Dominique Kivivu

Oud-profvoetballer Kivuvu: “Alles bereikt wat ik wilde bereiken”

Oud-profvoetballer Dominique Kivuvu speelt sinds dit seizoen bij ZSGOWMS. Met zijn ervaring probeert hij zijn elftal, dat speelt in Zondag 3c, naar grote hoogtes te brengen.

Opdracht

“Eigenlijk wilde ik weer in de buurt gaan voetballen”, vertelt Kivuvu over de reden dat hij bij ZSGOWMS is gekomen. “Geheel toevallig kwam ZSGOWMS bij mij aankloppen en ik zag het gelijk zitten. Vervolgens heb ik met de trainer gesproken. Dat gaf een fijn gevoel. Daardoor hoefde ik eigenlijk niet neer na te denken.” Kivuvu weet wat het team van hem vraagt. “Mijn opdracht is om mijn ervaring door te geven aan de jonge spelers, dus om de rol van leider op mij te nemen.”

Amateurvoetbal

De 32-jarige Kivuvu maakte een hoop mee in het profvoetbal. De middenvelder steeg tot grote hoogtes bij CFR Cluj, de club waar hij zelfs een jaar Champions League speelde. Kivuvu nam het met zijn club onder meer op tegen het grote Bayern München van Louis van Gaal. Hij eindigde zijn carrière bij TOP Oss. “Ik zag het niet meer zitten in het profvoetbal en ik wilde iets anders proberen. Wat dat op dat moment was, dat wist ik nog niet. Daarna ben ik bij DOVO beland, waar ik een half jaar heb gespeeld. Vervolgens bij VV DUNO en nu dus bij ZSGOWMS. Waarom ik afscheid nam van het profvoetbal? Ik zag daar geen échte uitdaging meer. Ik doe het al vanaf mijn vierde en wilde gewoon wat anders doen, zoals meer tijd hebben voor mijn vrienden en familie. En eigenlijk ook voor mezelf.”

In het amateurvoetbal heeft Kivuvu duidelijk meer tijd voor deze aspecten van het leven. “Het amateurvoetbal is voor mij een hele andere wereld. Ik ben gewend dat ik al vanaf mijn vierde serieus voetbalde. Op mijn dertiende ging ik vervolgens naar Telstar, waardoor ik vijf keer in de week trainde en naar school ging met een grote voetbaltas. Je hebt dan niet de vrije tijd die je wilt hebben, maar dat doe je omdat je profvoetballer wilt worden. Op een gegeven moment wilde ik toch weer gaan genieten van mijn familie.” De rechtsbenige middenvelder kijkt positief terug op zijn loopbaan. “Ik heb een mooie carrière gehad en alles bereikt wat ik wilde bereiken in het voetbal. Er zijn een hoop mooie momenten geweest, zoals het Champions League spelen en met Angola voetballen. Met Angola speelde ik oefenwedstrijden en kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup. Dat waren mijn hoogtepunten.”

Leven na voetbal

Toen Kivuvu eenmaal aan de slag ging in de amateurwereld, besloot hij zich eveneens te richten op wat hij na het voetbal wilde doen. Dat heeft hij inmiddels gevonden. “Ik beleg momenteel in vastgoed en bedrijven. Dat doe ik met een goede vriend van mij die me een beetje wegwijs heeft gemaakt. Dat is wat ik momenteel voor mezelf fulltime doe.” Daarnaast richt hij zich op zijn familie. “Mijn familie heeft me inderdaad weinig gezien, en dan voornamelijk mijn kinderen. Ik heb twee dochters. Het is gewoon erg moeilijk om gedurende je carrière je hele familie mee te nemen. Voor mij was het een mooi moment om te stoppen en daar meer tijd aan te besteden.”

ZSGOWMS

Kivuvu kan het voetbal nog niet missen en dus staat hij nog altijd elk weekend op het voetbalveld. Dat is hij de komende tijd van plan te blijven doen. “De aankomende jaren blijf ik zeker doorgaan met voetballen. Ik kan het voetbal namelijk toch niet missen. Bovendien houd ik van sporten wat ik veel doe, dus waarom dan niet amateurvoetbal? Doordeweeks trainen, in de weekenden de wedstrijden en tussendoor kan ik dan gewoon mijn ding doen.” ZSGOWMS doet het momenteel aardig goed in de competitie. “Momenteel staan we vijfde, maar met slechts drie punten verschil op de nummer één. Er kan dus nog van alles gebeuren. Nu ben ik geblesseerd, dus ik moet wachten tot na de winterstop. Dan kan ik weer voetballen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

Twee punten aftrek voor ZSGOWMS

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)