Monnickendam incasseert bij De Meern nieuwe dreun

Vooraf gezien bood het bezoek aan het maar net boven de degradatieplaatsen geklasseerde De Meern aan Monnickendam een uitgelezen mogelijkheid om zichzelf weer wat meer uitzicht op klassebehoud te verschaffen. In de kletsnatte Utrechtse nieuwbouwwijk geraakte de ploeg van trainer Adri Looijen echter nog dieper in de hoek waar de klappen vallen. In een wedstrijd waarin de groenwitten lang zicht hadden op drie punten, ging het in de slotfase alsnog opzichtig mis. De uiteindelijke 3-2 nederlaag kwam hard aan in het kamp van de Monnickendammers. Terwijl de spelers stilletjes de droge kleedkamer opzochten sprak Adri Looijen logische woorden: “Dit is een heel zure nederlaag en tegelijk ook het repeterende verhaal van dit seizoen. We maakten weer eens zelf de kansen niet af.” Looijen beaamde dat het aan inzet en spirit van zijn spelers niet had gelegen, ook hij had zijn ploeg hard genoeg zien werken. Net zo goed als hij had gezien dat het elftal het grootste deel van de wedstrijd het betere van het spel had. “Dat het in de laatste wedstrijdfase instortte, dat is te sterk gezegd. Wel heeft het met ontbrekend vertrouwen te maken, nadat De Meern op 2-2 kwam.”

In spreekwoordelijke zin was de wedstrijd nog wel zo zonnig begonnen voor Monnickendam. Amper vijf minuten gespeeld lag de bal in het net achter De Meern-doelman Martijn Smorenburg. Met zijn besluit om van ver buiten de zestien maar eens uit te halen tekende Kik Braspenning voor de opsteker voor zijn team. De thuisploeg kwam echter al snel weer langszij, met dank aan scheidsrechter Waleveld die verdedigend hands bestrafte met een penalty. Vanaf de gelijkmaker golfde het spel op en neer, al zag het spel van de Monnickendammers er verzorgder uit en waren hun omschakelingen beslist het meest dreigend. Bij één van die snelle aanvalsopzetten kwam de bal voor de voeten van Jesse Braspenning, die direct doeltreffend uithaalde. Het lukte Monnickendam hierna om vrij eenvoudig de 1-2 voorsprong tot aan de rust vast te houden, met dank aan de meestal solide verdediging en het alerte optreden van Luc Boontje als sluitpost. Eén keer zag Boontje zich omspeeld, maar de verdediging kreeg van de treuzelende De Meern-spits net genoeg tijd om de bal nog tot hoekschop te verwerken.

Na de thee was het in eerste instantie meer van hetzelfde. Toch trok De Meern relatief snel, na tien minuten, de stand weer gelijk met een kopbal waarop Luc Boontje net te weinig verweer had. De thuisploeg daarna vaker gevaarlijk door, logischerwijs omdat ook deze ploeg de volle drie punten hard nodig had. Gevolg was dat de wedstrijd nog opener werd. Bij een uitbraak zo rond de twintigste minuut had Donny Reugebrink in vrijstaande positie de 2-3 op zijn schoen, maar in plaats van af te drukken legde hij de bal weer terug naar het midden. “Ik kwam niet uit,” schreeuwde Reugebrink getergd naar de kant, na blijkbaar door hem opgevangen kritiek op zijn keuze.

Tot aan zo ongeveer twintig minuten voor tijd was onduidelijk wie de winst zou pakken. Beide ploegen gingen tot het gaatje. De Meern vond nog ergens energie, voor Monnickendam was de koek echter op, zo simpel leek het vanaf de kant. Ook de liefst vijf wissels van Looijen brachten daarin geen kentering meer. Het was aan meerdere acties van doelman Boontje te danken dat de stand nog lang gelijk bleef, totdat de zoveelste aanval van De Meern ook hem te machtig was. Eerst caramboleerde een venijnig schot nog tussen beide palen achter hem, maar in de rebound sloeg Maarten Nikkessen namens De Meern alsnog toe. Dat de extra toegevoegde speeltijd nog heel ruim uitviel bood geen soelaas meer, Monnickendam lag verslagen op de rug.

“Er zijn nog zes wedstrijden,” stelde Adri Looijen na afloop vast. Maar of daar nog veel in kan gebeuren? “Vandaag komt De Meern op negen punten van ons, ik denk dat het nu wel gedaan is.” De naar Velsen vertrekkende trainer wilde de eventuele degradatie niet wijten aan de kwaliteit van zijn spelersgroep. “Deze spelers zijn van eerste klasse-niveau, het is wat mij betreft de organisatie eromheen die dat niet is. Kijk maar naar vandaag, er was geen grensrechter om hierheen mee te nemen. Daarom liet ik één van mijn wissels dan maar vlaggen. Dat hoort niet in de eerste klasse.”