Nipte nederlaag voor De Volewijckers

Het zaterdagteam van De Volewijckers is het seizoen begonnen in de poulefase van de districtsbeker met een nipte 1-2 thuisnederlaag tegen het zaterdagteam van de Koninklijke HFC.
Vanaf het eerste fluitsignaal startten beide teams met veel energie. HFC had het meeste balbezit en het eerste wapenfeit was in de achttiende minuut: een kopbal van Ruben Heeremans over de lat. Twee minuten later was het team uit Haarlem in een kort tijdsbestek tweemaal dicht bij de openingstreffer: eerst stond De Volewijckers doelman Mitchel Vinken met een redding in de weg, een tel later haalde verdediger Daley Venghaus de bal van de lijn. Deze laatste speler vocht in het verdere verloop van de wedstrijd geweldige duels aan de linkerkant uit met HFC-linkerspits en uitblinker Giel Braakhuis.
De Volewijckers loerde op de counter, maar Koninklijke HFC bleef de bovenliggende partij. In de 36ste minuut hing wederom de voorsprong in de lucht, maar een inzet werd andermaal van de lijn gehaald. Via het lichaam van Venghaus en paal-lat verliet de bal de doelmond. Een doelpunt kon echter niet uitblijven, en in de 40ste minuut was het voor de bezoekers raak. Via snel combinatiespel kwam de bal uit bij Rory Roode, die sneller reageerde dan de uitkomende Vincken en de 0-1 intikte. Op slag van rust liet De Volewijckers zich ook zien met een laag schot van Jimmy Chapman, maar dit keer trok HFC aan de rem door de bal van de lijn te redden.
In het tweede bedrijf min of meer hetzelfde spelbeeld, al beet de thuisclub wat meer van zich af. Met in de aanval invaller Mo El Jahouari aan de linkerkant, die meer spirit in de aanval bracht. Maar HFC hield het meeste balbezit, mede ook doordat De Volewijckers de Haarlemmers op eigen helft opving. In de 46ste minuut was Roode dicht bij de 0-2, maar zijn schot scheerde over de lat. Vincken hield in de 49ste minuut de groen-witten in de wedstrijd met een uitstekende redding. Verder gaf De Volewijckers via de prima spelende centrale verdedigers Madjerno Baal en Reda El Kaoua weinig weg.
Het team van trainer Frank Schuitmaker kwam in de 58ste minuut terug in de wedstrijd na een lichte overtreding op Appie Challaoui, met uitkomst een strafschop: de pingel werd door Challaoui omgezet in de gelijkmaker.
De Volewijckers ging op zoek naar de 2-1, en was in de 71ste en 72ste minuut daar dichtbij. Eerst met vanaf de rechterkant een vrije trap van Issam El Bakkali, de zwabberbal raakte de lat boven Koninklijke HFC-doelman Xander Kramer, die een minuut later een moedige redding had op een inzet van Venghaus.
Het laatste woord was toch voor de Haarlemmers. In de 78ste minuut toverde Cedric Girault aan de rechterkant een actie uit de hoge hoed, en besloot het nummertje met een vlammend schot in de verre hoek:1-2. Daarna doofde de vlam langzaam uit de wedstrijd, de krachten waren duidelijk uit de benen van beide teams in deze voor de aanwezige toeschouwers aantrekkelijke bekerwedstrijd.
Tekst: Peter Oud