Moiz da Silva verruilt AFC ondanks toezegging voor Ajax

In december werd nog op de website van AFC gemeld dat de 19-jarige Moiz da Silva voor de tweededivisionist behouden zou blijven volgend seizoen. Maar minder speelminuten en kansen zorgen ervoor dat de jonge rechtsback alsnog naar Ajax vertrekt.

“In december heb ik inderdaad afgesproken dat het nieuws op de website mocht dat ik zou blijven, maar ik heb wel gezegd dat ik wilde blijven nadenken over mijn toekomst,” aldus Da Silva. “Ik had ook verwacht dat er geen andere club zou komen. Toch belde Ajax. Daardoor ben ik gaan nadenken en uiteindelijk heb ik besloten om volgend seizoen de overstap te gaan maken.”

Dat hij na de winterstop een stuk minder speelt en er ondertussen nieuwe spelers bijkwamen speelt ook mee bij in zijn beslissing. “Aan het begin van het seizoen speelde ik nog wel, maar het is een stuk minder geworden. De concurrentie is groter geworden en anderen krijgen de voorkeur. Mijn kansen nemen af en het is op mijn leeftijd belangrijk om zoveel mogelijk te spelen. Ze vinden het wel jammer dat ik wegga, ik heb de stap uit de Onder-19 naar het eerste gemaakt en daarmee een voorbeeld voor de club. Ik hoop mij bij Ajax nog verder te ontwikkelen en wie weet keer ik dan in de toekomst nog wel terug bij AFC, dat sluit ik niet uit.”

Inmiddels heeft hij al paar keer bij zijn nieuwe club gekeken en ziet hij niet veel niveauverschil. “Groot verschil is wel dat AFC bovenin de competitie meedraait en Ajax in de middenmoot. De manier van voetballen is daardoor wel anders als je die gaat vergelijken. Bij AFC kan het vaak op de mooie manier en bij Ajax niet, daar zijn de punten hard nodig. De wedstrijden van Ajax tegen Quick Boys en Noordwijk heb ik gezien en dat zijn teams die niet onder doen voor Tweede Divisieclubs.”

Bij de derdedivisionist komt Da Silva zijn voormalig teamgenoot Toer Bouwman tegen, met wie hij in de jeugd bij Buitenveldert speelde. “Via hem is het ook wel een beetje in gang gezet. Toer zei tegen mij dat ik naar Ajax moest komen en dat jonge jongens er een kans krijgen. Daar ga ik dus ook voor.”

Tekst: Jesper Roele
Foto: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)