Nederlaag JOS in finale, nog 2 kansen

Voor de vijfde keer dit seizoen stonden JOS Watergraafsmeer en HBC tegenover elkaar. In de andere vier keer dit seizoen won JOS eenmaal, terwijl HBC drie keer het treffen had gewonnen. En vooral de laatste overwinning van HBC was belangrijk: woensdag werd het in Heemstede 2-1. Waardoor HBC dichtbij promotie naar de Derde Divisie was. 

En JOS Watergraafsmeer wil ook graag terug naar deze competitie, waaruit de ploeg het vorige seizoen degradeerde. Op Sportpark Drieburg moest het deze zaterdag gebeuren. Alleen de ploeg van scheidend trainer Cor ten Bosch slaagde daar niet in. Men raakte tweemaal het aluminium, maar HBC-keeper Bram Verhage hoefde geen enkele keer te vissen. Bas Schol, keeper van JOS, moest dat wel tweemaal, waardoor HBC een stapje omhoog doet en promoveert naar de Derde Divisie.

Strijd om de Derde divisie

Nadat de oranje rook was opgetrokken ging de thuisploeg op jacht naar de winst. Binnen een paar minuten waren er over en weer al kansen geweest. HBC-spits Arno Dijkstra kon niet bij een voorzet van Bryan Wilderom. Aan de andere kant knalde JOS hard op het doel van HBC, maar de goalie redde.

Penalty

Met een kwartier op de klok wees arbiter Robin Grasner naar de penaltystip. De bezoekers uit Heemstede mochten vanaf elfmeter aanleggen, nadat er een overtreding op Nick de Graaf was gemaakt. Het leek een zware straf voor de Amsterdammers, protesteren had echter weinig zin. De scheidsrechter was onverbiddelijk en liet spits Dijkstra aanleggen voor de penalty. Deze werd feilloos in de linkerbovenhoek raak geschoten.

Onbegrip bij de JOS-spelers

Zo werd duidelijk dat JOS nu tweemaal moest scoren om er een verlenging uit te slepen. En men was dichtbij de eerste treffer. Iets meer dan een half uur op de klok een goede actie van Richie Owusu-ansah. Met enkele scharen ging hij zijn tegenstander voorbij en haalde uit, maar het schot spatte uiteen op de lat.

Focus

Bij JOS lukte veel net niet of men maakte zich druk om beslissingen van de arbiter. De ploeg moest blijven focussen, zo maanden ze elkaar ook in het veld. Aanvoerder Tony Tol wilde vlak voor rust uitverdedigen, maar hij maaide over de bal heen. Hierdoor kon HBC de score verdubbelen, maar het vizier stond bij de bezoekers niet op scherp. 

Na rust nam JOS meer risico om de gelijkmaker te forceren, daardoor kwamen er meer mogelijkheden voor de thuisploeg. Aan beide kanten moesten de keepers handelend optreden, wat voor de neutrale toeschouwer een vermakelijke tweede helft zorgde.

‘Oorlog’

Alleen lukte veel dus net niet bij JOS. Een pass was net te zacht of een voorzet niet op maat. De technische staf van JOS poogde met enkele wissels een goal te forceren. Er werd oorlog gemaakt in de voorhoede, maar HBC-keeper Verhage was in vorm. 

Mogelijkheden

Een kopbal van Jurre Duijn werd door Verhage knap gekeerd. Een paar minuten later was de doelman wel uit positie en leken de Amsterdammers een grote mogelijkheid te krijgen. Echter belandde de bal, per ongeluk, bij een speler die buitenspel stond. Binnen een minuut was HBC aan de andere kant gevaarlijk, maar keeper Schol redde goed.

Aluminium brengt redding

In de slotfase een hoofdrol voor de HBC-keeper. Een intikker van invaller Ayrton Dol ging via de onderkant van de doelman zijn been niet binnen. Ook tikte Verhage een kopbal van Boris Santen uit de kruising. De actie daarvoor was de keeper wel geklopt, want wederom spatte een bal uiteen op de lat. Weer was het Owusu-ansah die schoot, echter werd nogmaals het aluminium geraakt.

Vlak voor tijd nog de 2-0 van HBC door een goal van Jesse van Loon, hiermee werd de wedstrijd beslist en promoveert HBC naar de Derde Divisie.

Verliezerspoule

Voor JOS is de kans op promotie nog niet verkeken. Aankomende woensdag wacht een thuiswedstrijd tegen Unitas (aanvang: 20.00 uur). Mocht deze wedstrijd worden gewonnen, dan is aankomende zaterdag 15 juni de finale voor een plek in de Derde Divisie. Deze finale wordt gespeeld op neutraal terrein, meer informatie over de mogelijke tegenstander volgt.

Foto’s: Mario Wormhoudt, bekijk hier meer foto’s van het duel.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)