Nederlaag voor Ajax in topper tegen AFC ’34

Gesterkt door de zege van vorige week tegen ARC, maakte Ajax zich klaar voor twee loodzware opponenten. Te beginnen in Alkmaar met AFC ’34 en volgende week JOS Watergraafsmeer.

Op een guur en nat sportpark Robonsbos was er bij Ajax wel een glimp te zien van een zonnetje, Ali Akla (basis) en Kenneth Misa Danso (later invaller) zaten na blessureleed weer bij de selectie. En na 4 minuten spelen brak aan Amsterdamse zijde helemaal de zon door, na een weergaloze pass van achteruit werd Jordi Bitter diep gestuurd. De goaltjesdief wist hier wel raad mee en liet doelman Wesselink via de paal  kansloos (0-1). 

Ajax was zeker in de openingsfase de baas op het veld en speelde uiterst professioneel. Maar in de 12eminuut liet AFC ’34 al zien wat het in huis had via Daliel Afouzar. De rappe buitenspeler schoot maar net naast. Het was de opmaat voor een echte wedstrijd, want de thuisclub beschikte naast Afouzar over nog een speler die zijn snelheid en behendigheid uitstekend liet zien op het veld. Ook Guillaume Rijssel was een plaag voor de Ajax-defensie.

En zo had Ajax inmiddels zijn mouwen flink moeten opstropen, want met snelle aanvallen werd er van achteruit regelmatig door de linies heen geprikt. Zo ook in de 17e minuut, toen wederom Afouzar maar net over schoot in de rebound. Voor het oog leek het erop of Ajax zijn zaakjes op orde had. Het werd natuurlijk gesterkt en ondersteund door de 0-1 maar het kon AFC’34 niet echt van zich afschudden. De thuisclub was technisch begaafd en schroomde zeker ook de duels niet op het kletsnatte veld.

Pas in de 30e minuut zagen we enigszins wat glans van de eerste dik tien minuten weer terug, toen Roy Deken met en heerlijke pass Jordi Bitter aanspeelde, die iets te gehaast over schoot. Het was de fase dat Ajax nadrukkelijk van zich liet horen en via een aantal corners achter elkaar liet het de Alkmaarse defensie aardig zweten. Helemaal toen Roy Deken uit zo’n corner rakelings over kopte.

Ajax bereikte met de broze 0-1 voorsprong wel de rust maar had inmiddels al kennis gemaakt met een tegenstander die met goed voetbal allerminst nog verslagen was.

Na de pauze was duidelijk dat de wedstrijd nog zeker niet gespeeld was. Ajax had het gewoon lastig om zijn draai te vinden. Het had teveel slordigheden in zijn spel en de opbouw aan Amsterdamse zijde was gewoon niet goed genoeg. AFC’34 trapte het gaspedaal in en werd daarvoor in de 61e minuut beloond, toen Huib Sprenkeling links diagonaal uithaalde in de verre hoek voor de 1-1.

Inmiddels met Dennis Trefilov en Kenneth Misa Danso moest Ajax aan de bak, maar het had ook in Virgil Deen vanmiddag weer en uiterst solide doelman in het veld staan, die maar weer eens zijn waarde liet zien vlak na de gelijkmaker op het schot van invaller Ties Glas.

Beide teams maakten er een echte battle van. Was het sprankelend? Nee, maar door het hoge energieniveau van de 22 spelers op het veld kon deze wedstrijd niet saai genoemd worden. Toch was het jammer dat er voor beide doelen maar zo weinig te genieten viel. Maar zo tikte de klok wel verder en werd ondertussen ook steeds duidelijker dat Ajax het gewoon nog steeds erg lastig had.

Ajax had al tijden geen grip meer op AFC’34. Waar men bij Ajax moeite had met het vinden en vrij spelen van spelers, zo eenvoudig leek dat bij AFC’ 34 te gaan. Zeker in de 83e minuut, toen er een schoolvoorbeeld werd gegeven van een snelle aanval van achteruit via en paar schijven. Want het eindstation Ties Glas werd met schoonheid bereikt en ook zijn gekrulde schot was prachtig in de verre hoek achter de verbouwereerde doelman Virgil Deen: 2-1.

Het leek er dus lange tijd op dat 1-1 de eindstand zou gaan worden, maar na de 2-1 moest Ajax nu toch weer kleur gaan bekennen. Dat deed Ajax dan ook, het drong wel wat meer aan maar ook AFC ’34 had zijn organisatie op orde. Dus was de tweede nederlaag aanstaande, want Ajax was in grote delen van de tweede helft gewoon niet in staat geweest om AFC ’34 en doelman Mike Wesselink echt te verontrusten.

Maar wat kon er in blessuretijd nog? Ajax bleek tot nu toe vrienden met de blessuretijd en ook nu was er opeens nog een kans op een goal. De prima voorzet van Jordi Bitter bereikte op de 16 meter lijn Darren Rosheuvel, die verwoestend uithaalde. Maar de redding van Mike Wesselink, hij tikte het schot over, mocht er ook wel zijn.

Ook in het vervolg van de blessuretijd ging het opeens heen en weer. Ook AFC’34 kreeg een levensgrote kans, waarop Deen redde. Maar de urgentie was bij de thuisclub uiteraard minder groot dan bij Ajax en dus werd er na ruim 90 minuten uiteindelijk de zege met veel gejuich begroet en zo droop Ajax letterlijk en figuurlijk af na een kletsnatte middag.

Na afloop erkende trainer Middelbeek dat Ajax uitstekend begon en daarna het duel aardig onder controle had, ondanks dat de thuisclub ook kansen kreeg. “Maar in de tweede helft moesten wij veel meer achter de bal aan lopen. En als je comfortabeler aan de bal bent, kost dat uiteindelijk minder energie”, zo duidde de trainer het verschil tussen de helften.

Kort maar krachtig was zijn conclusie dan ook dat een gelijkspel meer gerechtvaardigd was geweest. “Zeker die enorme kans in blessuretijd van Darren Rosheuvel had ons dat punt moeten brengen. Daarom is deze nederlaag  een ongelukkige hobbel op de weg, zo zie ik dat. Ik trek er geen conclusies uit, we rijden gewoon door en gaan verder waar we mee bezig zijn te beginnen volgende week thuis tegen JOS.”

In die Amsterdamse derby zal Ajax hopen op 3 punten, zodat het een plek in de top 4 kan vasthouden. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie A

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)