Monnickendam pakt broodnodige winst bij FC De Bilt

Onderaan staan is nooit leuk, maar als dat gebeurt in een seizoen met versterkte degradatie dan is er alle reden om van alarmfase rood te spreken. Onderweg naar de uitwedstrijd bij FC De Bilt realiseerde Monnickendam-trainer Adri Looijen zich echter terdege dat op dat moment nog elf wedstrijden op het programma stonden, waarin nog drieëndertig punten te behalen waren. “Dan is het wel van belang dat we eens een serie neerzetten, want met dan weer winst en dan weer verlies schiet je gewoon te weinig op.”

Het elftal dat Looijen in De Bilt het veld instuurde was gehandicapt door meerdere absenties wegens vakanties en een schorsing. Aan de eenheid binnen het team was deze handicap echter niet af te zien, want negentig minuten lang liep middenmoter FC De Bilt zich stuk op het sterke collectief. “Onze kracht lag vandaag in het feit dat wij streden als team,” bevestigde Adri Looijen na afloop zichtbaar tevreden. “En dat wij nadat het in het begin even moeilijk was voor ons niet de kop lieten hangen.” Want het was de aan zijn laatste seizoen bij Monnickendam bezig zijnde coach uiteraard niet ontgaan dat zijn ploeg af en toe werd weggedrukt door de aandringende thuisploeg. Dankzij de goed bij de les zijnde verdedigingslinie en doelman Luc Boontje kwam het niet tot echt grote scoringsmogelijkheden voor FC De Bilt. De eigen opbouw haperde echter te vaak waardoor de 0-0 ruststand even logisch als onvermijdelijk was.

“Durf te voetballen,” hield Looijen zijn ploeg in de kleedkamer voor. “Want de organisatie stond goed maar aan de bal was het van onze kant absoluut matig.” Al snel in het tweede bedrijf bleken de woorden van de trainer niet aan dovemansoren gezegd. Nog geen zes minuten gespeeld betaalde de durf zich al uit, toen Monnickendam brutaal zichzelf op voorsprong zette. De wijze waarop de treffer van Damian Viedma tot stand kwam was daarbij een schoolvoorbeeld van een goed opgezette aanval over meerdere schijven. Nog net op de eigen helft staand gooide linksback Danny Persijn zijn inworp naar spitsspeler Viedma, die direct Sam Oudhuis op links in de ruimte aanspeelde. Oudhuis spurtte met de bal richting achterlijn waarna hij de doorgelopen Viedma in het midden op maat bediende. Vanaf dat moment kwam het combinatiespel van de Monnickendammers vaker goed uit de verf. Een paar keer leidde dat tot reële doelpogingen van met name Oudhuis, maar diens vizier stond net niet scherp genoeg. Aan de andere zijde stond de verdediging nog altijd maar weinig toe aan FC De Bilt, al was er een enkele keer wel wat chaotisch ogend opruimwerk nodig om averij te voorkomen. Zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd gooide een beslissing van scheidsrechter Eren de wedstrijd zo goed als zeker in het slot. Invaller Joost de Jonge voltrok zelf het arbitrale vonnis vanaf de elfmeterstip, nadat hij onreglementair was gevloerd binnen de zestienmeter-lijnen.

Geruggesteund door de 0-2 voorsprong bleven de groenwitten daarna en ook in de (wegens een blessurebehandeling van Danny Persijn) lange extra toegevoegde tijd gemakkelijk overeind, met dank aan Boontje die de onvermijdelijke wanhoopsaanvallen op zijn doel steeds tijdig wist te neutraliseren. De enkele ballen die hij niet kon klemmen werden door zijn verdedigers alsnog afdoende weggewerkt. De enige smet voor Monnickendam was de tweede gele kaart (en dus rood) die de goed spelende Jesse Braspenning kreeg voorgehouden na een onnodig ogende overtreding diep op de helft van de tegenstander.

“Een terechte overwinning, waarbij we zeker in de tweede helft oppermachtig waren,” concludeerde Adri Looijen. “Als wij zo doorgaan dan is het nog best mogelijk om ons te handhaven. We zijn bijvoorbeeld FC De Bilt nu tot zeven punten genaderd. En zo spelend hoeven wij helemaal niet in de problemen te komen. Wat ons in het begin heeft genekt zijn de zes opeenvolgende nederlagen waarmee wij het seizoen zijn gestart.” Om met Looijen te spreken: Monnickendam heeft nu nog tien wedstrijden te spelen waarin dertig punten te verdienen zijn, een aantal waarmee nog heel veel mogelijk is.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Eerste Klasse A Zaterdag

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)