Obligatielening AFC voor bouw en inrichting clubhuis

AFC gaat na bijna zestig jaar een nieuw clubhuis bouwen, zo bracht de club deze zomer naar buiten. Het nieuwe exemplaar moet op nog geen 100 meter van het oude clubhuis komen te liggen en is onderdeel van de verhuizing van het sportpark. Zo is er ook een nieuw hoofdveld aangelegd, waar deze week voor het eerst op werd getraind door de selectie. Voor een groot gedeelte financiert AFC het clubgebouw zelf, obligatieleningen moeten voor het overige gedeelte zorgen.

Obligatieleningen

De Reds, zoals AFC ook wel wordt genoemd, betaalt het grootste gedeelte van de kosten voor de bouw en inrichting van het clubhuis uit eigen middelen. De club besloot het resterende bedrag te financieren door obligaties uit te geven. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit twee verschillende obligaties, waarvan de looptijd 10 of 12 jaar is en waaraan een nominale rente van 5,5 of 7,5 procent vastzit. Wanneer iemand een obligatielening aangaat, ontvangt hij elk jaar een vast bedrag waar bovenop rente wordt uitgekeerd. Net zolang tot hij het volledige bedrag heeft teruggekregen.

Het is echter de bedoeling dat hij in de vorm van een periodieke schenking jaarlijks weer een vast bedrag aan de vereniging teruggeeft, namelijk de rente die hij eerder van de club ontving. Dit gedeelte is volledig aftrekbaar van zijn belastbaar inkomen. Daarmee is aan het einde van de afgesproken looptijd het volledige bedrag terugbetaald. Het zorgt bij AFC voor een behoorlijk financieel voordeel ten opzichte van een banklening, waardoor meer mogelijkheden ontstaan rondom de bouw en inrichting van het clubhuis. Geïnteresseerden kunnen zich op de website van de Amsterdamsche Football Club kun inschrijven en meer lezen.

Verbreding perspectief

De oudste Amsterdamse club van Nederland liet het nieuwe clubhuis duurzaam ontwerpen door de gerenommeerd architect Paul de Ruiter (PDR Architecten). Het belooft een flinke upgrade te worden. Zo bevat het nieuwe clubhuis een geïntegreerde, overdekte tribune die ervoor zorgt dat wedstrijdbezoekers eenvoudig en droog vanaf de kantine hun stoeltje kunnen bereiken. De muren van het gebouw zijn volledig voorzien van ramen, waardoor je vanuit de kantine direct het hoofdveld op kijkt.

Op de begane grond van de nieuwbouw komen een uitgebreide fysio/fitnessruimte met aparte ruimtes voor de dokter en behandelkamers, een groot kantoor voor minimaal vier personen, beduidend meer ruimte voor opslag voor ballen en andere materialen én een volledige ‘wasstraat’ voor het wassen en opslaan van de kleding voor alle selectieteams.

Op de verdieping zijn in de toekomst vier bestuurs- en commissiekamers alsmede de radiokamer te vinden. Ook laat AFC een professionele keuken bouwen, voorzien van alle apparatuur om aan de eisen en wensen van deze tijd en aantal mensen te kunnen voldoen. Bovendien wordt een sociëteitruimte gebouwd die multifunctioneel zal worden ingezet. Hier krijgen onder meer AFC-Vriendelijke bedrijven de ruimte voor vergaderingen en presentaties. Het overige deel dat boven te vinden is, zal als ‘normaal’ clubhuis worden gebruikt voor spelers en toeschouwers. Daar tussen komt een schitterende bar die samen met Heineken en de architect is ontworpen. Aan de waterkant onder het clubhuis komt een grote fietsen- en scooterstalling.

Het aantal kleedkamers gaat met het nieuwe clubhuis flink omhoog, waardoor alle teams op zaterdag en zondag een eigen plaats hebben om zich op de wedstrijd voor te bereiden. Het is een welkome verandering, aangezien de club al jaren problemen heeft met het aantal kleedkamers. Bovendien zijn alle kleedkamers voorzien van eigen douches. Het nieuwe kunstgrashoofdveld is deze week aan AFC opgeleverd en zal vanaf februari 2020 worden gebruikt voor wedstrijden van AFC Zondag 1 en andere teams. Bij het nieuwe hoofdveld zullen tijdelijke kleedkamers en een horecavoorziening komen. De onoverdekte Noord-tribune (aan de kant van de A10 te vinden) is begin februari gereed. Hier komt de FOX-camerapositie onder het gigantische LED-scorebord (5,76m x 3,84m).

Verhuizing AFC

Het nieuwe clubhuis is onderdeel van de verhuizing van AFC. De Amsterdamse club, waarvan het complex tussen de Ring A10, de Beethovenstraat en de Boelelaan lag, was al vanaf de jaren ’90 in gesprek over de aanleg van een nieuw sportcomplex. De jarenlange wens van AFC om een nieuw sportpark aan te leggen met een clubhuis aan de Zuidas, wordt nu realiteit. De velden worden met de verhuizing in noordelijke richting geplaatst, aangezien de gemeente ten zuiden van het complex 1500 woningen laat bouwen.

AFC laat ons weten dat de bouw nog altijd volgens planning verloopt, waardoor wordt verwacht dat de club vlak voor het seizoen 2020/2021 het clubhuis kan intrekken. Echter, het is nog wél van belang dat nadat het clubhuis aan AFC/Stichting Goed Genoeg is opgeleverd, de inbouw van de bar, keuken, sociëteit en verdere aankleding van het clubhuis naar behoren verloopt.

Lustrum

2020 wordt naast de verhuizing sowieso een mooi jaar voor AFC, want de club bestaat dan 125 jaar. Het lustrum begint op 18 januari 2020, wat nog in het oude clubhuis zal plaatsvinden. Midden in het lustrumjaar zal het heugelijk moment daar zijn dat het clubhuis voor de leden wordt geopend.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC