Moeizame zege op HHC Hardenberg helpt AFC aan periodetitel

AFC heeft de eerste periodetitel in de Tweede Divisie in de wacht gesleept. Door doelpunten van Kenny Teijsse en Derre Kwee werd HHC Hardenberg met 2-1 verslagen. Bovendien heeft de ploeg van Uli Landvreugd op eigen terrein nog geen punt laten liggen.

“Het ging niet makkelijk, maar als collectief hebben we de overwinning over de streep getrokken”, zei de oefenmeester na afloop. “Het was een moeilijke wedstrijd, al denk ik dat we wel verdiend hebben gewonnen. We hebben echt als team gespeeld.”

Het verschil tussen beide teams was niet heel groot. Na een gelijkwaardige openingsfase, met kleine kansen over en weer, had AFC een gelukje nodig om aan de leiding te komen. Een schuiver van Kenny Teijsse werd dusdanig van richting veranderd dat doelman Ramon Nijland kansloos was: 1-0. De openingstreffer was alweer het negende competitiedoelpunt van Teijsse in het shirt van de Amsterdammers.

Zijn tweelingbroer Yordi had vlak voor rust de 2-0 op zijn schoen, maar kreeg de bal van dichtbij niet in een leeg doel. In de tweede helft waren de betere kansen voor de bezoekers uit Overijssel. Sargon Gouriye kon de bal in kansrijke positie niet onder controle krijgen en invaller Ravelino Junte schoot oog-in-oog met Patrick Zonneveld recht op de doelman. Dat ex-HHC’er Derre Kwee – hij speelde in het seizoen 2016/17 overigens geen minuut in het oranje shirt – vijf minuten voor tijd voor de 2-0 zorgde, was een opluchting voor AFC.

Via de ingevallen Dérian Reinders deden de bezoekers iets terug, maar de Amsterdamse zege kwam niet meer in gevaar. Ondanks de driepunter, de negende van dit seizoen, vindt Landvreugd het nog steeds te vroeg om het over een mogelijk kampioenschap te hebben. “Twee seizoenen geleden stond AFC rond de winterstop ook in de top en verloren ze daarna bijna alles”, vervolgde hij. “Wel is dit een mooie eerste prijs.”

Door de periodetitel – de tweede op rij (vorig seizoen derde periode) – stroomt AFC ook volgend seizoen pas in het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker in. De tweede periode gaat volgende week van start met een uitwedstrijd in en tegen Barendrecht, de nummer vijftien van de ranglijst. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.