Nieuwe prikkel WV-HEDW na dubbele promotie. Amsterdammers gaan ook komend seizoen vol voor de nieuwe uitdaging

Direct na afloop van de gewonnen kampioenswedstrijd op eigen veld in Amsterdam, barste het ongekende feest los. Na een titanenstrijd tussen het sterke Sporting ’70 uit Utrecht, vorig seizoen gedegradeerd uit de tweede klasse, en Swift ging WV-HEDW er met de vetste kluif van door. ,,Ineens deden we mee om de titel in de derde klasse, het begon bij iedereen echt te leven bij aanvang van de laatste drie competitieduels.”

DNA

De ontwikkeling van de zondagselectie van WV-HEDW, in de derde klasse, ging sneller dan verwacht. Trainer-coach Joram Melis had daar eind 2023 al een heldere verklaring voor: “De selectie herbergt allemaal jongens met een WV-HEDW verleden. Het club-DNA is tot in de diepste aderen vertegenwoordigd.”

Waardevolle les

De eerste doelstelling dit seizoen van WV was handhaven in de derde klasse, nadat het vorige seizoen in de vierde klasse was afgesloten met een promotie. Melis: ,,We hadden afgekeken bij de andere ploegen die na hun promotie direct weer degradeerden. Dat wilden wij voorkomen, die waardevolle les namen we graag mee. We stelden ons sowieso bescheiden op.”

Architect

Melis (29) is de architect achter het succes van de zondag selectie. Bij de jonge coach spuit de ambitie uit de oren, maar is bedachtzaam. ,,Ik wil het absoluut geen project noemen, we wilden een plek gaan bieden aan de eigen jeugd. De stap naar de zaterdagselectie is bij ons groot. Door mijn werk als jeugdtrainer bij WV ken ik veel jeugd binnen onze club. De zondagselectie is een mooi platform voor alle jeugdspelers, die op deze manier behouden blijven. Toen ik startte met zondag 1, was er nog geen O23. Die is er inmiddels. Zo hebben we in potentie een goede driehoek met zaterdag 1, zondag 1 en O23. De O23 speelt, na twee promoties, komend seizoen tweede divisie, met veel eigen jeugd. Het technisch hart moet nu wel een plan gaan maken met elkaar.”

AFC-scenario

Lijkt het ‘AFC scenario’ als mogelijk gevaar niet op de loer? ,,We mogen nu niet meer promoveren. Wij weten dat. Onze eerste doelstelling was om de zondag weer in de lift te krijgen. Er staat nu écht wat. Het is stabiel. Met vooral WV-jongens.”

Geen paniek

Het succes afgelopen seizoen is niet zomaar ontstaan, beseft ook Melis: ,,Halverwege is onze doelstelling bijgesteld. We wilden na de winterstop voor een periode gaan. Na de pak op de broek (5-1 tegen Sporting, red.) eind januari raakten we niet in paniek, het bracht ons vooral goeds omdat we in fases lieten zien juist mee te kunnen. We wonnen vervolgens tien wedstrijden op rij. Dat ging nog steeds stap voor stap. Het begon vervolgens nog meer te leven. Ondanks dat, bleef ik de focus houden op een periodetitel richting de groep. Misschien wel bewust? Drie wedstrijden voor het einde werd het een ander verhaal. We kwamen voor het eerst gelijk in aantal punten met onze concurrenten.”

China

Toch leek WV-HEDW alsnog in de titelrace af te haken. ,,Ik moest voor mijn werk naar China. We verloren in die week met 0-1 van middenmoter SMVC-Fair Play. Het bleef gelukkig vrij relaxed. De druk heeft nooit bij ons gelegen. Op een bepaalt moment, dat is zo ontstaan na de winterstop, ben ik het team tactische deel meer los gaan laten en heb mij vooral geconcentreerd op het mentale deel. Het positief coachen, motiveren en stimuleren van de spelersgroep. De regie was bij kleine beetjes overgedragen aan de groep. Ik begeleide het geheel. Dat heb ik tot de eindfase doorgezet. De spelers hielden elkaar scherp, het stond verder goed en iedereen kende zijn taken. We bleven ons ding doen.”

Getalenteerde spelers

Regeren is vooruit zien, richting komend seizoen in de tweede klasse. ,,Wij hebben onze selectie voor elkaar. Er vertrekken zes spelers en we krijgen er zeven voor terug. Vier heel getalenteerde jongens uit de 2004 lichting. We blijven het WV-DNA bewaken. Vanuit de zaterdag selectie komt Ashraf Azzouz (31) ons versterken. Ik heb samen met hem in de jeugd trainingen gegeven. Veel spelers kennen hem. Hij is een echte WV-legende. Ashraf heeft bewust voor de zondag gekozen, maar afbouwen is er niet bij. Ik heb ook een speler uit de zondag 3 gehaald. Heel getalenteerd. Hij studeert in Amsterdam en koos in eerste instantie voor een vriendenteam.” De huidige gemiddelde leeftijd in de selectie is slechts 21 jaar. Die zal komend seizoen niet explosief stijgen.”

Doorstroom stagneert

De zaterdagselectie kent een rommelig seizoen met een trainer die opstapte, een ad interim die het overnam en een ploeg die wekelijks knokt voor lijfsbehoud, tot op de dag van vandaag. ,,De doorstroom stagneert nog. Het zou mooi zijn als vanuit de zondag selectie, dat steeds meer een podium krijgt, spelers wel die stap gegund is. Als zij er boven uit steken en het verschil maken, dan worden ze straks gezien. Komend seizoen gaan we met de zondag 1 in eerste instantie voor handhaving. Dat is logisch, we gaan spelen op een prachtig niveau.”

Trots

De stappen die al zijn gezet maken Melis enorm blij. ,,Afgelopen seizoen zijn we twee keer fors onderuit gegaan; tegen Swift en Sporting. We kregen een flink pak slaag in de eerste wedstrijd. Maar, we hebben ook in delen kunnen domineren in die wedstrijden. Dat heeft ons houvast gegeven. In de return wedstrijden, dat waren voor ons grote duels, hebben we laten zien dat we iedereen kunnen hebben. Dat gevoel hadden we allemaal en ik ben daar het meest trots op. Toen we ons moesten oprichten hebben we dat gedaan. Mede dankzij de cohesie en veerkracht. Dat was indrukwekkend!”

Foto’s: Michiel Poodt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)