Os Lusitanos moet zaalvoetbalbeker aan Drs Vijfje laten

De vrouwen van Os Lusitanos zijn er niet in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de beker te bemachtigen. De vernieuwde ploeg van Nuno Ferreira moest haar meerdere erkennen in competitiegenoot Drs Vijfje: 7-3.

“Dit komt best hard aan. We wisten dat het moeilijk zou worden, maar dit hadden we niet verwacht”, zei een teleurgestelde Ferreira. Zoals de oefenmeester in zijn voorbeschouwing voorspelde, waren de verschillen tussen beide teams in de openingsfase klein. Vanaf het moment dat Drs Vijfje halverwege de eerste helft de leiding nam – Arte Brueren strafte na elf minuten duur puntverlies van uitgerekend Marlous Pieëte (51-voudig international op het veld) af – liep Os Lusitanos eigenlijk de rest van de wedstrijd overal achteraan.

Enkele minuten later gingen de Amsterdammers opnieuw in de fout en profiteerde Tessa Peters hiervan. Dat Bouchrou Moudou vlak voor rust uit een vrije trap de aansluitingstreffer maakte, was alleen een teken dat Os Lusitanos nog niet opgaf. Echt dichterbij kwam het niet. Ferreira: “We liepen steeds achter de feiten aan. We wisten wat we moesten doen, want we zijn sterk in het terugkomen, maar dat is nu niet gelukt. De krachten waren gewoon op.”

Het achtervolgen en constant moeten corrigeren bij balverlies leek zoveel kracht te hebben gekost dat de achterstand in de tweede helft alleen maar groter werd. Zo kon Jet Nooteboom door onoplettendheid bij een kort genomen hoekschop de marge terugbrengen naar twee doelpunten. Opnieuw deed Moudou met een individueel hoogstandje iets terug, maar spannend werd het niet meer. Daarvoor gaven de Amsterdammers teveel ruimte weg en mocht het Drs Vijfje danken dat er geen dubbele cijfers op het scorebord verschenen.

Door goals van Nooteboom (twee), Peters en Laura de Groen liepen de Groningers uiteindelijk uit naar een 7-2 voorsprong. Michelle Playfair verzachtte vlak voor tijd de nederlaag en bepaalde daarmee de eindstand op 7-3. Voor Os Lusitanos rest alleen nog de strijd om de landstitel om de revival te bekronen met een prijs. In de halve finale van de play-offs nemen ze het op tegen TPP Rotterdam