OSV houdt OFC (zaterdag) in matige Oostzaanse derby zegeloos

Hekkensluiter OFC heeft ook de tiende wedstrijd in de zaterdag tweede klasse A niet kunnen winnen. OSV was de promovendus in een tegenvallende derby te slim af. Een doelpunt van Joey Noordenbos bleek voldoende voor de drie punten: 0-1.

Veel viel er niet te genieten in Oostzaan. De aankondigingen en weddenschappen vooraf, of het vuurwerk van OSV-supporters, beloofden veel goeds. Dat viel uiteindelijk behoorlijk tegen. “Dramatisch”, noemde matchwinner Noordenbos het. Zijn trainer Ron van der Velde sloot zich daarbij aan. “Dit leek niet eens op voetbal.” Dat de bezoekers de volle buit grepen, maakte het enigszins goed. Slechte wedstrijden moet je ook kunnen winnen en de krappe zege was zelfs de derde op rij; iets wat ze de afgelopen jaren niet meer was gelukt.

Overigens kreeg OSV daarmee eigenlijk teveel. Zeker in de eerste helft lieten de gasten vrij weinig zien. De openingstreffer, vlak voor rust, was eigenlijk het eerste serieuze wapenfeit van de nummer vier van de ranglijst. Wel was het gelijk succesvol. OFC-doelman Davey Clements kreeg een schot van Jermaine Jeulink niet klem en Noordenbos was er als de kippen bij om hiervan te profiteren: 0-1. In de 38 minuten daarvoor was de thuisploeg al via Nick Kramer (inzet geblokt door Tim Beelen, de beste man bij OSV) en Adnan Barakat (schot gepakt) dicht bij een doelpunt.

“We krijgen genoeg kansen, maar we scoren niet”, was de eenvoudige analyse van Fred Holverda, die als interim de leiding heeft bij de Oostzaners. Ook tegen OSV viel dat scoringsprobleem op. Wat de thuisploeg ook probeerde, de bal wilde er niet in. Soms voorkwamen ze zelf een treffer. Zo schoot Eddie Lulaj na rust in kansrijke positie hoog over en toen hij een minuut later een herkansing kreeg, knalde de aanvaller van dichtbij recht in het gezicht van Nick Kramer.

OSV trok zich meer terug om de overwinning over de streep te trekken en kreeg in de tegenstoot kansen op een beslissende 0-2. Omdat OFC risico nam in de jacht op een gelijkmaker, kwam er veel ruimte voor de gasten. Clements voorkwam erger voor zijn ploeg: hij redde goed op een schot van invaller Rik Smit en een fraaie hakbal van Nicky Roele. Zo bleef het bij 0-1, terwijl de wedstrijd eigenlijk geen winnaar verdiende.

Met slechts één punt uit tien wedstrijden staat OFC roemloos laatste. Toch houdt Holverda – hij blijft tot de winterstop voor de groep staan – vertrouwen in een goede afloop. “De komende twee wedstrijden (FC Zaandam en Buitenveldert, red.) gaan wij winnen.”

Na het weekend een samenvatting en meer reacties op de Wedstrijd van de Week.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.