverslaafde die van onder tot boven naakt was, zichzelf te wassen. Dat kan je simpelweg niet verantwoorden naar je leden toe. Tussendoor worden wij wél beschuldigd van omkoping en zwart geld, maar ik vind dat ze dat eerst maar eens mogen aantonen.

Maandag 21 december is een Algemene Ledenvergadering belegd. Wat kunnen jullie nu nog doen?

We hebben Keje Molenaar als huisadvocaat die daarmee aan de slag gaat. Wat ons betreft is de Algemene Ledenvergadering namelijk onrechtmatig afgeroepen. Ongeveer 35 procent van de stemmen binnen onze vereniging komen van oudere mensen die dus niet te bereiken zijn over het internet. Wanneer gaat het kandidaat-bestuur dan zijn plannen met zijn leden delen?

Deze week kwamen jullie met een noodkreet. Wat was de hoofdboodschap daarvan?

Het was een waarschuwing voor de leden, die mogelijk de meest foute beslissing in hun leven maken. Als het bestuur onder leiding van mevrouw Schautt aantreedt, dan raakt de club simpelweg alle hoofdsponsoren kwijt. Daardoor kan SDZ de komende periode niet meer investeren. De leden moeten daarom vooral kijken naar de kwaliteiten van de kandidaat-bestuursleden. Vanaf de andere kant zeggen ze dat René ter Borgh in het bestuur wil plaatsnemen, maar geloof me: hij wil helemaal niets met het bestuur te maken hebben. René is slechts sponsor van onze mooie club.

Mocht het bestuur van Jan en jou alsnog plaatsnemen. Wat kunnen de leden dan verwachten?

Wanneer de leden voor ons kiezen, dan gaan wij de club écht beter maken. Bovenal willen wij rust, reinheid en transparantie binnen de club brengen, want laten we eerlijk zijn: de afgelopen jaren zijn we de verkeerde kant opgegaan. Dat willen we bewerkstelligen op alle vlakken, waardoor we willen investeren in het G-team, de dames, jeugd én selectie. Wat dat betreft blijven we, maar ook zeker ikzelf, de komende periode strijdbaar en zijn we klaar om de club verder te helpen.

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ
Send this to a friend