Katja Snoeijs

Oranjeleeuwin Snoeijs geeft gouden tip: “Houd plezier in het voetbal”

Amsterdammer Katja Snoeijs maakte de laatste twee interlands met de Oranjeleeuwinnen maar liefst vier doelpunten, waarmee ze haar visitekaartje af gaf richting de toekomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Jaren geleden begon ze haar voetballoopbaan bij Sporting Martinus, waar ze de fijne kneepjes van het vak leerde.

De voormalig scherpschutter van Telstar, VV Alkmaar en PSV zat de laatste jaren al veelvuldig bij het Nederlands elftal, maar in het basisteam stond ze nog nooit. Afgelopen week veranderde dat, want tegen Estland en Kosovo mocht ze van bondscoach Sarina Wiegman vanaf de aftrap meedoen. “Niet alleen voor mij persoonlijk was het een mooie interlandperiode, ook voor het team met de kwalificatie voor het EK. Ik kon een mooie bijdrage leveren door vier doelpunten te maken. Natuurlijk is het voor een spits belangrijk om te scoren, aangezien de druk er dan vanaf is. Als dat uiteindelijk vier goals mogen zijn, dan is dat prachtig.” Snoeijs, die afgelopen zomer een transfer maakte naar Bordeaux, vond het mooi om terug in Nederland te zijn. Al was het anders dan normaal. “Door het coronavirus zitten we als team in een zogenoemde bubbel. Daardoor kon mijn familie niet bij de wedstrijden aanwezig zijn.”

De centrumspits speelde de afgelopen twee seizoenen voor PSV, waarbij ze wonderbaarlijke statistieken bereikte. Zo kwam ze in 44 wedstrijden voor de Eindhovenaren op een doelpuntenaantal van 39. Ook de seizoenen ervoor toonde Snoeijs haar neusje voor de goal aan, waardoor ze na afgelopen voetbaljaar het gevoel had toe te zijn aan een stap vooruit. “Met het oog op mijn ontwikkeling wilde ik mezelf meer uitdagen. Al snel was het duidelijk dat dit een stap naar het buitenland moest zijn. De Franse competitie beschikt over een hoog niveau spelers, terwijl de overheid bovendien erin investeert. Het gevoel was dan ook goed en dat is de afgelopen maanden wel uitgekomen. Zowel op als naast het veld heb ik het ontzettend naar mijn zin.” Snoeijs ziet vooral een verschil in het tempo en intensiteit van de wedstrijden. “Je hebt hier gewoon minder de tijd voor je beslissingen, waardoor ik sneller moet handelen. Dat is alleen maar goed voor mijn ontwikkeling.”

Snoeijs leerde de basis van het voetbalspel ooit bij Sporting Martinus, waar ze vanaf haar vijfde over de velden rende. De huidige Oranje-international speelde daar voornamelijk tussen de jongens. “Destijds speelde ik niet met het idee dat ik in de toekomst profvoetballer ging worden. Sterker nog: al mijn voetbalvoorbeelden bestonden uit mannelijke spelers. Ik vind het persoonlijk onwijs mooi dat jonge meisjes van deze tijd wél vrouwelijke voorbeelden hebben waar ze tegen op kunnen kijken.” Het voetballen tussen de fysiek sterke jongens leerde de aanvaller om een slimmere en completere speler te worden, waar ze momenteel nog steeds profijt van heeft. Voor haar jonge fans heeft ze nog een belangrijke boodschap. “Zorg ervoor dat je veel plezier houdt in het voetbal. Wanneer je het leuk hebt en hard traint, word je vanzelf beter.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)