veld

Nieuwe coronamaatregelen raken amateurclubs opnieuw: “Het geeft écht een klap”

Het kabinet besloot afgelopen week om de aankomende drie weken geen publiek meer toe te laten bij het amateurvoetbal. Het zorgde voor een hoop weerstand in de voetballerij die het gevoel heeft opnieuw de dupe te zijn van het coronabeleid. Ook DVVA-trainer Lex van der Horst en HBOK-oefenmeester Kai Meeuwsse vinden het spelen zonder publiek jammer, al zagen ze de maatregelen ook aankomen.

Meeuwsse presteert dit seizoen uitstekend met HBOK. De hoofdtrainer staat bovenaan in de tweede klasse, met zelfs nog een wedstrijd in te halen. Aankomende zaterdag staat de topper tegen OSV op het programma, waarbij HBOK een hoop kantineomzet verwachtte binnen te halen. “Voor de vereniging geeft dat een klap”, zo benadrukt Meeuwsse. “Vaak is het ook niet meer uit te leggen. Enerzijds mogen er wel mensen in de kantine komen, maar supporters mogen niet aanwezig zijn. De regering praat nu over drie weken, alleen ik verwacht dat dit langer gaat duren. Gelukkig is HBOK een gezonde club die geen gekke dingen doet, maar tegelijkertijd is het ook een kleine vereniging. De inkomsten zijn daarom erg belangrijk.”

Ook Van der Horst ziet het probleem van de teruglopende kantineopbrengsten. “DVVA heeft het op het gebied van coronabeleid goed voor elkaar”, zo vertelt hij. “Voordat mensen de kantine instappen, moeten zij keurig de QR-code laten zien. Vergeleken met andere clubs is het voor DVVA echter iets anders, omdat we niet over een jeugdopleiding beschikken. We hebben daarom niet te maken met ouders van jeugdspelers.” Het spelen van wedstrijden zonder publiek komt echter weer hard aan. “Er is geen beleving en sfeer, waardoor het al snel kaal is. Iedereen is echter blij dat ze mogen blijven voetballen, dus aan de motivatie hoeven we niet te sleutelen.”

Nieuwe maatregelen

De coronacijfers blijven echter stijgen, waardoor het niet is uit te sluiten dat het kabinet de amateurvoetballerij evenals vorig jaar stillegt. “Net zoals vorig jaar is corona dit seizoen onze grootste tegenstander, waarmee we moeten omgaan”, vertelt Meeuwsse. “Twee weken geleden was even sprake ervan dat je een QR-code nodig had om op het voetbalveld te verschijnen. Als trainer zijnde kom je dan wel even in een persoonlijke discussie terecht. Als het kabinet het soms al niet weet, wat moeten wij dan? Het perspectief is wat dat betreft soms ver te zoeken.”

Volgens Van der Horst ligt het probleem niet alleen bij het kabinet, maar eveneens in de samenleving zélf. “Vrijheid is uiteindelijk ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor je daden. We vergeten in deze tijd soms dat we allemaal een belangrijke rol hebben in de bestrijding van dit virus en dat we daardoor aan elkaar moeten denken. Natuurlijk is het allemaal niet leuk, maar dingen zijn soms wel nodig. Ik ben blij dat we bij de club in goede harmonie bezig blijven en de trainers duidelijk te horen krijgen wat er van hen verwacht wordt. Wat dat betreft hebben we een prachtige club.”

Gevolgen voor vereniging

Een nieuwe lockdown zou het werken in het amateurvoetbal wederom een stuk minder leuk maken. De huidige omstandigheden zorgen er echter niet voor dat Meeuwsse zijn trainerschap opgeeft. “Voetbal is echt mijn ding, dus dat zit wel goed. Voor de club vind ik het veel erger. Het zorgt voor teleurstelling en werpt de vraag op waar dit naartoe gaat. We zaten vorig jaar in dezelfde situatie en in die zin zijn we geen stap verder gekomen.” De trainer hoopt dat zijn team dit seizoen gewoon het competitieseizoen kan afmaken. “Maar voor de club heeft dat natuurlijk weinig zin als er geen fans aanwezig mogen zijn.”

Van der Horst verwacht dat het competitievoetbal dit seizoen gewoon doorgaat, al zullen er wel veel wedstrijden worden afgelast vanwege coronagevallen binnen de selectie. “Bovendien is het een feit dat veel teams moeite hebben om een elftal op de been te brengen. Mede door vorig seizoen hebben veel clubs namelijk last van plotselinge blessures of andere zaken waartegen ze aanlopen. Deze situatie vraagt echter om creativiteit en die hebben we in de voetballerij de afgelopen anderhalf jaar gelukkig genoeg laten zien.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)