OFC bijt ook bij Kozakken Boys in het stof

Rond de winterstop maakte OFC een kortstondige opleving door die zowaar nog hoop bood op het redden van het vege lijf in de Tweede Divisie. Het bezoek aan Kozakken Boys leverde echter alweer de vierde verliespartij op rij op. De 2-0 einduitslag in Werkendam deed nauwelijks recht aan de krachtsverhouding op het veld, maar daar kocht de ploeg van trainer Pieter Mulders helemaal niets voor. Cijfermatig bezien lijkt degradatie naar de derde divisie nog slechts een kwestie van tijd.

In de afwachtende openingsfase kreeg OFC direct een bittere pil te slikken. Krap tien minuten gespeeld raakte sterkhouder Niels Butter zodanig geblesseerd dat hij zich moest laten vervangen door Soufiane Reclaoui. Kozakken Boys had op dat moment al het overwicht, maar de Oostzaanse verdediging gaf voorlopig nog geen enkele kans weg. Als er al sprake was van kansen dan betrof dat een paar even spaarzame als dreigende tegenstoten van OFC, waaronder na ruim vijfendertig minuten een uitbraak van Reclaoui, gevolgd door een schot waarmee de Kozakken-doelman de grootste moeite had. Slechts in tweede instantie kon hij de bal net voor de doellijn keren. Het venijn van de zeer matige eerste helft zat in de staart. Eerst schoot op slag van rust Rano Burger rakelings over de lat. OFC-doelman Ischa Bouwman voorkwam vervolgens een zeker lijkende kopgoal van Kozakken-spits Johnny Lommers door stijlvol naar de benedenhoek te duiken. De daaropvolgende tegenaanval leverde een doelpoging van Niels Springer op die door de doelman nog net met de voet werd gekeerd.

Omdat OFC alleen bij een overwinning gebaat was, moest er in het tweede bedrijf uit een ander (aanvallender) vaatje getapt worden. Nadrukkelijker werd de weg naar voren gezocht, maar helaas kwamen er maar weinig spelers in kansrijke positie. De keren dat iemand dat wel lukte, zoals Reclaoui bij een vrije schietkans al kort na de hervatting, was de afronding niet scherp genoeg. Óf de doelman kon eenvoudig ingrijpen, óf de pogingen waren niet tussen de palen gericht. Kozakken Boys, dat zelf als laaggeklasseerde middenmoter de punten ook hard nodig had, zette er niets beters tegenover. Toch was het de thuisclub die uiteindelijk de voor hen bevrijdende openingstreffer op het scorebord bracht. Met dank aan een fraaie combinatie door het hart van de OFC-defensie, afgerond door Johnny Lommers.

Wilde OFC nog iets, dan moest de ploeg nog meer energie in de aanval stoppen. Pieter Mulders liet zijn defensie vanaf dat moment één-op-één spelen. Vooralsnog leverde het behalve een gewijzigd spelbeeld, namelijk OFC meer op de helft van de tegenstander dan voorheen, niet veel op. Wat dat betreft legde het directe rood dat scheidsrechter Alwin Steeg voorschotelde aan Kozakken Boys-middenvelder Rick Mulder, na een flinke overtreding op Rano Burger, meer gewicht in de schaal. Sowieso liepen de irritaties aan de kant van de thuisploeg zicht- en hoorbaar op nadat de scheidsrechter tot twee keer weigerde een strafschop te geven wegens vermeende overtredingen van OFC binnen de eigen zestienmeter. De geelzwarten slaagden er echter ondanks manmoedig aandringen niet in om van de ontregeling van de tegenstander te profiteren. In de laatste minuut van de extra tijd maakte invaller Lowie van Zundert aan alle onzekerheid een eind, door Kozakken Boys via de rebound op een van de paal terugketsende vrije schop op een geflatteerde 2-0 eindstand te zetten.

OFC restte niets anders dan met lege handen de kleedkamer op te zoeken. “Weer hetzelfde, weer scoren we niet,” stelde middenvelder Eric Veerman even later vast, overigens zonder zelf het woord moedeloosheid in de mond te nemen. “Vandaag gaven wij maar heel weinig weg, maar zelf creëerden we ook niet veel. Feit is dat we door blessures nog maar weinig aanvallers over hebben, en nu valt waarschijnlijk Niels Butter ook nog een paar weken af. Het is niet anders, we moeten volgende week maar weer zien.”

Dat ‘volgende week’ in kwestie is 19 maart, als de uitwedstrijd tegen het laag geklasseerde TEC op het programma staat. Deze concurrent behaalde inmiddels elf punten meer dan OFC, zodat dan met recht van een te grijpen laatste strohalm gesproken kan worden.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Jack’s League

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC