Monnickendam drukt AFC-zaterdag diep in de zorgen

Voor zowel Monnickendam als AFC was het vier wedstrijden voor het competitieslot een kwestie van erop of eronder. Afgezakt tot een schamele drie punten boven de plaatsen die verplichten tot het spelen van nacompetitie om degradatie te voorkomen, had de thuisploeg een overwinning hard nodig om lucht te krijgen. Tegenstander AFC bevond zich als rode lantaarndrager in een nog veel hachelijker situatie. Winst zou mogelijk niet eens genoeg zijn om de laatste plaats te verlaten.

Het was Monnickendam dat ogenschijnlijk het minst gehinderd door degradatiestress voortvarend van start ging. Met verzorgd voetbal in een hoog tempo werd AFC direct op eigen helft teruggedrongen. De Amsterdammers hadden het zichtbaar moeilijk met de veelvuldig van positie wisselende aanvalslinie van de ploeg van trainer Adri Looijen. Naarmate de tijd verstreek en echte scoringsmogelijkheden uitbleven, zwakte het offensief van de thuisploeg af. AFC kwam geleidelijk meer aan voetballen toe en creëerde in de tegenstoten zowaar meer en grotere kansen dan Monnickendam. Al miste Jim Visser nog wel een dot van een kans voor de groenwitten, toen hij in vrijgespeelde positie zijn lobje over doelman Gijs van Zetten rakelings naast zag gaan. Op slag van rust kopte Samir Moustafa een van de paal terugketsende bal wél tegen de touwen, maar hij zag de 1-0 geannuleerd wegens buitenspel.

Na de hervatting behield Monnickendam veelal het optisch overwicht, maar opnieuw was AFC de gevaarlijkste van de twee opponenten. Met name invaller Zep Swijghuisen Reigersberg gaf daarbij blijk van gebrek aan koelbloedigheid. Uit situaties van één tegen één met doelman Dani Koster wist de aanvaller geen enkele keer als winnaar af te ronden. Toch leek het nog slechts een kwestie van tijd voordat AFC op voorsprong zou komen, zoveel dreigender waren de Amsterdamse aanvalsopzetten. Met nog een kwartier te spelen was het echter Donny Reugebrink die een fraaie combinatie over meerdere schijven afrondde met een zuiver geplaatst schot. Gijs van Zetten had slechts het nakijken, Monnickendam had de zo gewenste voorsprong te pakken. AFC-trainer Benno Nihom haalde na afloop de treffer van Reugebrink aan om het onvermogen van zijn eigen aanvalslinie aan te spiegelen: “Zoals Donny hem beheerst inschiet, dat is iets wat bij ons totaal ontbreekt. En niet alleen vandaag, het is eigenlijk het verhaal van het hele seizoen. Zep miste er vandaag een stuk of vijf, maar de anderen doen het echt niet beter.”

AFC probeerde in de slotfase nog wat het kon om de bakens in de slotfase te verzetten, maar de vuist was en bleef krachteloos. De nederlaag was niet meer af te wenden. Als invaller Sam Oudhuis zich in de dying seconds voor open doel een tandje koelbloediger had getoond was het zelfs niet bij 1-0 gebleven.

Benno Nihom wilde zich na afloop niet verschuilen achter de absenties door blessures, schorsingen en een vakantie. Feit was wel dat hij noodgedwongen een opvallend jonge ploeg liet aantreden. “Voor deze gasten is de eerste klasse gewoon rete-leerzaam. Zij doen hier een schat aan ervaring op. Vriend en vijand geven ons al het hele seizoen de complimenten voor hoe wij overeind blijven. Nergens werden we totaal weggespeeld. Veel van onze nederlagen waren maar met 1-0. En vergelijk onze 42 tegendoelpunten maar eens met de cijfers van de nummers twee en drie op de ranglijst, want die hebben er 40 en 41 tegen. Ons probleem is het grote gebrek aan afrondend vermogen. Kijk maar naar vandaag, als we hier met 1-4 hadden gewonnen had niemand daar iets op kunnen afdingen. Hoe je het ook wendt of keert, als je niet scoort dan win je niet, moeilijker wordt het niet.”

Adri Looijen toonde begrijpelijkerwijs een stuk vrolijkere gemoedstoestand. “Met ons collectief én met goed voetbal hebben we de winst uit het vuur gesleept. We zijn er nu zeker nog niet, maar reken maar dat dit een heel goede stap richting klassebehoud is. Volgende week tegen Die Haghe moeten we er weer staan. Een serieuze klus, zeker, maar vandaag hebben we voldoende vertrouwen opgedaan.”

De Monnickendam-coach had recht van spreken, nu hij de voorsprong op de nacompetitieplaatsen vergroot zag tot respectievelijk vijf en zes punten. Voor het AFC van Benno Nihom ziet de toekomst er daarentegen ronduit somber uit. Om rechtstreekse degradatie te ontlopen moet in de laatste drie wedstrijden een achterstand van vier punten goed gemaakt worden. “Niet onmogelijk”, wist Nihom, “maar dan moet je wel scoren.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Zaterdag 1a

Tekst: Jakob Kos

Bekijk hier alle foto’s Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC