OFC buigt pas laat voor Rijnsburgse Boys

Het begon nog wel zo mooi voor OFC op het eigen sportpark in Oostzaan. Want ondanks de hoge klassering op de ranglijst kwam het bezoekende Rijnsburgse Boys de gehele eerste helft niet in het spel voor. Het was OFC dat vol overtuiging de wedstrijd naar eigen hand zette, met waar nodig geconcentreerd verdedigend werk maar bovenal met verrassend fris aanvalsspel.

Direct in de eerste minuut al lieten de Oostzaners zien dat voor hen alleen de winst telde. In het vervolg toonde Joël Donald zich voorin een balvast aanspeelpunt en tegelijk ook watervlugge rasaanvaller. Hij tekende na ruim een kwartier dan ook voor de eerste vlammende doelpoging, maar vond vooralsnog Rijnsburg-doelman Wesley Zonneveld op zijn pad. Even later was het niet Donald maar Rano Burger die de thuisploeg op 1-0 zette door een voorzet van Max Veerman doeltreffend binnen te werken.
Rijnsburgse Boys toonde zich aangeslagen terwijl OFC onverdroten voortging op de ingeslagen weg. Slechts één keer was handelend optreden van doelman Ischa Bouwman op een kansrijke doelpoging vereist, voor het overige was en bleef de ploeg van coach Pieter Mulders de bovenliggende partij. Tien minuten voor rust leek de 2-0 een feit, toen Eric Veerman met een harde inzet via paal en staander scoorde. Althans, scheidsrechter Remco Schul wees naar de middenstip, maar herriep dit direct nadat zijn assistent hem op buitenspel attendeerde. Het daarop volgende arbitrale overleg noopte Schul tot annulering van de treffer. De verbazing en verbijstering waren groot aan OFC-zijde. “We hebben het op tv bekeken en zagen dat het absoluut geen buitenspel was,” fulmineerde Pieter Mulders na afloop nog. Enkele minuten later stond alsnog de 2-0 op het denkbeeldige scorebord. Denkbeeldig, omdat het echte scorebord niet in werking was. De treffer van Rano Burger, zijn tweede in deze wedstrijd, was echter zeker niet denkbeeldig. OFC zat hiermee op rozen, maar zag op een vervelend moment in de wedstrijd, namelijk pal voor het rustsignaal, Rijnsburgse Boys via een door Jeroen Spruijt benutte strafschop op 2-1 komen. De penalty werd terecht gegeven (Rijnsburg-aanvaller Furhgill Zeldenrust binnen de zestien onderuit gehaald) oordeelde ook Mulders. “De daaraan voorafgaande ingooi voor Rijnsburgse Boys was dat echter niet. En het mag nooit zo zijn dat wij uit een ingooi een penalty moeten weggeven.”

De aansluitingstreffer was een feit, waarmee vaststond dat OFC zich voor een zwaar tweede bedrijf diende op te maken. Coach Henk Wisman van Rijnsburgse Boys bracht drie nieuwe krachten in het veld, waaronder twee backs. Het bleek een gouden greep, want OFC kreeg na rust geen poot meer aan de grond tegenover de opeens veel energiekere tegenstanders. Feitelijk liet alleen de uitblinker van de eerste helft, Rano Burger, zich nog een enkele keer positief zien met een leep passje én met verdedigend succesvolle ingrepen. Doelman Bouwman kreeg het druk maar weerde zich met verve. Het duurde daarom nog tot er nog slechts een kwartier te gaan was alvorens de onvermijdelijke gelijkmaker viel. Uit een verre vrije trap werkte spits Dani van der Moot de bal achter Bouwman. De OFCV-doelman kreeg het direct daarna zo mogelijk nog drukker. Opnieuw stond hij zijn mannetje, totdat kort voor tijd hij en de verdedigers voor hem geen antwoord hadden op een fraaie solo-actie van invaller Bram de Bruin. Met 2-3 was het meteen gedaan met de aspiraties van OFC, de dreun was voor de ploeg simpelweg te groot om zich nog een keer te herpakken.

“Ongelooflijk zuur, om na met 2-0 te hebben voorgestaan terwijl dat eigen 3-0 had moeten zijn, alsnog de wedstrijd te verliezen,” tekende Mulders in zijn nabeschouwing aan. “De eerste helft waren wij heer en meester, maar na rust wist mijn ploeg geen raad met de ingebrachte anderssoortige backs tegenover hen. Rijnsburgse Boys kreeg de schwung te pakken, als het ware alsof zij bloed roken. Wij hadden het moeilijk met hun beweeglijkheid. Het ontbrak ons ook aan voetbalgogme om tot het eind overeind te blijven. Bij de winnende treffer bijvoorbeeld, die tot stand kwam omdat niemand die de solerende speler echt aanpakte.”

Ondanks een veelbelovende eerste helft en sowieso een speelwijze waarvoor niemand zich hoefde te schamen, stond OFC dan toch weer met lege handen. “In de kleedkamer is nu echt een downstemming,” bevestigde Mulders. “Dat is logisch, maar we gaan weer verder. Opgeven past niet bij mij.”

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Jack’s League

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC