Home / slideshow / OranjeLeeuwin Weerden: “Periode bij Buitenboys maakte me sterker”

OranjeLeeuwin Weerden: “Periode bij Buitenboys maakte me sterker”

OranjeLeeuwin Ashleigh Weerden is een schoolvoorbeeld van een voetbalster die met een ijzeren wil haar dromen najaagt. De aanvaller voetbalde als klein meisje tussen de jongens van SC Buitenboys. Afgelopen zomer maakte ze al op 21-jarige leeftijd haar droomtransfer naar Frankrijk, waar ze voor Montpellier speelt.

Weerden kijkt met veel enthousiasme en een goed gevoel terug op haar beginperiode bij Buitenboys. Aangezien het voor vrouwen lange tijd onmogelijk was om in het profvoetbal terecht te komen, wist ze in die tijd echter nog niet wat er in die wereld te halen was. “Ik voetbalde simpelweg omdat ik dat super leuk vond om te doen”, vertelt Weerden trots. De in Amsterdam geboren speelster deed het bij Buitenboys dermate goed dat ze al snel tussen de jongens voetbalde. “Persoonlijk kon ik het in die tijd niet altijd goed vinden met de jongens, aangezien ik het enige meisje was en wel eens in het team werd buitengesloten. Maar uiteindelijk heeft die periode me alleen maar sterker gemaakt.” Via CTO Amsterdam kwam Weerden vier jaar geleden bij FC Twente terecht, waarmee ze in het seizoen 2018/2019 het landskampioenschap binnensleepte.

Deze zomer had Weerden nadrukkelijk het gevoel toe te zijn aan een stap omhoog. De talentvolle speelster koos ervoor om naar de Franse competitie te verkassen. “Bij Montpellier bevalt het vooralsnog uitstekend. Hier in het zuiden van Frankrijk is het half november nog altijd heerlijk weer, wat een fijne bijkomstigheid is. Aan het begin was het bij mijn nieuwe club best lastig, want ik moest wennen aan de nieuwe meiden, cultuur en speelstijl. Gelukkig kon ik al een aardig woordje Frans spreken.” Weerden begon aan het begin van het seizoen meermaals in het basiselftal, maar de laatste wedstrijden keek ze vooral vanaf de bank toe. Over die situatie maakt ze zichzelf allerminst zorgen. “De trainer heeft grotendeels een nieuw team, waardoor hij momenteel veel zaken uitprobeert. Soms spelen we 4-4-2, andere keren weer 4-3-3 of 5-3-2. Daarom is alles momenteel nog heel wisselend.”

Het Franse vrouwenvoetbal staat bekend om het veelal fysieke spel, waaraan Weerden moet wennen. “Waar ik bij FC Twente aan mijn snelheid en techniek genoeg had om te presteren, vraagt Frankrijk meer van mij. Ik moet sterker aan de bal zijn en eigenlijk al weten wat ik met de bal ga doen voordat ik deze krijg. Dat vergt vooruitdenken.” De buitenspeelster werkt dan ook volop aan haar fysieke vermogen. “Vorige week speelden we geen wedstrijd. Toen was ik dubbel zoveel te vinden in de gym om spiermassa te kweken. Als ik mezelf vergelijk met het begin van het seizoen, merk ik onwijs veel verschil.” De afgelopen weken zag Weerden vanaf de bank toe hoe haar ploeg tegen Paris Saint-Germain (4-0) en Olympique Lyon (0-5) zwaar onderuit ging. “Dat zijn werkelijk twee wereldtoppers. Het is geweldig om jezelf te meten met dit niveau, al zijn zulke nederlagen absoluut pijnlijk.”

Ondertussen hoopt Weerden definitief aan te haken bij de OranjeLeeuwinnen. De afgelopen interlandperiode behoorde ze nog tot de selectie dat van Estland en Kosovo won. “Het is natuurlijk lastig om mezelf in het basiselftal te knokken, omdat ik op mijn positie veel concurrentie heb. Ik moet het daarom goed blijven doen bij mijn club en vooral geduld hebben. Dan komt het goed.” Weerden hoopt met haar overstap naar Frankrijk en haar harde werken een completere speelster te worden. “De komende tijd moet ik hard werken aan mijn fysieke vermogen. Bovendien moet ik soms doelgerichter zijn, nog meer voorzetten afleveren en bepalender worden voor mijn team. Ik weet zeker dat ik dan vanzelf mijn kans in Oranje krijg.” Tot slot heeft Weerden nog een tip voor alle jonge meisjes die bij SC Buitenboys of elders in het land spelen. “Geef vooral nooit op! Als je iets wilt bereiken, dan moet je daar simpelweg alles voor over hebben. Houd daarnaast veel plezier in wat je doet, dan komt de rest vanzelf.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)