Archieffoto: Serge van den Ban

Oud-prof Serge van den Ban de keepersverrassing van Buiksloot

Zaterdag tegen ZCFC stond er opeens een opvallende naam onder de lat bij zaterdag derdeklasser Buiksloot: Serge van den Ban. De 38-jarige oud-prof van Haarlem en MVV keepte in het seizoen 2012/13 voor het laatst, maar maakte voor de Amsterdammers een uitzondering.

Tijdens de zomer werd Van den Ban opgebeld door Andries Jonker. De twee kennen elkaar nog van hun gezamenlijke tijd bij Arsenal, waar Jonker als Hoofd Jeugdopleiding de oud-doelman als keeperstrainer naar Engeland haalde. Jonker vertelde hem zijn plannen met Buiksloot en vroeg of Van den Ban zich wilde inschrijven bij de club om, in geval van uiterste nood, beschikbaar te zijn in te vallen als reservedoelman. Dat noodgeval kwam afgelopen weekend sneller dan verwacht.

“Ik had er eigenlijk nooit op gerekend dat het echt zou gebeuren”, lacht Van den Ban. Hij heeft het druk genoeg als keeperstrainer van RKC Waalwijk. Vrijdagochtend vroeg Jonker of hij beschikbaar was. De eerste keeper (Nicky van der Matten, red.) kampte met een blessure en de keepertrainer, die ook als back-up staat ingeschreven, was verhinderd. “Andries is met mij de kleedkamer ingegaan, stelde mij aan iedereen voor en legde uit hoe dit tot stand is gekomen. Dat hij dankbaar is dat ik dit wilde doen. En dan ga je over tot de orde van de dag. Bij de opstelling die op het bord hing, moest ik wel even goed kijken: dat is die, en dat is die.”

Van den Ban brak achttien jaar geleden door bij Haarlem en stond in de Eerste Divisie ook onder de lat van Dordrecht, MVV en Telstar. In 2008 maakte hij de stap naar het amateurvoetbal, waar de sluitpost voor ADO’20, Young Boys en Ter Leede keepte. Bij laatstgenoemde club moest Van den Ban in 2013 stoppen vanwege zijn carrière als keeperstrainer bij AZ. Ruim vijf jaar later liet de sluitpost zien nog steeds goed te kunnen keepen. Tegen ZCFC (0-0) hield hij de nul. “Het beviel hartstikke goed. Ik vond zelf dat best redelijk ging, maar het lichaam doet niet altijd meer wat je in je hoofd hebt. Voor de rest ging het goed.”

Foto: Orange Pictures | Serge van den Ban als keeper van Ter Leede

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)