Onherkenbaar DCG raakt koppositie kwijt door ontluisterende nederlaag

DCG is niet meer de koploper van de zondag derde klasse C. De ploeg van Senel Cebar werd uitgerekend in de topper te kijk gezet door een ontketend HBC, dat met een 0-4 eindstand nog enigszins genadig was voor de Amsterdammers.

Op basis van de laatste weken, de revanchegevoelens na de nederlaag eerder dit seizoen, het goede weer en zelfs enkele motivatiefilmpjes van onder meer Robin van Persie en Najib Amhali, was er aan vertrouwen geen gebrek bij DCG. Om de concurrent op een achterstand van vier punten te zetten – dat zou een grote stap naar het kampioenschap zijn – namen de Amsterdammers ook het initiatief. HBC wachtte rustig af en liet DCG aan de bal, maar echt veel creëerde de thuisploeg niet. De eerste kans voor de bezoekers, in de vijftiende minuut, was wel gelijk doeltreffend. Na goed doorkoppen van Luke Vahle knalde Niel van Hooff raak. Vier minuten later tekende de buitenspeler zelfs voor de 0-2 en vanaf dat moment speelde DCG eigenlijk al een verloren wedstrijd.

Zeventig minuten lang was de thuisploeg onherkenbaar, oogde apathisch, in aanvallend opzicht inspiratieloos en leken de verdedigers onder hoogspanning te staan. DCG moest het van bevliegingen van clubtopscorer Omar el Aamrani hebben, maar hij was onzichtbaar en de keren dat hij in gevaarlijke positie kwam, werd de aanvaller afgevlagd of was hij niet doortastend genoeg. In de eerste helft kwam El Aamrani niet verder dan een rollertje voorlangs en een schot recht op doelman Bram Verhage. Aan de andere kant ontsnapte DCG aan een vroege beslissing omdat Jesse van Loon verzuimde een verdedigingsfout af te straffen.

Tijdens de rust zou er zijn afgesproken de bezoekers vol onder druk te zetten, zoals het anderhalve maand geleden – DCG gaf een 0-2 voorsprong uit handen en verloor de topper in Heemstede met 3-2 – andersom was. Niets bleek minder waar. Binnen dertig seconden stond Van Hooff al voor Ons. De paal, een enorme misser van Vahle en een gekraakt schot van Jeroen de Bruijn zorgden ervoor dat DCG in leven bleef. Voor wat het waard was. Na een uur spelen gooide Van Loon het duel alsnog vroegtijdig in het slot.

In de slotfase probeerde de thuisploeg het wel, maar acties werden te ver doorgevoerd en het vizier stond overduidelijk niet op scherp met enkele schoten die naast gingen. De Amsterdammers werden nog enigszins in de wedstrijd gehouden omdat HBC verzuimde een grote uitslag te noteren. Van Hooff schoot over en De Bruijn zag Lesley van Dams zich voor zijn inzet gooien. Uiteindelijk bepaalde invaller Eric Liefting de eindstand op 0-4. De nederlaag was niet eens geflatteerd en had zelfs groter kunnen uitvallen voor DCG, dat linksback Anass Tazirane drie minuten voor tijd wegens natrappen met rood zag vertrekken.

HBC is de Amsterdammers nu gepasseerd aan kop. DCG heeft een achterstand van twee punten en zal de resterende vier duels moeten winnen om de druk op de nieuwe lijstaanvoerder te houden. Dat begint volgende week met de lastige uitwedstrijd in en tegen Diemen. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.

Na het weekend een uitgebreide samenvatting en reacties op onze Wedstrijd van de Week.

Foto’s Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
DCG