Home / Algemeen / Nathalie Pennings en Jip Rietveld over bestuurscrisis SDZ: “Steun van leden overweldigend”
Annette Schautt

Nathalie Pennings en Jip Rietveld over bestuurscrisis SDZ: “Steun van leden overweldigend”

Al maanden wordt achter de schermen bij SDZ op bestuurlijk gebied een flinke strijd uitgevochten. Aan de ene kant staat Annette Schautt met acht kandidaat-bestuursleden, terwijl aan de andere kant Jan Stoopendaal en Michael Kronenburg met hun bestuur dolgraag het stokje willen overnemen. De strijd gaat er zeer heftig aan toe en de beschuldigingen vliegen over en weer. Komende maandag staat een Algemene Ledenvergadering op het programma en hoopt Schautt met haar bestuursleden aan de slag te mogen, hoewel Stoopendaal en Kronenburg deze vergadering als onrechtmatig beoordelen. Wij gingen met beide partijen in gesprek om het verhaal van beide kanten te horen. Onderstaand het interview met Nathalie Pennings en Jip Rietveld namens het kandidaat-bestuur van Annette Schautt.

Kunnen jullie in het kort omschrijven hoe de situatie kwam hoe deze nu is?

Pennings: Ik liep in de zomer interim-bestuurder Annette Schautt tegen het lijf, die mij vertelde over een klein groepje leden dat systematisch regels overtrad en maatregelen van het bestuur saboteerde. Bovendien traden zij racistisch en intimiderend op richting andere leden en dienstverleners van de club én organiseerden ze coronafeestjes waarbij beveiligingscamera’s werden uitgeschakeld. Als het bestuur de sloten verving, dan zaten een dag later de oude sloten weer op de deuren. Vervolgens stuurden we een brief naar de gemeente om hulp te vragen voor het handhaven van de regels en kwamen we in gesprek met Simone Kukenheim (wethouder van gemeente Amsterdam, red.).

Hoe heeft de gemeente Amsterdam vervolgens geholpen?

Pennings: We wilden allereerst awareness creëren bij onze leden en besloten een enquête uit te zetten. Daar reageerden de leden van SDZ overweldigend op, want maar liefst 440 leden reageerden hierop positief. Zij wilden, net zoals wij, de transparantie binnen de club terugkrijgen en het onderlinge respect terugvinden.

Rietveld: Als je bedenkt: als je mensen een mail verstuurt, reageert natuurlijk niet iedereen erop. Het aantal van 440 leden is een enorm gedeelte van onze club. In die groep zitten veel leden die vierkant achter ons staan. Als die grote groep leden geen échte SDZ’ers zijn, dan weet ik het ook niet meer.

Het andere kandidaat-bestuur spreekt over echte SDZ’ers die hen steunen. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Rietveld: Er wordt gesproken over een oude en nieuwe garde, maar ik zie dat anders. Jongens uit de seniorenteams voetballen simpelweg al 20 jaar bij de club en hebben ook hart voor de club. Ikzelf loop al 17 jaar bij SDZ rond. Wanneer je trots bent om dat prachtige zwart-witte shirt te dragen, dan ben je wat mij betreft een SDZ’er. We willen voor al die leden transparantie bieden over waar hun contributiegeld naartoe gaat. Mijn voornaamste zorg zit simpelweg in dat de SDZ’ers twijfels krijgen in hoe fijn ze het bij de club hebben. Als de financiële transparantie er is, dan hopen we dat de betrokkenheid bij onze leden terugkeert en zij de club op vrijwillige basis helpen om deze nog mooier te maken.

Hetzelfde bestuur waarschuwt dat sponsors weglopen als jullie het voor het zeggen krijgen. Is dat niet een groot probleem voor SDZ?

Pennings: Sowieso is er iets raars aan de hand. Door mensen bij SDZ werden opeens deals afgesproken, waaronder een samenwerking met een voetbalschool. Die deal werd teruggedraaid, waarna deze organisatie een claim neerlegde van 80.000 euro. Een van de sponsoren, die in het kandidaat-bestuur zit, heeft echter een link met deze voetbalschool. Aan de ene kant werpt hij zich op als redder en aan de andere kant krijgen we een claim aan onze broek. En let wel, we kregen ook mails van sponsoren die ooit vertrokken, omdat ze niet blij waren met de koers, en die nu contact met ons opnemen.

De gemeente Amsterdam en KNVB probeerden nog om beide kandidaat-besturen dichter bij elkaar te brengen. Waar ging dat mis?

Pennings: We hebben inderdaad meerdere gesprekken daarover gevoerd, maar wij geven simpelweg de voorkeur aan een bestuur dat uit eigen leden bestaat. Dat is geen diskwalificatie van het andere kandidaat-bestuur, maar wij willen de problemen uit het verleden voorkomen. Vervolgens zeggen zij dat wij niet willen samenwerken, maar dat willen wij juist wél. Als we overigens meerdere malen vragen wat hun visie is voor de komende jaren, dan krijgen we een vaag antwoord. Ondertussen hebben Stoopendaal en Kronenburg de clubwebsite gehackt, wat een strafbaar feit is. Het bestaande interim-bestuur heeft daar al de advocaat van SDZ op gezet. En er lopen aangiftes. Daardoor was communicatie vanuit ons onmogelijk. We hebben daarom een eigen website opgezet. Van daaruit kunnen leden maandag deelnemen aan de Algemene Ledenvergadering, die geheel conform de statuten wordt georganiseerd.

Wat willen jullie concreet voor de komende jaren?

Pennings: We willen om te beginnen volledige transparantie bieden in onze inkomsten en uitgaven, waarna meer balans moet komen in de uitgaven richting het eerste team en de breedtesport. Ook moeten we zorgen dat spelers uit eigen geledingen kunnen doorgroeien naar het eerste elftal en dat daar niet alleen maar betaalde spelers voetballen. We genieten daarin vertrouwen van vele leden.

Rietveld: Natuurlijk vinden wij het prachtig als het eerste elftal Hoofdklasse speelt, maar dat moet niet ten koste gaan van andere leden. Wanneer breedteteams nieuwe ballen nodig hebben en het eerste elftal daardoor geen nieuwe trainingspakken kan krijgen, dan is dat maar even zo. Mocht het allebei kunnen, dan heel graag. Als we volgend seizoen in de Hoofdklasse spelen, dan kunnen we de JO19 natuurlijk niet direct laten doorstromen, maar we kunnen wél een traject inzetten om jeugdleden de kans te geven om in het eerste elftal te komen. Momenteel hobbelt de jeugd er langzaam achteraan, maar die moet juist aanhaken. Daarvoor zetten we nu al fantastische stappen met meer aandacht en betere trainingsvormen voor de jeugdleden.

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ
Send this to a friend