FC Abcoude coach Anthony Servinus vertrekt bij de koploper

Nieuwe realiteit voor FC Abcoude: ‘Promoveren is ons ultieme doel’

We treffen FC Abcoude hoofdtrainer Anthony Servinus in de catacomben, na afloop van de verloren bekerwedstrijd tegen SCPB’22. “FC Abcoude gaat dit seizoen voor de titel”. Die doelstelling sprak de trainer/coach Servinus zonder blikken of blozen heel duidelijk uit. Met 12 punten uit vier competitiewedstrijden en een positief doelsaldo (+20)  is Abcoude ‘onbedreigd’ koploper in de derde klasse D. Liefst 20 doelpunten voor en geen enkele tegentreffer, dan is dat geenszins grootspraak of gebakken lucht.

Ook het bekertoernooi verliep zeer soepel, tot dat FC Abcoude afgelopen zondag tegen tweedeklasser SCPB’22 aanliep in de knock-out fase. De ploeg uit het gelijknamige dorp hield tot zondagmiddag liefst 433 minuten de nul dit seizoen, met Niels Neering op doel, in competitief verband. Alleen Amstelveen Heemraad wist in de poulefase van de bekercompetitie tegen te scoren.

Weerstand voor FC Abcoude

Ervaringen opdoen

Afgelopen seizoen was FC Abcoude al heel dichtbij de promotie via nacompetitie. Servinus: “Toen gooide VVZA roet in het eten, nadat we Swift uitschakelden. Die ervaring namen we mee in dit seizoen. Ik zat mezelf zondagmiddag een beetje op te vreten op de bank, doordat ‘mijn’ Abcoude de kansen niet afmaakte en ineens veel meer weerstand ondervond. De thuisploeg deed dat wel twee keer, scoren. Hun twee invallers (Dinkgreve en Fenne, red.) zijn ook echt goede voetballers. Wij raken op een gegeven moment te vermoeid en moeten ook wisselen. We hebben dus nog wel wat stappen te zetten richting de tweede klasse, wat voor ons een heel mooie regiocompetitie is. We gaan nu in de weekenden, die we normaliter voor de districtsbeker zouden gaan spelen, tegen ploegen uit die klasse of nog hoger oefenen. Om te zorgen dat we de broodnodige ervaringen gaan opdoen”.

Samenwerking, binden en verbinden

Als jonge jongen speelde Genaro Snijders voor de jeugd van FC Abcoude. Toen droomde hij van voetballen op profniveau. Vitesse pikte hem als jeugdspeler op en het voetbal bracht hem via Arnhem, Tilburg (Willem II), (FC) Dordrecht en (FC) Oss naar Engeland (Notts County) en DHSC (Utrecht) terug bij waar het allemaal ooit begon: FC Abcoude. Dit laatste met als doel om elkaar te versterken. Snijders was vorig seizoen als assistent-trainer en speler actief bij de zondagselectie. In en naast het veld was hij een verlengstuk van hoofdtrainer Anthony Servinus en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de jeugdige selectie van FC Abcoude. Dat beviel aan beide kanten erg goed, zo vertellen Snijders en Servinus met één mond: “We werkten ook samen op het veld met onze O23 jongens, een belangrijk team voor de toekomst. Daarin speelde Genaro een prominente rol. Met zijn ervaring kon hij de jonge gasten enthousiasmeren en wegwijs maken. Hij trainde zelf ook gewoon mee met de A-selectie”, aldus Servinus.

Snijders in voortrekkersrol

Snijders vult aan: “Anthony is nu de hoofdtrainer en ik ben sinds dit seizoen de technisch manager. Ik speel dan nog wel in de zondag 1, maar daarnaast geef ik uitvoering in de rol van technisch manager en maak ik in die hoedanigheid onderdeel uit van het bestuur en als eindverantwoordelijk voor het het technisch beleid. De hoofdtrainer en ik overleggen iedere dag wel even met elkaar. Om die reden is het belangrijk dat de filosofie, bijvoorbeeld over voetbal goed bij elkaar passen. Eigenlijk is dat een belangrijk gegeven. Over bepaalde zaken zal je hetzelfde moeten denken als de hoofdtrainer. Alleen dán heeft een goede samenwerking kans van slagen. De hoofdtrainer is namelijk echt een de baas op het veld. Hij heeft te maken met alle spelers. Ik heb dan een meer ondersteunende rol”.

Hoge ogen

“We gaan voor het allerhoogste”, zegt Servinus nog een keer onomwonden. Dat het geen gemakkelijke tocht met ’twee vingers in de neus’ wordt voor FC Abcoude, is wellicht een understatement. Ook Swift (3e klasse C) weet uit ervaring dat het zo moeilijk is om een stap omhoog te komen.. Natuurlijk, iedere ploeg zal eens een mindere fase hebben of krijgen in een voetbalseizoen. Maar geldt dat ook niet voor al de concurrenten”?

Kortom: welke ploeg in ‘3d’ gaat de titelaspiraties van FC Abcoude verstoren?

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)