Moeizame maar belangrijke zege voor ZOB

In de strijd om de onderste plaatsen heeft ZOB een moeizame maar heel belangrijke overwinning behaald op het onderaan staande FC de Bilt: 2-1.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in Zaterdag 1a

De belangen vooraf waren duidelijk, bij winst kon ZOB verder uitlopen bij de onderste plaatsen, en bij verlies ging FC de Bilt over ZOB heen. Voor beide teams stond er dus veel op het spel, en was de druk van het moeten winnen groot. Door de zenuwen was er van hoogstaand voetbal dan ook geen sprake. Ondanks een snelle achterstand was FC de Bilt de eerste helft de bovenliggende partij, de tweede helft herpakte ZOB zich en pakte in blessuretijd de volle winst.

Al in de 4e minuut kwam ZOB op een 1-0 voorsprong. Een voorzet op maat van Dennis Jansen werd vallend door spits Kevin Grent fraai ingekopt achter de kansloze doelman van de Bilt. Een opsteker voor ZOB, maar gek genoeg nam FC de Bilt na deze treffer het initiatief over. Bij ZOB liepen de combinaties niet goed, en te vaak kwam de inspeelpass niet aan. In die fase speelde de Bilt wat directer en kwam de ploeg enkele keren gevaarlijk voor het doel van ZOB-doelman Danny Been. In de 34e minuut ging de snelle Stefan van Wonderen alleen op de doelman van de Bilt af, maar zijn inzet ging naast het doel.

Een minuut later was het wel raak aan de andere kant. Een voorzet vanaf de achterlijn aan de rechterkant werd door de inkomende spits achter de kansloze Danny Been gewerkt. En gezien het wedstrijdbeeld op dat moment verdiende gelijkmaker. In de 52e minuut soleerde spits Kevin Grent in het strafschopgebied van de Bilt, zijn inzet kon met de voet gestopt worden door de doelman. In de 57e minuut gooide doelman Danny Been Stefan van Wonderen in de loop aan, deze omspeelde zijn tegenstander op snelheid, maar werd vlak voor het strafschopgebied neergehaald. De verdediger kreeg een gele kaart.

In de 62e minuut redde doelman Been knap op een laag afstandsschot van een middenvelder van de Bilt. Een paar minuten later kwam een corner van Dennis Pals bij de tweede paal bij Mike van Koert, die zijn inzet maar net naast zag gaan. ZOB speelde in de eerste helft te slordig, en leed te veel onnodig balverlies. Bij de Bilt ging er veel dreiging uit van de bewegelijke rechterspits, maar organisatorisch stond de verdediging bij ZOB goed.

De tweede helft trok ZOB de wedstrijd wat naar zich toe, al bleven de combinaties schaars en ging er nog te veel fout bij het inspelen. Een klein kwartier voor tijd kwam een voorzet van Van Wonderen vanaf rechts bij de geheel vrijstaande Dave Ninteman, maar deze kon in kansrijke positie de bal niet goed controleren. Even later ging een afstandsschot van dezelfde speler maar net over het doel van de Bilt. Zonder dat beide ploegen tot hoogstaand voetbal kwamen, bleef er gezien de belangen veel spanning op de wedstrijd zitten.

En net toen beide ploegen zich leken neer te leggen bij een gelijkspel, sloeg ZOB toe. De bewegelijke Dennis Jansen ging goed door ver de rechterkant, zijn voorzet was net als bij het eerste doelpunt weer op maat, en kon fraai ingekopt worden door spits Colin Coenderman. Een hele belangrijke overwinning voor ZOB, dat nu 3 punten wegloopt bij de onderste plaatsen. In de reeks van drie wedstrijden tegen de onderste ploegen is ZOB uitstekend begonnen, zaterdag is er weer een hele belangrijke wedstrijd uit bij BOL, een oude bekende uit de 2e klasse die nu op 4 punten van ZOB staan, en ook hier zijn de belangen weer duidelijk, weg zien te komen bij de onderste plaatsen.

Tekst: Jan der Molen