Detlef le Grand

Ontslagen Le Grand is Ajax dankbaar: “Trots gevoel overheerst”

Ajax Zaterdag verloor dit weekend met maar liefst 9-0 van Sportlust ’46. Het was voor de Amsterdamse vereniging een reden om Detlef le Grand de laan uit te sturen. Het vertrek betekent een vervroegd afscheid na zeven jaar trouwe dienst.

Le Grand behaalde in zijn eerste tien competitiewedstrijden evenzoveel punten, waarmee het op de dertiende plaats in de competitie stond. De afgelopen drie wedstrijden ging Ajax Zaterdag onderuit tegen Excelsior ’31 (2-0), Staphorst (0-3) en Sportlust ’46 (9-0). “Als trainer weet je dat ze naar je kijken wanneer de resultaten slecht zijn”, stelt Le Grand. De oefenmeester kijkt met een positief gevoel terug op zijn periode in Amsterdam. “In 2014 begon ik als assistent, waarna ik Ajax Zaterdag 2 onder mijn hoede nam. We hebben toen veel talenten binnengehaald. Ik had altijd de motivatie om talenten beter te maken en dat wierp zijn vruchten af. Diverse jongens vertrokken destijds naar een profclub.”

Ruim een jaar geleden kreeg hij de mogelijkheid om het hoofdtrainerschap van Ajax Zaterdag 1 op te pakken. Het klonk Le Grand als muziek in de oren. Dit seizoen waren de resultaten in het begin uitstekend. “We waren door in de beker en boekten enkele goede resultaten in Amsterdam”, somt de trainer op. “De afgelopen weken was de lijst met blessures alleen te groot, waardoor het iedere week weer puzzelen was welke spelers op het veld konden staan. Wanneer je sterkhouders dan niet aanwezig zijn, dan is het gewoon niet meer te behappen.” Na de grote nederlaag tegen Sportlust ’46 ging Le Grand met het bestuur om de tafel zitten. “Eigenlijk stond de evaluatie pas in november gepland, maar we besloten nu al te praten. Ik had een actieplan klaarliggen om het elftal weer aan de praat te krijgen, maar uiteindelijk besloten we met wederzijds goedvinden om een punt achter de samenwerking te zetten.”

De oefenmeester vindt het jammer dat de samenwerking ten einde komt. “Uiteindelijk moeten de spelers en ik in de spiegel kijken om te zien wat er fout ging. Na zo een lange samenwerking overheerst er bij mij echter vooral trots. Ik ben een échte Ajacied die houd van de kernwaarden van de club. Zo heb ik talentontwikkeling altijd hoog in het vaandel staan en behaalde ik met het tweede team twee kampioenschappen met aanvallend voetbal. Natuurlijk had ik andere verwachtingen toen ik bij het eerste team terechtkwam, maar het is niet anders.” De komende maanden verwacht Le Grand zich niet te vervelen. “Ik heb het druk met werk en beschik over een mooi gezin waarvan ik deze maanden lekker ga genieten. Desondanks houd ik mezelf altijd aanbevolen voor nieuwe uitdagingen, al stap ik niet zomaar tussentijds in.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)