Onthutsend zwakke start breekt TOB op tegen FC Amsterdam

De start van de competitie in de 4e Klasse E is niet geworden wat het noord-Amsterdamse TOB ervan verwacht had. Tegen FC Amsterdam werd een onnodige nederlaag geleden doordat het de eerste helft niet thuis gaf. TOB had een redelijke voorbereiding, hoewel het wel werd uitgeschakeld in de beker. Na wedstrijden tegen de zaterdagteams van JOS Watergraafsmeer (1-0 winst), JOGA/Fortius (5-1 verlies) en VEW (2-2) zat het bekertoernooi erop. Ook FC Amsterdam verliet vroegtijdig het bekertoernooi in een poule met ASV De Dijk (2-0 verlies), vv UNO (2-1 winst) en GeuzenMiddenmeer (0-2 verlies).

Beide teams spraken vooraf hun ambitie om dit seizoen te promoveren uit, maar daar was bij TOB niets van te merken. Ondanks het excuus dat de formatie van trainer/coach Remco van Twiller vier basisspelers miste, waaronder doelman Giorgio Kuiper, lag het vooral aan de instelling dat FC Amsterdam alle ruimte kreeg om de vrije spelers aan de bal te krijgen. Er werd geen druk gegeven op de opbouw van de thuisploeg en de spelers van FC Amsterdam waren in de duels veel feller. Het was dus wachten op gevaar voor het TOB doel en dat kwam er dan ook vroeg in de wedstrijd. Na een aantal speldenprikjes was het in de zevende minuut al raak.

Daniel Abera stuurde Leslie Okyere de diepte in, die na een duel met Dave Dekker vrij voor, de uit de veteranen meegenomen 40-jarige doelman Jeffrey Janssens kwam en eenvoudig de 1-0 binnen schoot. In het sprintduel met Okyere bleek dat aanvoerder Dekker een bovenbeenblessure opliep waardoor hij niet volop de sprint aan kon gaan. Het noodlot voor TOB sloeg extra toe doordat Dekker er ook nog eens direct vanaf moest. De 1-0 bleek geen wake-up call voor de gasten want nog steeds werd FC Amsterdam alle ruimte gegund. Iedere lange bal van achteruit zorgde voor dreiging doordat er achter de laatste lijn van TOB veel ruimte lag en er voorin geen druk werd gegeven. De 2-0 kon niet uitblijven en die viel uiteindelijk ook na 14 minuten. Weer was het een lange bal van achteruit die, op het randje van buitenspel, bij Romario Stuart terecht kwam, die ongehinderd om Janssens heen kon lopen en zo de score verdubbelde.

Drie minuten later was het weer raak en wederom was het Stuart die dit keer kon profiteren van een misverstand tussen Janssens en Jop Bruin en eenvoudig de 3-0 in het lege doel kon schuiven. Pas rond het half uur kwam er wat beleving in bij de TOB-ers, werden enkele duels gewonnen en had het een strafschop verdiend toen Moamar Heerenveen binnen het  strafschopgebied onderuit werd gehaald. Maar scheidsrechter Liesdek legde de bal op de rand van het strafschopgebied. De daarop volgende vrije trap van Miles Tigchelaar werd door Amsterdam doelman Tawfik Ibrahim niet onder controle gekregen, maar doordat er niemand van TOB inliep kon Ibrahim de bal in tweede instantie simpel oppakken. De gifbeker was voor de gasten in de eerste helft nog steeds niet leeg, want net over het half uur viel ook Tigchelaar met een blessure uit. Uiteindelijk mochten de TOB-ers nog van geluk spreken dat het bij rust slechts 3-0 stond.

Bij aanvang van de 2e helft stond er ineens een heel ander TOB. Het druk geven op de FC Amsterdam achterhoede was nu wel goed verzorgt en de duels werden gewonnen. De formatie van trainer/coach Jordy Roedoe werd steeds meer achteruit gedrongen en de defensie van FC Amsterdam bleek kwetsbaar maar kwam nog niet ernstig in de problemen. In de 59e minuut wist TOB eindelijk een gaatje te vinden, toen Furkan Koç over rechts goed de achterlijn opzocht en de bal terugtrok naar Heerenveen, die op zijn beurt de 3-1 op het scorebord zette. TOB gooide eindelijk alle schroom van zich af en rook bloed. Negen minuten na de 3-1 was het alweer raak en wederom was Heerenveen de doelpuntenmaker. Sergay Gemin geloofde in een diepe bal, was eerder bij de bal dan doelman Ibrahim en schoof het leer onder de Amsterdam keeper door. Deze rolde langzaam richting het doel waarna de alerte Heerenveen als eerste bij de bal was om deze het beslissende zetje te geven, 3-2.

Het duel werd wat grimmiger doordat het vermoeide FC Amsterdam er alles aan deed om de gelijkmaker te voorkomen en TOB geen seconde meer te verliezen had. Meer en meer kwamen de TOB-ers in het vijandelijke strafschopgebied en kreeg het een aantal hoekschoppen te nemen. Maar tot een gelijkmaker kwam het niet. Met nog tien minuten op de klok kwam Gemin in kansrijke positie en schoot richting het FC Amsterdam doel maar raakte onderweg een arm binnen de beruchte lijnen. Wederom zag arbiter Liesdek hier geen strafschop in. Vlak voor tijd kwam TOB nog één keer goed door over de rechterkant via José Bebeto Ngeze. Zijn schot was hard en had de juiste richting maar Ibrahim had de bal dit keer wel klemvast. Na vier minuten blessuretijd klonk het eindsignaal en wisten de noord-Amsterdammers dat zij de wedstrijd in de eerste 17 minuten verloren hadden.

Zodoende werd de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen teleurstellend verloren en moet TOB zich volgende week zien te herpakken thuis tegen OSC. FC Amsterdam mag volgende week op visite bij Sloterdijk proberen de prettige competitiestart een goed vervolg te geven.